Pretraga

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Četvrti studij s najviše prvih prijava na ovogodišnjim upisima bilo je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kvota za pravo u Zagrebu ove godine bila je 605 redovnih studenata, a na samom vrhu te ljestvice bila je maturantica Srednje škole Zlatar, Paula Sviben. Uspješna je bila i na natjecanjima tijekom srednje škole, a smatra kako bi se u našem obrazovanju više pažnje trebalo posvetiti kvaliteti profesora.

Paula Sviben

Paula Sviben, maturantica koja je bila prva na rang listi za studij prava u Zagrebu | foto: privatna arhiva

Matura i upisi na fakultete su iza nas, a vrijeme je da predstavimo ovogodišnje najbolje maturante. Neki od njih nagrađeni su vrijednim novčanim iznosima, a razgovore s najboljima možete pronaći ovdje. Jedan od studija koje su maturanti najčešće birali kao prvi izbor je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Taj studij upravo je na četvrtom mjestu po najvećem broju maturanata kojima je prvi izbor. Na vrhu rang ljestvice studija prava u Zagrebu bila je Paula Sviben koja je završila opću gimnaziju u Srednjoj školi Zlatar.

– Iskreno, bilo mi je prije svega smiješno vidjeti takav rezultat, nisam ga uopće očekivala. Nisam previše razmišljala o tome jer na kraju krajeva to je prikaz rezultata iz srednje škole, a ono što mi je sada važnije je moja budućnost na fakultetu, otkrila je Paula za srednja.hr.

Izdvojeni članak
Mate Marjanović

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

‘Jedino mi je bilo teže prisjetiti se gradiva Povijesti iz prvog razreda’

Paula je na maturi iz više razine Engleskog i Hrvatskog dobila peticu, a iz više razine Matematike, Povijesti i Politike i gospodarstva dobila je četvorku. Učenje za maturu olakšale su joj organizirane pripreme u školi iz Hrvatskog i Matematike tijekom cijelog četvrtog razreda.

– Za te predmete nakon završetka nastave pripremala sam se tjedan dana prije. Najzahtjevnije je bilo učiti Povijest i Politiku zbog velike količine gradiva, no s druge strane voljela sam te predmete u srednjoj pa mi nije bila muka. Od drugog razreda idem na natjecanja iz Povijesti te smatram da takva iskustva najviše olakšavaju pripremu za maturu, kazala nam je Paula.

Paula je sudjelovala na natjecanjima iz Hrvatskog, Povijesti i Filozofije. Iz Povijesti bila je na državnom natjecanju u drugom i četvrtom razredu, a na državnom natjecanju iz Filozofije osvojila je drugo mjesto u četvrtom razredu. Sudjelovala je i na kvalifikacijama za Međunarodno filozofsku olimpijadu na kojima je osvojila peto mjesto.

– Povremeno sam išla i na natjecanja iz Matematike, a ove godine na ekipnom MathOS cupu osvojili smo treće mjesto. Osobno, jedino mi je bilo teže prisjetiti se gradiva Povijesti iz prvog razreda, no s drugim predmetima nisam imala problema unatoč koroni i štrajku. Mislim da nas to je svakako oštetilo, no ovisi od osobe do osobe. Teško je prenijeti znanje bez izravne komunikacije između profesora i učenika ili se motivirati na samostalno učenje, objasnila je Paula.

Izdvojeni članak
Maturantica Dorotea

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

‘Više pažnje trebalo bi obraćati na kvalitetu profesora’

Paula je studij prava odabrala jer voli društvene znanosti, ali mogućnosti zaposlenja nakon pravnog fakulteta bili su joj dodatni plus. Nakon fakulteta voljela bi živjeti izvan Hrvatske.

– Što se tiče mog budućeg zanimanja, otvorena sam za više opcija te još želim ispitati koje sve mogućnosti imam s pravom, no uvijek mi je bila želja baviti se znanstvenim radom iz područja struke te ostati u tim takozvanim akademskim vodama, naglasila je Paula.

Tijekom fakulteta planira živjeti u studentskom domu, a veseli se tome što će se moći fokusirati na područje koje je zanima. Spremna je na veliku količinu učenja koje ju čeka.

– Mislim da je hrvatski sustav obrazovanja u redu, no ono što me smetalo, pogotovo tijekom srednje škole, jest prevelika količina predmeta. Mislim da bi i u gimnazijama trebala biti mogućnost odabira određenih predmeta prema vlastitim interesima, barem na višim godinama. Osim toga, trebalo bi više pažnje obraćati na kvalitetu profesora, zaključila je Paula.

Više o najboljim maturantima:

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.