Pretraga

Objavljena su rješenja iz Njemačkog jezika: Pogledajte koje ste sve zadatke točno riješili

A- A+

Više od 1.000 maturanata u ponedjeljak 5. lipnja pisalo je državnu maturu iz Njemačkog jezika. Višu razinu polagalo je njih 452, a osnovnu 739 maturanata. Neki od njih otkrili su nam kako im je prošao ispit, što im je bilo teško i s kojim zadacima su se mučili. Sada je NCVVO objavio rješenja za obje razine pa će maturanti moći provjeriti gdje su ‘fulali’, a gdje su možda i pogodili te osvojili bod.

list za odgovore iz mature i zastava njemačke

Foto: Unsplash | srednja.hr

Maturanti kojima Engleski nije bio obavezan ispit iz jezika, početkom ovog tjedna pisali su ispit državne mature iz Njemačkog jezika. Na višu razinu pristupilo je 452 kandidata, a na osnovnu njih 739. Za sve njih danas je NCVVO objavio rješenja obje razine ispita.

Viša razina Njemačkog jezika

Heleni iz II. gimnazije ispit A razine Njemačkog jezika bio je dosta težak te nam je otkrila da joj je slušanje bilo jako ‘zeznuto’ zbog brzine kojom su ljudi na snimci pričali.

– Tema eseja bile su životinje, snašla sam se u pisanju, ali htjela sam nešto drugačije. Zadatak u čitanju gdje smo morali ubaciti rečenice je bio o digitalnom otisku i dosta je bilo zbunjujuće pa sam tu izgubila najviše vremena, rekla nam je tada Helena.

Višu razinu pisala je i Gabrijela iz Srednje škole Pregrada te joj je ispit prošao, kako nam je rekla, dosta dobro.

– Čitanje mi je bio najteži dio ispita, a u odnosu na prijašnje mature rekla bih da je bilo otprilike podjednako. Tema eseja mogla se predstaviti na više različitih mogućnosti, navela je Gabrijela.

Točna rješenja ispita Njemačkog na A razini možete pogledati u dokumentu ispod, a audio snimke iz dijela slušanja možete preuzeti ovdje. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Osnovna razina Njemačkog jezika

Maturanti koji su polagali B razinu Njemačkog nisu imali puno problema, kao ni Dalila iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin kojoj ispit, kako nam je otkrila, nije bio pretežak.

– Poprilično sam se dobro snašla, tema je uobičajena i ne treba znati neke kompleksne riječi da bi se potkrijepila sva pitanja. Najteži dio mi je bio čitanje, točnije prvi zadatak o konjima i jahanju jer nisam razumjela neke dijelove rečenica. Na slušnom dijelu predzadnji i zadnji zadatak bio je najteži jer su se ponavljali svi ponuđeni odgovori kao da bi svaki mogao biti točan, navela je Dalila.

Osnovnu razinu Njemačkog pisala je Anđelina kojoj, kako nam je objasnila, taj jezik nikada zapravo nije išao, ali tijekom srednje škole nije pohađala nastavu Engleskog jezika.

– Tako da nisam imala baš izbora. Pisani dio sam izbjegla budući da mi ne ide Njemački, tako da sam svu nadu ostavila ispitu slušanja i čitanja. Nisam sigurna koja je bila tema e-maila u dijelu pisanja, ali nešto vezano za školski dan ili dan poslije škole. Zadaci su s obzirom na to moje znanje bili u redu, istaknula je Anđelina.

U dokumentu niže ovog teksta pronaći ćete rješenja Njemačkog jezika na B razini, a audio snimke sa slušnog dijela ispita možete skinuti ovdje. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr