Pretraga

Iz Ministarstva obrazovanja otkrili hoće li se ove godine nagrađivati najbolji maturanti

A- A+

I ove godine najboljim maturantima bit će dodijeljene nagrade u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, potvrdili su nam danas iz MZO-a. Riječ je o Nagradi Soljačić za najbolji rezultat iz Fizike i Matematike, Nagradi Sakač za najbolji rezultat na Informatici te nagradama koju Ministarstvo dodjeljuje maturantima koji najbolje riješe obvezne predmete kao i strukovnjacima koji na nekom od ispita ostvare stopostotni rezultat.

foto|srednja.hr

Grad Osijek donio odluku da nakon pet godina neće dodjeljivati novčane nagrade svojim najboljim maturantima. No osječki i maturanti iz ostatka Hrvatske, pod uvjetom da su izvrsno riješili pojedine predmete, mogu dobiti neku od četiri nagrade koje će se i ove godine dodjeljivati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

– I ove će godine biti dodijeljene Nagrada Soljačić i Nagrada Sakač. Ministarstvo će također nagraditi učenike za izniman rezultat iz ispita Hrvatskoga jezika, Matematike i obveznoga stranog jezika na višoj, A razini te učenike strukovnih škola koji su jedan ispit riješili 100 posto. S obzirom na to da je 20. srpnja konačna objava rezultata državne mature, svečanost dodjele spomenutih nagrada planirana je 28. srpnja 2020. godine, a o svim detaljima bit ćete pravovremeno obaviješteni, odgovaraju nam  iz Ministarstva obrazovanja.

Nagrada Soljačić

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

Nagradu Soljačić dodjeljuje ugledni hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić. Financijskim iznosom od pet tisuća američkih dolara Soljačić nagrađuje maturanta koji postigne najbolji rezultat iz Fizike i Matematike A razine.

Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20% više nego Hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, podijelit će nagradu. Prošle godine Nagradu Soljačić dobila je maturantica III. gimnazije Split, Iva Barać.

Nagrada Sakač

Izdvojeni članak
boris sakač

[VIDEO] Govore Borisa Sakača i najboljeg maturanta iz informatike Marka Rajkovića ne bi smjeli propustiti

Nagrada Sakač po prvi puta je dodijeljena prošle godine, a dodjeljuje ju doajena hrvatske informatike Boris Sakač, dugogodišnji savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Odbora u Lausannei, koji je sudjelovao u rukovođenju informatičkom podrškom na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine. Ovu nagradu dobiva maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti ispita iz Informatike, a iznosi 5.000 eura.

Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti ispita iz Informatike, dodatno se kao kriterij gledaju i rezultati na ispitu iz Matematike, a ukoliko bude potrebno kao treću razinu kriterija gledaju se i rezultati na ispitu iz obaveznog stranog jezika te kao četvrtu razinu uspjeh na ovogodišnjem državnom natjecanju iz Informatike. Lani je tu nagradu dobio maturant osječke III. gimnazije, Marko Rajković.

Nagrada MZO-a

Uz ove dvije nagrade, Ministarstvo posebno nagrađuje maturante koji su najbolje riješili obvezne predmete mature – Hrvatski, Matematiku i strani jezik. Popis prošlogodišnjih dobitnika možete vidjeti ovdje. Uz najbolje na obveznim predmetima, bit će, dakle, nagrađeni i maturanti strukovnih škola koji na nekom od ispita ostvarili stopostotni rezultat. Lani su nagradu dobila četvorica učenikaVedran Zović, Karlo Kolar, Dino Držaić te Lukas Božić. Lukas je bivši učenik Gospodarske škole Istituto professionale u Bujama, Vedran je bivši učenik Tehničke škole Pula, a Dino i Karlo bili su učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.