Pretraga

Na mnogima teškom ispitu Tea je imala samo jednu grešku: ‘Obrazovni sustav nije toliko loš koliko se svi žale’

Prosječna ocjena koju su učenici ove godine postizali na višoj razini Matematike je tek 2,8. Daleko od tog prosjeka bila je Tea Petrović, sada već bivša učenica Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku. Na Matematici je imala samo jednu grešku, ostale obvezne predmete riješila je s preko 90 posto. Štoviše, iz pet od šest predmeta koje je pisala dobila je ocjenu odličan. Tea od jeseni sjeda u klupe Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a za srednja.hr otkrila je nešto više o sebi, uspjehu na maturi i svojim stavovima o našem obrazovnom sustavu.

Tea Petrović

Tea Petrović | foto: privatna arhiva/srednja.hr

Među 29 ovogodišnjih maturanata koje je Ministarstvo nagradilo za uspjeh na ispitima mature nalazi se i Tea Petrović, učenica Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku. Tea je na maturi sve obvezne predmete pisala na višoj razini, a od izbornih je odabrala Fiziku, Kemiju i Biologiju. Od svih šest predmeta koje je pisala jedino je iz Fizike dobila vrlo dobar, ostale je riješila za odličan. Na Matematici je imala samo jednu pogrešku, iz Hrvatskog je postigla rezultat od 92,73 posto, a na Engleskom 95,67 posto.

‘Dobro su nas pripremale profesorice kroz ove četiri godine’

–  Nisam se previše opterećivala rezultatima jer mi ipak nisu bili toliko bitni za fakultet, a svakako sam očekivala dobre rezultate tako da sam bila skroz zadovoljna. Rezultati Engleskog i Hrvatskog me nisu iznenadili, ali Matematiku nisam očekivala da ću je uspjeti baš tako dobro napisati. Izborni predmeti se uopće nisu gledali za moj prvi izbor fakulteta, tako da sam njima pristupala opušteno i nisam se previše zamarala rezultatom. Na kraju sam i njima bila skroz zadovoljna, priča nam Tea.

Nije, dodaje, očekivala nagradu Ministarstva jer zapravo nije niti znala da takvo nešto postoji. Najvjerojatnije će je sačuvati za troškove svog studentskog života. Nekakve posebne pripreme za maturu nije imala, što je zapravo odgovor koji dobivamo od većine ovogodišnjih najboljih maturanata.

– Dobro su nas pripremale profesorice kroz ove četiri godine. Matematikom i Hrvatskim sam se još bavila i dodatno i išla po natjecanjima. Za izborne predmete mi je također pomoglo što već godinama idem na natjecanja iz tih predmeta, a osim toga se nisam posebno puno pripremala, tjedan prije svake mature sam krenula s malo žustrijim ponavljanjem i prolazila kroz stare mature, kaže Tea i dodaje kako joj je najteža bila Fizika koju je ove godine pao skoro svaki drugi maturant.

Izdvojeni članak
bruna bakota

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

‘Mislim da nam obrazovni sustav nije toliko loš koliko se svi žale’

S druge strane, promjena na maturi iz Hrvatskog, koji se od sada polaže na jednoj razini i učenici moraju proći i esej da bi položili čitav ispit, nije joj predstavljala problem. Ne iznenađuje, s obzirom na to da je tri godine sudjelovala na državnom iz Hrvatskog.

– Promjena na maturi iz Hrvatskog mi nije predstavljala problem, mislim da su nam puno olakšali s brojem djela koje smo trebali pripremiti za esej, samo četiri. Za Matematiku mi se to ne čini kao najbolja ideja, vjerujem da će to otežati svima kojima matematika ide slabije i nije im potrebna za daljnje školovanje, smatra Tea.

Kao i ostale najbolje maturante, pitali smo je i što misli o našem obrazovnom sustavu.

– Mislim da nam obrazovni sustav nije toliko loš koliko se svi žale. Barem što se tiče gimnazija, mislim da nam pružaju širinu i opće znanje koje mislim da rijetko koja zemlja pruža svojim mladima. Jedino mislim da bi se trebala smanjiti količina suhoparnih činjenica koje se moraju učiti, a više raditi na vještinama koje nam zapravo trebaju za život i na vještini rješavanja problema. Jer danas u roku sekunde možemo na internetu naći bilo koju činjenicu, dok se neke druge životne stvari ne mogu samo tako lako izguglati, navodi Tea.

Izdvojeni članak
Paula Sviben

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Upisala je Medicinski u Zagrebu

Tea je upisala i jedan od poželjnijih studija u Hrvatskoj, Medicinski u Zagrebu.

– Mislim da je medicina za mene savršen spoj prirodnih znanosti, koje volim, i humanosti, to jest želje da mi posao jednog dana bude pomaganje drugima. A naravno na odmet nije ni da medicina pruža sigurno zapošljavanje i financijsku sigurnost. Htjela bih na specijalizaciju otići negdje van Hrvatske, ali ne jer mislim da je vani nešto značajno bolje nego u Hrvatskoj, nego jer bih htjela upoznati i život negdje dalje, dok sam još mlada. Vidjet ćemo gdje će me put na kraju odvesti, ali htjela bih se na kraju vratiti u Hrvatsku. Trenutno mi se kirurgija ili neurologija čine zanimljivima, ali vjerujem da ću još tijekom studija otkriti što zaista želim specijalizirati, otkriva nam Tea svoje buduće planove.

Nadolazećim generacijama maturanata savjetuje da se ne trebaju bojati mature, te da nema potrebe za stresiranjem.

– Smatram da je najbolja priprema rješavanje starih matura te je važno naći si slabe točke i na njima raditi. Mislim da plaćene organizirane pripreme nisu potrebne, ali ako netko misli da će mu pripomoći u discipliniranosti i shvaćanju gradiva, onda i nisu loša opcija, zaključuje ova osječka izvrsnica.

Više o najboljim maturantima:

Nagrađena maturantica Dina: ‘Voljela bih nakon studija raditi kao programerka i ostati u Hrvatskoj’

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.