Pretraga

Dio uhićenih priznao kako su se izvlačili novci na Geodetskom, neki su pušteni da se brane sa slobode

A- A+

U velikoj policijskoj akciji prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja jučer je zbog malverzacija u nabavi uhićeno 29 osoba. Među njima su bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević. Uhićeni su i neki odvjetnici koje se sumnjiči da su fakultetu naplatili nikada obavljene konzultantske usluge. Neki od osumnjičenih odvjetnika priznali su izdavanje računa za usluge koje nisu realizirali i opisali kako se novac izvlačio, čime su su omogućili obranu sa slobode.

geodetski fakultet

Geodetski fakultet | foto: srednja.hr

Nakon nedavnog uhićenja bivše zadarske rektorice Dijane Vican, novi potres u akademskoj zajednici nevezan uz taj slučaj dogodio se protekle srijede. Po nalogu europskog tužiteljstva policija je jučer ujutro krenula u akciju uhićenja niza osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na Geodetskom fakultetu. Uhićeno je 29 osoba, među kojima su bivši dekan Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

Sumnjiči ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca. Ured europskog tužitelja sumnja da su glavni osumnjičenici ‘manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrala određena trgovačka društva, obrti i odvjetnički uredi’. Pritom su zlouporabili europska sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, odnosno sumnja se da su u zamjenu za odabir tih društava, odgovorne osobe istih dio uplaćenog novca vraćale dekanu i profesoru.

Dio uhićenih odvjetnika priznao kako se izvlačio novac

Drugim riječima, prenosi n1info.hr fakultet je kroz europske projekte plaćao fakture za poslove koji ili nisu odrađeni ili je njihova vrijednost bila napuhana ili su pak zaračunati dva puta. Uhićeni su i pojedini odvjetnici, a njima se, doznaje n1info.hr, na teret stavlja da su lažirali konzultantske usluge. Točnije, Ured europskog javnog tužitelja tvrdi da su ispostavljali račune za konzultantske usluge koje faks nikada nije dobio, a iznosi si se kretali do nekoliko desetaka tisuća kuna.

Fakultet bi te račune platio, odvjetnici su onda podizali novac te ga predavali čelnim ljudima na fakultetu, stoji u prijavi koju prenosi n1info.hr. Isti medij navodi i da su neki od odvjetnika u srijedu nakon uhićenja priznali da su izdavali lažne račune fakultetu te da su sebi od izvučenog iznosa ostavili oko pet posto, a ostalo bi išlo osumnjičenim profesorima i njihovim građevinarima. Priznanjem su si pojedini odvjetnici osigurali obranu sa slobode.

Izdvojeni članak
prazne klupe u učionici

Danas je u obrazovnom sektoru bilo dosta kaotično, ovo su sve vijesti koje ne smijete propustiti

Fakultet na Fejsu poziva na Smotru, nema pisane reakcije na uhićenja

Mladen Zrinjski, dekan Geodetskog fakulteta, još je u srijedu reagirao na uhićenja putem HRT-a, kazavši da je ugled fakulteta narušen. Tada je rekao i da će s tužiteljima vidjeti u kojem će smjeru ići slučaj pa će na razini fakulteta biti donesena odluka o statusu svog prethodnika i uhićenog profesora.

No osim toga, do trenutak pisanja ovih redaka, a više od 24 sata od prvih uhićenja, Geodetski fakultet se na svojim web stranicama niti društvenim mrežama nije oglasio oko ovog slučaja, primjerice nekim pismom studentima ili priopćenjem za javnost. Ipak, jutros na Facebooku nisu propustili objaviti da Geodetski ima svoj štand na Smotri Sveučilišta te pozvati maturante i druge zainteresirane za upis, da ih do subote posjete na Velesajmu.

Za sada se o slučaju javno nije oglasio niti Studentski zbor Geodetskog fakulteta. U srijedu smo studentskim predstavnicima poslali upit za komentar na slučaj, a odgovor do trenutka pisanja nije nam stigao. Ako i kada pristigne, o njemu ćemo izvijestiti javnost.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: