Pretraga

Eva iz strukovne škole bez pogreške je riješila maturu iz Engleskoga: ‘Veselim se odlascima u menzu’

I učenici strukovnih škola koji su na nekom od ispita mature imali 100 posto te su cijelu maturu položili u roku dobili su nagradu Ministarstva. Takvih je učenika ove godine bilo sedmero, a među njima je i maturantica Eva iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Maturu Engleskoga riješila je bez pogreške, a peticu je dobila i iz Hrvatskoga. Inače puno knjiga čita na engleskome, a za maturu pripremila su ju i natjecanja na kojima je sudjelovala. Engleskim će se baviti i na studiju, a nagradu od 333 eura koju dobiva, rekla nam je, vjerojatno će čuvati za putovanje u London.

maturantica Eva bez pogreške riješila maturu iz Engleskoga

Maturantica Eva bez pogreške riješila maturu iz Engleskoga | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Ukupno 29 maturanata ove je godine nagrađeno za svoj uspjeh na maturi, a među njima je i sedmero učenika strukovnih škola. Jedna od njih je i Eva Klikovac, donedavna maturantica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, smjera kozmetičar. Ispit iz Engleskog jezika na višoj razini riješila je bez pogreške, peticu je dobila iz Hrvatskog, a četvorke iz osnovne razine Matematike i Psihologije.

– Bila sam dosta iznenađena i ponosna na sebe, znala sam da sam odlično napisala maturu, ali za neke odgovore ipak nisam bila u potpunosti sigurna jesu li točni. Nisam uopće očekivala nagradu, ugodno sam se iznenadila kada sam vidjela mail s ovom viješću. Ova mi je nagrada potvrda truda kojeg sam ulagala kroz cijelu godinu kako bi se upisala na željeni studij, a i motivacija za daljnje učenje. Vjerojatno ću ju čuvati za putovanje u London, otkrila je Eva za srednja.hr.

Izdvojeni članak
Dejan najbolje riješio prijemni medicine

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

‘Imamo manje sati Engleskog i Hrvatskog pa mi se bilo otežano pripremati’

Pripreme za maturu iz Engleskoga pohađala je u školi, a uz to išla je na izvanškolske pripreme iz Hrvatskog i Matematike. Eva nam je opisala da je imala odlične profesore Hrvatskog i Engleskog u osnovnoj i srednjoj školi koji su joj pomogli izgraditi temelje za daljnje učenje.

– Osim toga, čitam puno knjiga na engleskom i ove sam se godine pripremala za županijsko natjecanje iz Engleskog. Ni jedan mi predmet nije bio pretežak, ali sam se najviše pripremala za Hrvatski jer mi je donosio najviše bodova za upis, rekla nam je Eva.

Kako je pohađala strukovni smjer, dosta je gradiva imala za nadoknaditi. U programu kozmetičara Matematika je obvezna samo prva dva razreda pa je taj dio morala nadoknaditi. Podsjetimo, od školske godine 2021./22. i osnovna razina Matematike na maturi ispituje gradivo sva četiri razreda gimnazijskog programa, a ne samo prva dva kao što je to bilo ranije.

– Također, imamo značajno manje sati Engleskog i Hrvatskog nego gimnazijski smjerovi te mi je po tom pitanju također bilo otežano pripremati se za maturu. Pripremanje za natjecanje najbolje me pripremilo za pisanje mature, kazala je Eva.

Izdvojeni članak
Lucija Stipetić

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

‘Očekujem provoditi puno vremena na faksu’

Pisanje mature na jedinstvenoj razini iz Hrvatskog jezika Eva smatra dobrim jer bi učenici, kazala nam je, trebali poznavati materinski jezik. Vještinu sažimanja informacija koja se ispitivala na sažetku iz Hrvatskoga Eva opisuje kao važnom za život.

– Osobno se ne slažem s uvođenjem jedne razine iz Engleskog i Matematike jer znanje pojedinca o tim predmetima ovisi o mnogo čimbenika i, ako se ova promjena uvede, učenici strukovnih škola bit će zakinuti, rekla nam je Eva, no kako smo ranije doznali spajanje razina na drugim predmetima još se neće dogoditi.

Svoje školovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je upisala anglistiku i komparativnu književnost. Za to se odlučila jer oduvijek voli engleski, a u slobodno vrijeme puno čita.

– Ne znam još čime ću se baviti nakon fakulteta. Za sad planiram ostati u Hrvatskoj, ali sam otvorena i za druge opcije. Očekujem provoditi puno vremena na faksu jer sam čula da su dvopredmetni studiji poprilično zahtjevni, ali veselim se odlascima u menzu i upoznavanju novih ljudi sa sličnim interesima, navela je Eva.

Izdvojeni članak
bruna bakota

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

‘Voljela bih da je više profesora motivirano za rad’

Eva misli da su štrajk i nastava na daljinu negativno utjecali na sve zahvaćene generacije, a ne samo na njezinu. Tijekom nastave na daljinu najteže joj je bilo razumjeti Matematiku.

– Osobno mi je bilo teško ostati koncentrirana tijekom online nastave. Smatram da u našem obrazovnom sustavu ima puno prostora za napredak, na primjer uvođenje više sati Hrvatskog, Engleskog i Matematike u strukovne škole. Također, voljela bih da je više profesora motivirano za rad, zaključila je Eva.

Više o najboljim maturantima:

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.