Pretraga

Sve o maturi i upisima studija na jednom mjestu: Evo kako ostati informiran

Maturanti su započeli sa svojom posljednjom školskom godinom u kojoj će morati riješiti školske obveze, pripremiti se za maturu i položiti sve njene ispite, a mnogi od njih će i odabrati te upisati studij. Drugim riječima, pred njima je puno posla. Portal srednja.hr nedavno je uveo inovaciju koja maturantima i njihovim roditeljima značajno olakšava cijeli proces polaganja mature i upisa na faks. Riječ je o specijaliziranom newsletteru dostupnom našim pretplatnicima kojim šaljemo sve novosti, informacije i podsjetnike na rokove vezane za maturu. Portal srednja.hr kroz jednu školsku godinu objavi 300 članaka o državnoj maturi.

Maturantski newsletter olakšava vam praćenje informacija vezanih uz državnu maturu i upise na studij | Foto: srednja.hr

Tisućama maturanata diljem Hrvatske počeli su teći zadnji mjeseci koje će provesti u školskim klupama. Na kraju njihovog srednjoškolskog puta nalazi se državna matura, a za mnoge od njih i upis na studije. Kao portal specijaliziran za obrazovni sektor, uz njih smo cijelim putem. Osim što o maturi redovno objavljujemo unutar rubrike Matura, maturantima olakšavamo i međusobno povezivanje kroz Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Sve novosti i zanimljivosti objavljujemo i na Facebook stranici Maturanti 2023. te Instagram profilu Državna matura. Nedavno smo pokrenuli i pretplatu kojom ne zaključavamo sadržaj, već pretplatnicima nudimo niz pogodnosti, a jedna od njih je i maturantski newsletter. Njime učenike, roditelje i ispitne koordinatore državne mature u školama na vrijeme informiramo o svim novostima vezanim za maturu i upise na studije, kao i potrebnim radnjama koje morate poduzeti da biste na maturi bili uspješni.

Da bi u konačnici došli do upisa na fakulteti, maturanti moraju poduzeti niz pravovremenih radnji. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) već je objavio kalendar državne mature za školsku godinu 2022./2023., a možete ga pronaći ovdje. Prijave ispita mature započinju već 1. prosinca 2022. godine, a traju do 15. veljače 2023.

U tom roku maturanti mogu dodavati i brisati izborne ispite. Mogu dodati najviše šest izbornih ispita, a o tome koje će odabrati, ovisit će ponajviše njihov izbor studija za koje žele kandidirati. Za razliku od prijava ispita koji započinju već u prosincu, studije će maturanti moći prijavljivati nešto kasnije, o čemu odlučuje Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Budući da je jesenski rok mature za 2022. godinu još uvijek u tijeku, kalendar rokova za prijave studija za ovu školsku godinu još nije objavljen.

Maturanti će studije prijavljivati putem sustava Postani student, gdje će i prijavljivati ispite mature, pratiti njihove rezultate te svoj plasman na upisnim ljestvicama studija. Osim portala Postani student, maturantima će biti važna još dva web odredišta. To su web stranica NCVVO-a, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) te web stranica Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda.

Izdvojeni članak

Što se sve u obrazovanju dogodilo prošlog tjedna? Ovako izgleda newsletter kojeg primaju naši pretplatnici

Značajne promjene na maturi iz Hrvatskog u 2023. godini

Državna matura započinje 31. svibnja 2023. godine, a ljetni rok završava 28. lipnja. Velike promjene očekuju maturante na ispitu iz Hrvatskog jezika koji se piše dva dana, a počinje 26. lipnja. Maturanti će sada prvi puta pisati jedinstveni ispit što je značajna promjena u odnosu na prethodne godine. Osim toga, ispit će se sastojati od tri ispitne cjeline, a prolazna ocjena iz eseja bit će uvjet za prolazak ispita, što je također novo u odnosu na prethodnu godinu.

Prvi rezultati bit će poznati 12. srpnja, a konačni će biti poznati 19. srpnja. Studijski programi se mogu prijavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, osim u slučaju da pojedino visoko učilište odredi raniji rok zaključavanja prijava. Polaganje državne mature i upisi na studije nisu samo ispit znanja stečenog kroz obrazovanje, već i odgovornosti. Riječ je o složenom procesu koji se provodi uniformno na nacionalnoj razini, stoga svi maturanti moraju strogo i pravovremeno slijediti niz uputa.

Sankcije za odstupanja, bilo zbog varanja ili nemara, jasno su propisane. Primjerice, nedavno smo pisali o poništenju cijelog ispita iz Hrvatskog jezika za 24 maturanta jer su se, protivno uputama Pravilnika o polaganju mature, potpisali i na esej te narušili svoju tajnost identiteta. Drugim riječima, potrebno je biti dobro upoznat s procedurom oko državne mature, jer ‘praštanja’ nema.

Izdvojeni članak

Nakon 11 godina i gotovo 40.000 članaka srednja.hr uvodi pretplatu za zajednicu

Ključne novosti i podsjetnike vam šaljemo na mail

Kao portal koji više od 10 godina informira o sektoru obrazovanja, pa samim time i maturi, postali smo prepoznatljivi po stručnosti i, sudeći prema podacima o čitanosti, zaradili povjerenje naših čitatelja. Godišnje objavimo oko 300 članaka vezanih uz državnu maturu. Nedavno smo uveli pretplatu u sklopu koje ne zaključavamo sadržaj. Naši čitatelji, mahom učenici i njihovi roditelji, od nas doznaju važne i provjerene informacije o obrazovanju, što smo željeli zadržati. Umjesto toga, svojim smo pretplatnicima ponudili niz pogodnosti, od kojih je jedna i maturantski newsletter.

Riječ je o newsletteru koji će im pomoći ostati upućen u sve novosti te ne propustiti niti jedan rok oko državne mature i upisa na studij. Redovno pratimo novosti oko mature koje analiziramo i istražujemo. Pratimo cijeli proces, od prijava ispita pa do objave rezultata. Objavljujemo analize o maturi, dojmove pristupnika, pitanja s mature koja su prethodnih godina maturantima zadavala glavobolje i kvizove koji će vam pomoći utvrditi znanje. Detaljno pratimo i sve rokove vezane uz prijavu studija i upise na visoka učilišta.

Želite li periodično i pravovremeno na mail dobiti pregled najvažnijih događanja vezana za državnu maturu i upise na studije, kao i podsjetnike za rokove koje ne smijete propustiti, postanite naš pretplatnik i dio naše zajednice. A razred pretplate namijenjen je učenicima i studentima. Za njih smo osigurali popust stoga cijena godišnje pretplate iznosi 301,28 kn, odnosno 40 €. B razred namijenjen je fizičkim osobama, a C razred namijenjen je institucijama, tvrtkama i drugim pravnim osobama koje se bave obrazovanjem. Maturantski newsletter pogodnost je koju dobivate neovisno o tome koju kategoriju odaberete. Newsletter će biti koristan i ispitnim koordinatorima te svima koji zbog prirode svog posla trebaju ostati u tijeku sa svim novostima vezanim uz maturu.

Više o tome zašto smo odlučili uvesti pretplatu pročitajte u tekstu urednika ovdje.