Pretraga

Jovanović potvrdio mandat makarskom ravnatelju za kojeg je inspekcija predložila smjenu

A- A+

Prije sedam mjeseci pisali smo o brojnim aferama koje godinama tresu makarsku Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića, u kojoj već 14.  godinu u ravnateljskoj fotelji sjedi Slavko Gudelj. Stvari su kulminirale prošlog ljeta, kada je školu posjetila inspekcija te se u cijelu priču uključila i tadašnja pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, a Inspektorat u Splitu je Školskom odboru predložio smjenu navedenog ravnatelja, što je isti odbio. Nedavno mu je mandat istekao, a Gudelj je ponovno, bez protukandidata, od strane Školskog odbora odabran za ravnatelja. Na iznenađenje mnogih i unatoč brojnim aferama koje su pogađale ovu školu, MZOS Gudelju nije uskratilo suglasnost za ponovno, odnosno daljnje obnašanje dužnosti ravnatelja škole u kojoj se obrazuju srednjoškolci s područja cijele Makarske rivijere.

Slavko Gudelj na sjednici
Školskog odbora Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića Makarska
održanoj 26. ožujka 2014. godine izabran je jednoglasno (sa šest
glasova za), a bio je jedni kandidat za to mjesto. Sukladno članku 127.
stavak 5. Zakona ministar kandidatu Slavku Gudelju nije uskratio
suglasnost, rekli su nam iz MZOS-a.

Jovanovićeva odluka prilično je
iznenađujuća, ako se uzme u obzir da je nadzorna inspekcija krajem
prošle godine rezultirala prijedlogom za smjenu spomenutog ravnatelja.

Izdvojeni članak

Makarsku školu godinama drmaju afere, no ravnatelju ni inspekcija ne može ništa

Inspekcija naložila smjenu, Školski odbor odbio

Gotovo cijela prošla godina u ovoj je školi bila prilično turbulentna, zahvaljujući mobbingu koji je profesorica glazbene umjetnosti Sandra Ivančić vršila na učenicima i zbog koje su se oni i njihovi roditelji mjesecima žalili. Nakon provedenog nadzora, Ivan Ivanda iz Prosvjetne inspekcije Split predložio je smjenu ravnatelja pod obrazloženjem da Gudelj nije dovoljno zaštitio đake od dotične profesorice. Unatoč tome on ostaje ravnatelj jer je Školski odbor odbio provesti inspekcijski nalog.

Gudelj jedini kandidat za poziciju

Ove zime, nakon 13. godina u ravnateljskoj fotelji, Slavka Gudelja je čekala borba za novi mandat. Reizbor je prošao jednostavnije no što bi se očekivalo, jer je bio jedini kandidat te je potvrđen od strane Školskog odbora kao novi/stari ravnatelj.

Iako se zbog spornog inspekcijskog nalaza i niza drugih afera koje su potresale školu zadnjih desetak godina moglo očekivati da ministar Željko Jovanović makarskom ravnatelju uskrati suglasnost, to se nije dogodilo.

Članak Zakona kojim Ministarstvo objašnjava neuskraćivanje podrške ravnatelju

U nekoliko godina zaredalo se više teških skandala

Slučaj mobbinga u kojem je sudjelovala profesorica glazbenog Sandra Ivančić i ravnateljevo nereagiranje posljednji je, ali svakako ne jedini, skandal koji se odigrao u ovoj dalmatinskoj školi.

Izdvojeni članak

Profesor iz Makarske priznao spolni odnos s učenikom, ali je pušten na slobodu

Krenimo redom. Prvi slučaj datira još iz 2005. godine kada je tadašnji učenik trećeg razreda profesora hrvatskog Zdravka Pervana ubo nožem u trbuh. Slučaj je, malo je reći, iznenadio sve djelatnike škole, i iako se nije mogao predvidjeti nemili događaj, zanimljivo je da nitko nije smatrao alarmantnom činjenicu da je 17-godišnjak nanizao jedinice i bijes iskalio na profesoru.

Za ovaj slučaj se ne može kriviti ravnatelja iako se nemili događaj zbio u njegovoj školi, no ono što se dogodilo tri godine poslije pokazalo je da neke stvari ne funkcioniraju u elitnoj makarskoj školi.

Naime, 2008. godine maturanti ekonomskog odjeljenja škole za godišnjak su se slikali s kukastim krieževima, a njihovi opisi i potpisi pod slikama su vrvjeli neprimjerenim sadržajima, kao što su stihovi iz pjesme Jasenovac i Gradiška Stara. Važno je napomenuti kako je školski godišnjak objavljen i distribuiran, a nakon što je dio javnosti reagirao pažnju su na slučaj obratili i mediji. Školska uprava nije reagirala, a za incident s nacističkim znakovljem nitko nije odgovarao.

Izdvojeni članak

Skandal u Makarskoj: Uhićen profesor zbog sumnje da je stupio u seksualni odnos s učenikom

Prije dvije godine uhićen profesor zbog ucjene oralnim seksom

Posljednji i vjerojatno najšokantniji slučaj u nizu  dogodio se u prosincu 2012. godine kada je profesor ekonomske grupe predmeta priveden u policiju zbog sumnje da je stupio u seksualni odnos s učenikom. Isti je priznao općenje s učenikom škole koji je spolni odnos ponudio u zamjenu za brisanje jedinice.

Zbog seksualne ucjene u kojoj je učenik oralno zadovoljio profesora kako bi ‘ispravio’ negativnu ocjenu, nastavnik nije zadržan u pritvoru jer u činu nije bilo prisile. Još je interesantnija činjenica da ravnatelj Slavko Gudelj profesora nije otpustio, već ga je samo suspendirao.

Izdvojeni članak

Makarska: Snimke seksualnog odnosa profesora i učenika navodno završile na internetu

U ravnateljskoj fotelji preživio sve afere

Sve je te prilično teške skandale u školi Gudelj preživio, a uz njega su u ta aferama obilježena vremena čvrsto stajali te i dalje stoje, članovi odanog Školskog odbora. Nakon što je Odbor odbio razriješiti ravnatelja po nalogu Prosvjetne inspekcije, odluka je stajala na resornom ministarstvu. Ministar nije reagirao.

Ne samo da ga je tada Željko Jovanović odlučio poštediti smjene, već mu ni sada nije uskratio suglasnost za daljnje obnašanje dužnosti ravnatelja.

Budući da se dugovječni ravnatelj ne drži odgovornim da štiti učenike škole na čijem čelu jest, inicijativu bi trebalo preuzeti Ministarstvo. Od toga, čini se, još ništa.