Pretraga

Capak govori da je izgledno da srednje prelaze na B i C model, njegova zamjenica ga demantira

A- A+

Premijer Andrej Plenković sastao se u utorak sa županima, a razgovaralo se o mjerama za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom. Nakon sastanka se javnosti obratio potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović, kazavši da će Stožer donijeti nove, strože mjere koje bi trebale vrijediti do Božića. I dok ravnatelj HZJZ-a i član tog istog stožera, Krunoslav Capak, govori kako je izgledno da će one uključivati prelazak na B i C model nastave, njegova zamjenica ga demantira.

Krunoslav Capak i Ivana Pavić Šimetin | Screenshot: HRT

Strože mjere koje uključuju ograničenje broja ljudi na okupljanjima i smanjenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, na snagu su stupile ovog vikenda. Iako su iz HZJZ-a nekoliko dana prije stupanja na snagu tih mjera kazali da su Stožeru predložili prelazak na B i C model nastave, to se nije dogodilo. Štoviše, ministar obrazovanja, Radovan Fuchs nakon te je izjave rekao da se za sada ne planiraju mjere za škole.

Capak: Izgledno je da će se srednje škole prebaciti na B ili C model

Nove opće mjere na snagu stupile za vikend, a još strože jučer je najavio potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović. Tijekom dana se u javnosti dosta špekuliralo oko toga što će one uključivati. Sinoć je na ta pitanja u Dnevniku HRT-a odgovarao član Stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje hoće li sve srednje škole, ići na online, Krunoslav Capak kaže da Nacionalni stožer ne donosi mjere vezano uz školstvo i obrazovanje već Povjerenstvo na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom. S njim se intenzivno komuniciralo.

– Izgledno je da će se srednje škole prebaciti na B ili C model, a da osnovne škole ostaju po sadašnjem modelu. Što se tiče fakulteta, oni većim dijelom rade online, rekao je Capak.

Izdvojeni članak

Stožer kaže da o modelu nastave brine povjerenstvo MZO-a: Zanimali su nas detalji o tom tajnovitom tijelu

Capakova zamjenica: O tome na nacionalnoj razini nije bilo govora

No, već jutros njegova zamjenica, Ivana Pavić Šimetin i članica spomenutog Povjerenstva, ga demantira. Gostujući u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija kazala je – na nacionalnoj razini o tome se ne razmišlja.

– Ja moram reći da smo mi sve dogovorili još u kolovozu i da mjere koje imamo napisane u kolovozu pokrivaju sve ove potrebe. Već tada je napisano da je moguć, osim A modela nastave koji se provodi kompletno u učionicama, i model B gdje je polovica učenika prisutna u učionicama, a polovica kod kuće, i model C gdje se nastava odvija na daljinu i da to o ovisi kao i druge mjere, primjerice nošenje maski, o odluci lokalnog stožera, ovisno o situaciji u pojedinoj školi ili gradu. Na taj način je zapravo cijelo vrijeme otkako su škole otvorene, jedan dio škola na tzv. C modelu nastave, to znači nastava na daljinu, a zapravo najveći dio škola provodi nastavu u učionici.

Na konstataciju novinarke da se iz Božinovićeve izjave dalo naslutiti da se nekim mjerama dalo naslutiti da će se odluka o modelu nastave donositi na nacionalnoj razini, a ne onoj lokalnih stožera, Pavić Šimetin, kaže:

– S pozicije nas u Povjerenstvu, odnosno s pozicije Ministarstva znanosti i obrazovanja, generalna takva ideja neće biti. Ostaje ova preporuka Stožera da ravnatelj škole i zajedno s njima epidemiološka služba županijskih zavoda za javno zdravstvo, tu nam se školska medicina uključila, da zapravo oni ocjenjuju od situacije do situacije, od škole do škole, i tamo gdje ima potrebe kao što je bilo do sada, može se prijeći na B i C model nastave. Ali generalno, o tom za sada, pogotovo na nacionalnoj razini, u okviru naše radne skupine, nije bilo govora, rekla je Pavić Šimetin.

U Hrvatskoj su u zadnja 24 sata utvrđen rekordan broj slučajeva zaraze koronavirusom, 3.603, a preminulo je 56 osoba, priopćila je Civilna zaštita. Iako se danas u 11 sati trebala održati medijska konferencija Stožera na kojoj smo trebali doznati više o najavljenim novim mjerama, ona je otkazana. Podsjetimo, u ponedjeljak su na online nastavu prešle sve srednje škole Varaždinske županije i to na dva tjedna. Od utorka su na online nastavi i svi srednjoškolci Osječko-baranjske, ali nešto duže, do zimskih praznika.

Capak govori da je izgledno da srednje prelaze na B i C model, njegova zamjenica ga demantira
Share via
Copy link
Powered by Social Snap