Pretraga

Udruge ravnatelja kritiziraju Stipića: Ima nas s manjim plaćama od nastavnika, broj takvih će rasti

A- A+

Da nikada nije bila tolika razlika između plaće učitelja i plaće ravnatelja i da sada doseže i više od sto posto, ustvrdio je na jučerašnjoj konferenciji za medije Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod. To je naljutilo vodstvo udruga ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Čelnice udruga, Antonija Mirosavljević i Suzana Hitrec u svojoj oštroj reakciji navode da Stipić koristi ravnatelje školskih ustanova ‘u svoje osobne propagandne svrhe’, sve kako bi nahuškao zaposlenike škola na njih. Tvrde – već sada ima ravnatelja s manjim plaćama od nastavnika i da će radi nove uredbe o koeficijentima broj takvih rasti.

Antonija Mirosavljević, Željko Stipić, Suzana Hitrec / foto: Niko Goga; screenshot: HRT

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola i Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja reagirala je na jučerašnje izjave Željka Stipića, predsjednika Sindikata Preporod. Na jučerašnjoj konferenciji za medije pozvao je ostale sindikate javnih službi na sastanak na kojem će dogovoriti zajedničke akcije povodom predloženih koeficijenata.

– Nikada nije bila tolika razlika između plaće učitelja i plaće ravnatelja. Ta razlika sada doseže i više od sto posto, kazao je, među ostalim Stipić.

To se nije svidjelo predsjednicama Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Suzani Hitrec i Antoniji Mirosavljević.

Udruge ravnatelja: Ima nas s manjim plaćama od nastavnika, broj takvih će rasti

Poslale su poprilično oštro priopćenje medijima u kojem prozivaju Stipića. Navode kako je netočan podatak o stopostotnoj većoj plaći ravnatelja od nekih učitelja.

–  Istina je da će dio ravnatelja imati veću plaću od ostalih zaposlenika jer to imaju svi ravnatelji u svim javnim službama u Hrvatskoj i svijetu. Istina je da i ravnatelji, tek od prije tri godine imaju pravo napredovanja u zvanje. Potpuno je neprimjereno uspoređivati koeficijent za plaću nastavnika početnika i ravnatelja izvrsnih savjetnika u najvećoj školi. Za Vašu informaciju u Hrvatskoj nema niti će još sljedeće dvije godine biti ravnatelja izvrsnih savjetnika jer nam to nije Pravilnikom omogućeno. Ključno je pitanje, zar bi netko drugi, osim ravnatelja, trebao imali najveći koeficijent složenosti poslova u školskim ustanovama?, navode Mirosavljević i Hitrec.

Tvrde – već sada postoje škole u kojima ravnatelj nije zaposlenik s najvećom plaćom i sada će se broj takvih ravnatelja značajno uvećati.

– Predviđeno je da nastavnici u zvanju izvrsnog savjetnika imaju viši koeficijent nego ravnatelj III. razine (male škole). Dakle, u brojnim slučajevima ravnatelj škole ne samo da ne bi imao značajno veću plaću od nastavnika nego bi imao manju plaću od nastavnika. To ne postoji u niti jednom sustavu javnih službi u Republici Hrvatskoj i u niti jednoj zemlji. Niti za to postoji ikakvo racionalno i stručno objašnjenje. Svi, kojima je u interesu razvoj obrazovanja u Republici Hrvatskoj, bi se trebali zalagati da se tako nešto ne dogodi. Negativne posljedice ovakvog prijedloga nedvojbeno će se značajno odraziti na dodatno smanjivanje interesa za rad na radnom mjestu ravnatelja. Tko bi se zdravog razuma javio s mjesta i plaće nastavnika izvrsnog savjetnika na radno mjesto ravnatelja ako će imali manju, jednaku ili neznatno veću plaću na ravnateljskom mjestu na kojem moraju raditi najmanje 8 sati dnevno, svaki dan, bilo da je blagdan ili godišnji odmor, nositi posao kući, biti svima dostupan 24 sata, rješavati sve krize i biti odgovoran za sve, navode u pismu.

Inače, prosječne i medijalne plaće nastavnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, nakon zadnjeg povećanja u listopadu, možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak
Željko Stipić

Bliži li se štrajk u školama? ‘Razlika između plaća učitelja i ravnatelja nikad nije bila tolika’

‘Zaboravljate da ravnatelji dolaze iz redova nastavnika’

Smatraju kako Stipić svojim stavovima potiče to da se za čelno mjesto u školi nitko ne želi javiti. Navode i da gotovo da i nema slučaja da se nastavnici u zvanju izvrsnih savjetnika ne javljaju na natječaj za ravnatelja, što smatraju dokazom svojih teza o odnosima među plaćama.

– Mi kao udruge ravnatelja škola svakom se prilikom javno zalažemo za sve zaposlene u sustavu, za bolje uvjete po školama za sve zaposlene te pokušavamo smanjiti nejednakosti u svakome smislu. Nikada nismo tražili da se bilo kojem zaposleniku u školi pogoršaju uvjeti rada, smanje koeficijenti i nismo omalovažavali nečiji rad. Vi u svojim javnim nastupima kontinuirano neosnovano optužujete ravnatelje i ovo nije prvi puta da tražite da se ravnateljima smanje neka prava. Zaboravljate da ravnatelji dolaze iz redova učitelja/nastavnika, stručnih suradnika i iz redova članova sindikata. Također, zaboravljate da upravo učitelji/nastavnici i drugi zaposleni u školi biraju ravnatelja, navode Hitrec i Mirosavljević.

Nabrojile su i koje su to odgovornosti koje snose ravnatelji te su se požalile – njihov posao sve je teži. A uz to je i iz zadnjih izmjena Zakona vidljivo da ravnatelj plaća sve moguće kazne u slučaju nepoštivanja propisa, podsjećaju. Istaknule su i da su udruge ravnatelja bile protiv novčanog kažnjavanja nastavnika, mada ravnatelju prijete sankcije i kad se na nastavi dogodi incident na kojem on nije prisutan.

– Mi nikada nismo osporavali svoju zakonsku odgovornost i u svakoj situaciji smo je svjesni. Također smo svjesni da u svim sektorima ima boljih i lošijih radnika, isto tako je i s učiteljima i ravnateljima. Nekoliko desetljeća se uporno zalažemo da se ravnatelje bira i procjenjuje prema kvaliteti rada. Nama je jako važno da su naši sustavi osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja kvalitetni i da u njima rade najmotiviraniji i najkvalitetniji učitelji/nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji.  U Vašim javnim istupima uočavamo da se vodite načelom ‘zavadi pa vladaj’ kako bi što više učitelja prešlo u baš Vaš sindikat, smatraju Mirosavljević i Hitrec.

Izdvojeni članak
konj dresura

Radnici na mjestu savjetnika za obuku konja, čiji koeficijent nastavnici uspoređuju sa svojim, ne postoje

SHU nije htio na sastanak s Preporodom i Nezavisnim sindikatom znanosti

Tvrde i da nezadovoljstvo koje vlada u školama nije odraz samo situacije s plaćama. Prvenstveno je to, navode, odraz međusobnog poštovanja koje se izgubilo upravo ovakvim izjavama ‘kojima se najbliže suradnike proglašava najvećim neprijateljima’.

– Svojim istupima iz koristoljublja, samo štetite svima nama u sustavu obrazovanja koji se svojim radom i trudom zalažemo za bolji status svih zaposlenika. Molimo Vas, prestanite koristiti ravnatelje školskih ustanova u svoje osobne propagandne svrhe kako biste nahuškali zaposlenike škola na nas, pišu Hitrec i Mirosavljević u pismu koje je vidljivo pri dnu teksta.

Sindikat hrvatskih učitelja oglasio se još u utorak oko poziva Preporoda i Nezavisnog sindikata znanosti na sastanak oko eventualnih zajedničkih akcija. Bilo je jasno da na njemu neće biti prisutni.

– Da je ovo iskren poziv na suradnju, onda bismo bili pozvani na sastanak prije održavanja tiskovne konferencije ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ne vidim sindikalnu poveznicu u ovom momentu između Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i sindikata Preporod, jer je upravo Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja do jučer tvrdio da je došlo do ‘nepravednog poremećaja u obrazovnoj vertikali’. Izjavili su ‘učitelj koji je do jučer polagao ispite kod predavača na fakultetu, ima istu početnu plaću kao on. Nezamislivo je da u jednom sustavu dođe do takve pogreške’ te da je pozicija nastavnih radnih mjesta lošija u visokom obrazovanju nego u prosvjeti. Naglašavam sindikalna poveznica, jer možda postoji neka druga, napisali su iz SHU-a na Facebooku i dodali da su ‘svi alati za provođenje sindikalnih akcija su uvijek dostupni, a zakonske odredbe jasno propisuju u kojim uvjetima sindikati imaju pravo na štrajk.’

Spomenimo za kraj kako je medijima stigao poziv na press konferenciju Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koja će se održati u četvrtak u 11 sati.

Čitavo priopćenje udruga ravnatelja možete pročitati u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Sudjelujte u anketi:

Biste li bili spremni štrajkati zbog predloženih koeficijenata?