Pretraga

U menze se uvode kontrolori, nadzirat će studente: Za iznošenje hrane ili posudbu iksice – novčana kazna

A- A+

Već je sada iznošenje hrane iz menze nedozvoljeno Pravilnikom o studentskoj prehrani, a nije dozvoljeno ni korištenje tuđe iksice, što se može smatrati subvencijskom prevarom. Po novom će se to nadzirati još strože. Naime, menze će zaposliti posebne kontrolore, po dvoje u svakoj menzi, koji će nadzirati studente. Za iznošenje hrane i korištenje tuđe iksice propisivat će se i novčane kazne u iznosu od 50 eura.

Sretan 1. april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

meni u menzi

Ručak u menzi | foto: srednja.hr

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata studentski centri i ostali pružatelji studentske prehrane ne smiju dopustiti iznošenje hrane izvan restorana. To je pravilo uvedeno još 2014. godine, no rijetko gdje se ono i provodi. Ne provodi se baš niti ono o posuđivanju iksice. U poviše navedenom propisu stoji da student koji ustupiti na korištenje drugoj osobi studentsku iskaznicu putem koje ostvaruje pravo na potporu, kažnjava se obustavom potpore na tri mjeseca.

Po dva kontrolora u svakoj menzi

No, od sada će se ove dvije situacije i iznošenje hrane i posudba iksice, još strože kažnjavati. Naime, menze će zaposliti posebne kontrolore koji će nadzirati i provjeravati drže li se studenti spomenutih pravila. Svaka menza imat će dva kontrolora, jednog koji će stajati na izlazu u restoran i povremeno prošetati restoranom, ne bi li uočio studente koji pakiraju i iznose hranu.

Drugi kontrolor stajat će pored blagajne, kako bi eventualno uočio one koji posuđuju iksicu ili osobe koje koriste kupljenu tuđu iksicu i na taj se način upuštaju u subvencijsku prevaru. Ako ovaj drugi kontrolor posumnja na korištenje tuđe iksice, student će mu biti dužan predočiti osobnu iskaznicu. Ovime se, prema našim izvorima, nastoji spriječiti kupoprodaja iksica, koja, kao što smo već naveli, ulazi u subvencijske prevare. Naime, donositelji odluke shvatili su da se u posljednjih nekoliko godina drastično povećao iznos subvencija koju studenti koriste, a koji se isplaćuje iz državnog proračuna.

Izdvojeni članak
učenika piše ispit

Ukidaju se kolokviji na zagrebačkim fakultetima? Postojat će samo jedan rok

Kazne 30 eura

Kontrolori će uz sebe imati uređaj nalik onome kakav imaju kontrolori u tramvajima i kazne, koje će za oba prekršaja iznositi 30 eura, ispisivat će na licu mjesta. Rok za plaćanje kazne bit će mjesec dana.

– Ovaj dio oko iksice i korištenja tuđe još nekako mogu shvatiti, pa te iksice se masovno prodaju. No ovo kažnjavanje iznošenja hrane nikako mi ne ide u glavu i osobno sam spremna sudjelovati u nekom prosvjedu ako do toga dođe. Što ako sam bolesna pa mi cimerica želi donijeti hranu u domsku sobu. Ili jednostavno moram učiti pa na ručku uzmem i večeru jer nemam vremena čekati u redu. Potpuno suludo, platila sam hranu, valjda je mogu jesti gdje i kada želim. Pa čak i u restoranima možete tražiti da vam spakiraju ostatke za doma. Strašno, bijesna je studentica Borosana sa Save.

meni u menzi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap