Pretraga

FER, FSB, Promet i Građevina potpisali ugovor o suradnji s HŽ- om

A- A+

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u petak je potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji na pokusnim pružnim dionicama na temelju Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava između Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta prometnih znanosti, Građevinskoga fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i HŽ Infrastrukture.

Foto: Dražen Matiček/srednja.hr

Izdvojeni članak

Potpisan sporazum kojem je cilj olakšati mladima ulazak na tržište rada

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, dekan Fakulteta prometnih znanosti Hrvoje Gold, dekan Građevinskoga fakulteta Neven Kuspilić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mislav Grgić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zvonimir Guzović.

Sporazum podrazumijeva suradnju na poslovima ispitivanja materijala, elemenata, sklopova, uređaja i postrojenja koji će se pokusno ugrađivati na željezničkoj mreži u svrhu ishođenja potvrda o dozvoli za ugradnju i primjenu na željezničkim prugama kojima upravlja HŽ Infrastruktura.

– S obzirom da se spremaju velika ulaganja, jako je bitno da se, zbog sigurnosti i pouzdanosti sustava, utvrdi kvaliteta opreme i to je ono što sveučilište radi. Tako ćemo pomoći HŽ Infrastrukturi, ali i sebi otvoriti mogućnosti za daljnja istraživanja, koristit ćemo to i da se naši studenti i doktorandi dalje razvijaju,a strateški plan je da se pozicioniramo kao centar izvrsnosti za ta pitanja u ovom dijelu Europe, rekao nam je Tomislav Josip Mlinarić, profesor na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti i voditelj konzorcija četiri spomenuta fakulteta.

Ovim se sporazumom se nastavlja međusobna suradnja četiriju fakulteta koja se temelji na Pismu namjere što su ga njihovi čelnici i rektor Sveučilišta u Zagrebu potpisali prošle godine u travnju. Tada je osnovan i konzorcij spomenutih fakulteta s ciljem ostvarivanja suradnje s neovisnim istraživačkim centrom izvrsnosti Multitel Asbl., kojem je cilj razvijanje istraživanja u području sigurnosti i upravljanju željezničkim prometom te implementacija ovoga sustava na području južne i istočne Europe, kao i osnivanje mogućega nacionalnoga i regionalnoga centra izvrsnosti Sveučilišta u Zagrebu u području željezničke infrastrukture i tehnologije prometa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap