Pretraga

[Ideja godine ’22] Drugi dan natjecanja proveli smo u ZICER-u: ‘Vaša ideja mora riješiti nečiji problem’

A- A+

Drugi dan poslovnog natjecanja za srednjoškolce Ideja godine proveli smo u ZICER-u, zagrebačkom inovacijskom centru gdje su učenici mogli iz prve ruke vidjeti i čuti kako izgleda jedan startup. Od dentalne tehnologije pa do dronova za pošumljavanje šuma, natjecateljima su poduzetnici koji se nalaze u ZICER-u dali mnogo savjeta i ispričali svoje poslovne priče.

Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Svi mali poduzetnici su krenuli iz svojih garaža, a danas se mnogi od njih nalaze u prostorima u ZICER-uzagrebačkom inovacijskom centru. Upravo njih smo posjetili drugog dana poslovnog natjecanja Ideje godine koju organizira srednja.hr te su učenici koji su došli do samog finala imali priliku iz prve ruke vidjeti kako izgleda jedan startup.

– Mi se bavimo proizvodnjom 3D printera isključivo za dentalnu industriju. Što to točno znači? U zubotehničkim laboratorijima i slično se uglavnom upotrebljava gips. To se sada polako gura u potpunosti iz upotrebe i sve se zamjenjuje 3D printerima, objašnjavano je na našoj prvoj ‘kućici’ jednog od mnogobrojnih startupova u zgradi ZICER-a.

Učenike je zanimalo koji je onaj prvi korak u ostvarivanju poslovne ideje, odakle financije za početak te kako prodati svoj proizvod potencijalnim kupcima. Svaki start up imao je svoju priču jer, naravno, koraci u ostvarivanju ideje kod svakog su proizvoda različiti. Kako bi se takvim dobrim idejama olakšali oni prvi koraci, tu uskače ZICER sa svojim Startup Factoryjem.

– Ovaj startup je pobjednik na našem Startup Factoryju ove godine i tek su uselili u ured, zato im je ured ovako prazan i zapravo ovako izgleda ured kakav dobe kada tek usele i dok sebe ne usele unutra, rekla je Ivana Rajković Pavlić iz ZICER-a.

Oni su osvojili i nagradu od 200.000 kuna kao početni kapital za razvoj svoje ideje, a bitno je, kažu iz ZICERA-a, da je ideja sadrži neki tehnološki napredak. Učenici su imali priliku čuti oko 10 različitih startup priča, a koje su to i što su sve naučili, pogledajte u videu.

Više o Ideji godine 2022. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Ideja godine ’22] Projekt učenika III. gimnazije Split vodi nas korak bliže glasovanju online

[Ideja godine ’22] Često zaboravljate na poštu u sandučiću? Ideja maturanta riješit će vam taj problem

[Ideja godine ’22] Imamo pobjednika: Maturant napravio pametni poštanski sandučić i osvojio žiri

[Ideja godine ’22] Spremni za finale: Ovo su najbolje poslovne ideje koje su osmislili hrvatski srednjoškolci