[VIDEO] Govore Borisa Sakača i najboljeg maturanta iz informatike Marka Rajkovića ne bi smjeli propustiti

Dobitnik Nagrade Sakač, koju od ove godine za najbolji rezultat na maturi iz Informatike dodjeljuje doajen hrvatske informatike Boris Sakač, je maturant osječke III. gimnazije Marko Rajković. Na današnjoj ceremoniji u Ministarstvu Marko je dobio posebno priznanje uručeno od Borisa Sakača i ministrice Blaženke Divjak.

Sam Sakač je danas objasnio zašto se uopće upustio u projekt nagrađivanja najboljeg informatičara na maturi. Želi potaknuti mlade na razmišljanje i ulaganje u informacijsku revoluciju u jednom novom svijetu.

Naglasio je kako je osobno bio svjedok velikih promjena na Olimpijskim igrama gdje se uvijek upotrebljava najnovija tehnologija. Od toga da su u 80-ima bili sretni kada su mogli izračunati točan rezultat pojedinca pa do danas, gdje niti u jednoj aktivnosti oko organizacije Igara nema informatike. Od pomoći proizvodnje televizijskog signala pa do sigurnosti na Igrama, organizatorima je informatika postala osnovan alat.

– Nisu tu u pitanju samo Olimpijske igre, tako je i drugdje, a kako bi mi uhvatili korak s razvijenom svijetom, izuzetno je bitno da obrazujemo mlade da se nauče koristiti informacijskim alatima.  Što je uopće informatička ili digitalna pismenost o kojoj danas mnogi govore? Digitalna pismenost je prvenstveno razumijevanje kako vam informatika može pomoći u poslu koji radite, rekao je Sakač.

Nadodao je kako ne mogu svi biti programeri, ali barem bi se trebali naučiti koristiti računalom, standardne programe koji nam omogućavaju da napišemo i pošaljemo tekst, elektroničku poštu. To je danas pismenost kojom bi svi trebali ovladati, rekao je, a cijeli govor pogledajte u nastavku.

Marko je informatiku riješio bez greške pa će svoje studentske dane čekati bogatiji za 5.000 eura koliko vrijedi nagrada. Dugogodišnji je sudionik državnih i županijskih natjecanja iz Informatike, Fizike i Matematike pa je tako i ove godine na državnom iz Fizike bio osmi, a drugi na županijskom iz Informatike.

Na današnjoj ceremoniji Marko se zahvalio Sakaču, a ponajprije kolegama učenicima koji su danas bili tamo s njime. Riječ je 20 najboljih maturanata generacije 2019. godine.

– Drago mi je da postoji i veliki broj maturanata koji su postigli vrhunske rezultate na maturi, ali nisu danas ovdje s nama. To je indikator da u Hrvatskoj postoji veliki potencijal u koji treba ulagati da bi se mogao dodatno razviti i isplatiti, rekao je Marko.

Istaknuo je kako Hrvatska ima talentirane ljude i optimističnu budućnost te da je znanje čovjeka  neprocjenjivo.

– Ne smijemo biti zavidni na tuđe rezultate, nego ponosni na naše ljude, na ono što ostvaruju u svojim područjima. Trebamo se ugledati na njih i nadati se da ćemo mi jednog dana rasturati u svojem području. Pomognimo jedni drugima kako bi stvorili bolje društvo i bolju budućnost. Svatko od nas ovdje je sposoban za nešto, biti izvrstan doktor, informatičar ili matematičar. Baš zato se moramo međusobno upotpunjivati i surađivati za dobrobit svih nas. Ako mi nećemo, tko će, zaključio je Marko čiji govor možete vidjeti u nastavku.

S Markom smo razgovarali netom kada je saznao za nagradu, a taj razgovor možete pročitati ovdje.

Marko će studirati Matematiku i Računarstvo na Odjelu za matematiku u Osijeku.

Odgovori