Pretraga

Danas je u obrazovnom sektoru bilo dosta kaotično, ovo su sve vijesti koje ne smijete propustiti

A- A+

Današnji dan bio je poprilično buran kada su u pitanju vijesti iz sektora obrazovanja, posebice akademske zajednice. Još uvijek se nije stišala bura oko uhićenja bivše rektorice u Zadru Dijane Vican, a jutros je uhićeno 29 osoba, među kojima i bivši dekan geodetskog fakulteta te profesor tog faksa, radi malverzacija s javnom nabavom. Policija je sinoć posjetila i PMF u Zagrebu, a razlog je bio taj da je jedan student završio na hitnoj nakon što je popio napitak iz automata postavljenog na tom faksu. Viješću smo popratili i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, a izašla je i odluka o minimalnoj studentskoj satnici.

prazne klupe u učionici

Učionica | foto: Unsplash

Premijer Andrej Plenković za uhićenje bivše rektorice Dijane Vican, s kojom je njegovao bliske odnose, kazao je da je to bilo veliko iznenađenje za sve koji ju poznaju. Još jednom je naglasio njezin velik doprinos Sveučilištu, iako je USKOK utvrdio da je zadarsko sveučilište Vican oštetila za 1,45 milijuna kuna. Bura oko ovog slučaja još se nije stišala, a danas novi potresi u akademskoj zajednici.

Uhićenja na Geodetskom u Zagrebu

Rano jutros policija je, prema nalogu europskog tužiteljstva, krenula u akciju uhićenja osoba koje se sumnjiče za zlouporabu u aferi na Geodetskom fakultetu. Uhićeni su donedavni dekan tog fakulteta Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a akcijom je obuhvaćeno 29 osoba. Uz sve što je predmet istrage, ispostavilo se i da je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osobnom odlukom i bez javnog natječaja isplatila je 19,1 milijuna kuna Geodetskom fakultetu u Zagrebu za posao dubinskog snimanja zgrada nakon potresa 2020. godine. Natječaja nije bilo zbog hitnosti radova, a voditelj projekta bio je danas uhićeni Đapo. Problematičnost toga posla je da su cijene snimanja višestruko veće od cijena koje bi tražile privatne tvrtke, a sporna je i manjkava cijela dokumentacija projekta.

Među ostalim, sumnjiče se da su manipulirali u čak 28 postupaka nabave, kroz koje su i sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u vrtoglavih 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe nego i članove istraživačkog tima. Na obilježavanju Dana Sveučilišta u Zagrebu rektor Stjepan Lakušić komentirao je uhićenja bivšeg dekana i profesora Geodetskog fakulteta. Rekao je da je poznavao dekana te da je njegova želja bila unaprjeđenje sustava i da mu je žao. Situaciju je usporedio s primjerom kada se nešto loše dogodi u obitelji.

Izdvojeni članak
Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog

Velika akcija: Uhićeni bivši dekan Geodetskog i profesor tog faksa, pod istragom 30-ak osoba

Zbog napitka koji je kupio na automatu postavljenom na PMF-u student završio na hitnoj

Nakon sumnje na kemijsko trovanje gaziranim pićem u Rijeci, novi slučajevi pojavili su se i u Zagrebu. U jednom od slučajeva sumnja se i u trovanje gaziranim pićem iz automata na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i to na odjelu Fizike. Mladić koji ga je popio završio je na hitnoj, ali je kroz nekoliko sati pušten kući. Oglasio se i dekan PMF-a, potvrdivši kako je student kupio piće na automatu na fakultetu. Zbog toga je na fakultet sinoć došla i policija. Nakon zaprimanja informacija o trovanju s gaziranim pićima, oglasila se sanitarna inspekcija Državnog inspektorata koja provodi inspekcijski nadzor u ugostiteljskim objektima i kod određenih distributera. Također, o svemu se očitovala i Coca-Cola istaknuvši kako privremeno povlače određene proizvode.

Objavljene izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju i minimalna studentska satnica

U e-Savjetovanje puštene su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju. Među ostalim, nastavnicima se omogućuje rad nakon 65. godine, a roditelji će izostanke moći opravdavati putem e-Dnevnika. Dopunski rad s onima s najmanje dvije zaključene jedinice se ne ukida, ali se minimalno trajanje sada propisuje na pet, umjesto deset sati. Također, sve škole koje za to zadovoljavaju uvjete, moraju nastavu provoditi u jednoj smjeni.

Nakon što je Vlada donijela odluku o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj u 2024., ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potpisao je i novu odluku o minimalnoj studentskoj satnici. U njoj je službeno potvrđeno da će minimalna studentska satnica u 2024. godini biti 5,25 eura neto.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Stiže velika novost u e-Dnevnik, a nastavnici će moći raditi nakon 65.: Objavljene izmjene Zakona za škole

Novi incident s Pernarom, studenti ADU-a sastali se oko situacije s Prohićem

Popratili smo i slučaj u kojem je ispred Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu izbio incident u kojemu je Ivan Pernar učenicima održao kontroverzni govor. Naime, Pernar je učenicima govorio da moraju raditi djecu, da ih ne smiju cijepiti te ih je navodio da piju Lugolovu otopinu koja se inače koristi za liječenje ljudi kojima nedostaje joda, a inače je iznimno opasna za sve druge. Nakon što je održao svoj govor, počeo je grliti učenike koji su bili okupljeni oko njega. Sve je za srednja.hr komentirala ravnateljica ove zagrebačke škole.

Izvijestili smo i o tome da su studenti Akademije dramske umjetnosti održali sastanak nakon prosvjeda protiv profesora Ozrena Prohića koji je bio suspendiran zbog prijave za seksualno uznemiravanje pa je nakon dvije godine trebao biti vraćen na posao. Studentica ADU-a i jedna od organizatorica prosvjeda ispričala nam je kako se na sastanku nije moglo puno toga zaključiti jer još uvijek nije izašao zapisnik Akademskog vijeća nakon sjednice u kojemu je izglasan zaključak da profesoru treba obustaviti radni odnos, a dekanu je izglasano povjerenje. No, jedna stvar se na ADU nakon prosvjeda ipak promijenila i to nabolje.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, opisao je jutros u emisiji na Radio Sljemenu faze kroz koje će prolaziti projekt Kampus Borongaj. Govorio je o tramvajskim prugama koji će ići u samo srce Kampusa, kao i o podvožnjaku ispod željezničke pruge na Mandlovoj.