Pretraga

Ovo je program za Noć muzeja 2023.: Pogledajte gdje je sve besplatan ulaz u četiri velika grada

A- A+

Ovog se tjedna, odnosno u petak, održava 18. po redu Noć muzeja u cijeloj Hrvatskoj. Mnogi gradovi imaju određene muzeje koji će sudjelovati u ovoj manifestaciji kada je tijekom noći u te muzeje ulaz u potpunosti besplatan, a neki čak imaju i besplatno stručno vodstvo. No, ako se mučite s pronalaskom rasporeda i programa i Google jednostavno ne izbacuje ono što tražite, došli ste na pravo mjesto – u ovom članku izvukli smo najzanimljivije muzeje i događanja iz četiri velika grada, ali i upute kako možete pronaći programe za ostale muzeje.

noć muzeja

Foto: Noć muzeja

Noć muzeja ove se godine održava u petak 27. siječnja pod motom ‘Muzeji su važni’. Manifestacija je to koja se odvija od 2005. godine pa će tako i ovaj tjedan jednu noć ulaz biti besplatan za sve posjetitelje u određenim muzejima, školama, sveučilišta, galerijama i zvjezdarnicama, a negdje je čak organizirano i besplatno stručno vodstvo.

No, ako ste nakon ‘googlanja’ programa za Noći muzeja 2023. završili upravo na ovom članku, onda znate da ga je jako teško pronaći. Stoga smo odlučili odvojiti najzanimljivije muzeje, izložbe i događanja u četiri velika grada – Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, ali i na samom kraju članka objašnjenje kako i gdje možete pronaći točan program za svoj grad ako vas neki od ovih koje smo izdvojili ne zanima ili vam je predaleko.

U Zagrebu posjetite jedini muzej  u Hrvatskoj specijaliziran za povijest školstva

Hrvatski školski muzej Zagreb – Novo otvorenom izložbeno radioničkom galerijom ‘Školica za 5’, u Hebrangovoj 5 u Zagrebu, Hrvatski školski muzej je ponovo u mogućnosti u svojim prostorima zanimljivim i raznolikim izložbama, radionicama i drugim događanjima nastaviti suradnju s našim dosadašnjim posjetiteljima te novom publikom zainteresiranom za rad jedinog muzeja u Hrvatskoj specijaliziranog za povijest školstva. Uz to, kao publika možete i sudjelovati u razmjeni iskustva iz svojeg školovanja pod nazivom ‘My precious… moments’ i to na način da svoja iskustva snimite u obliku kratkog videa do dvije minute i pošaljite im na mail. Ti će se filmići postavitina mrežne stranice i društvene mreže Školskog muzeja.

Arheološki muzej Zagreb – Program Arheološkog muzeja u Zagrebu održava se na dvije lokacije u Arheološkom muzeju u Zagrebu, na Zrinjevcu 19 i u Galeriji AMZ u Ulici Pavla Hatza 6 jer zbog tekuće obnove nije moguće razgledati stalni postav Muzeja, a cijeli program i od koliko sati se otvaraju njihova vrata možete pogledati ovdje.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb – Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info, Klubom studenata elektrotehnike i udrugom za razvoj uradi sam kulture Radiona, po sedmi put sudjeluje u Noći muzeja i to interaktivnom i edukativnom izložbom starih kalkulatora, mehaničkih i elektroničkih računala, retro igraonicom i druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara. Posjetitelji će, između ostalog, moći vidjeti i naučiti ponešto o povijesti legendarnih kalkulatora poput prvog europskog džepnog kalkulatora Digitron DB800, isprobati legendarna računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Orao ili razni Atari i Amiga modeli, te odigrati retro igre Pacman, Pong, Super Mario, Space invaders, Gorillas, Arcade volleyball i Tetris.

Izdvojeni članak

ZET i ove godine ima besplatne linije za Noć muzeja, pogledajte kada će i gdje sve voziti

Jedan će muzej u Zagrebu ipak naplaćivati ulaznice, ali s popustom

Klinika za psihijatriju Vrapče, Zagreb – Noć muzeja u Klinici za psihijatriju Vrapče možete započeti obilaskom dviju lokacija u krugu bolnice. U povijesnom Muzeju Bolnice moći ćete razgledati stalni postav koji nas vodi kroz povijest hrvatske psihijatrije i života Bolnice. Uz Muzej Klinike za psihijatriju Vrapče, moći ćete razgledati i Galeriju ‘Slava Raškaj’ u kojoj će biti izložba fotografija dr. Aldenite Matić pod nazivom ‘Vrapče iznutra’ Fotografije su pogled u život Bolnice iznutra, uhvaćeni trenutci kroz tri godine. Neke od fotografija nastale su uz posao, neke u dežurstvu i sve je fotografirano mobitelom.

Muzej čokolade Zagreb – Posjet Muzeju čokolade Zagreb moguć je od 10 ujutro do 22 sata, s time da je u 21 sat zadnji ulazak u stalni postav. Na dan održavanja manifestacije Noć muzeja odobravat će se popust na ulaznice za odrasle osobe koji vrijedi isključivo prilikom kupnje ulaznica na blagajni Muzeja na datum 27.01.2023. i koje je moguće iskoristiti isključivo na taj datum. Muzej čokolade Zagreb pripremio je izložbu pod nazivom Sakupljanje sličica i albuma – zaboravljeni hobi. Posjetitelji će u sklopu posjete stalnom postavu Muzeja, uz promotivnu cijenu ulaznice, moći razgledati izložbu o zaboravljenom hobiju iz 20. stoljeća. Također, u sklopu izložbe biti će prikazan intervju s poznatim književnikom Miljenkom Jergovićem koji je i sam bio veliki sakupljač i kolekcionar sličica i albuma te će iz prve ruke moći saznati više iskustvu sakupljača. Na dan manifestacije održat će se dva stručna vođenja u 17 i u 20:30 za sve zainteresirane posjetitelje uz kupljenu ulaznicu.

Izdvojeni članak

Ovo je hit: Postoji virtualni muzej mobitela u kojem možete vidjeti kako su izgledali prvi primjerci

Svoja vrata otvorit će i Veterinarski fakultet

Osnovna škola Granešina, Zagreb – Hrvatska obiluje prirodnom i kulturnom baštinom uvrštenom na UNESCO-ov popis svjetske baštine i onom koja to zaslužuje biti. Želeći da se mladi bolje upoznaju s veličanstvenom hrvatskom baštinom Ciste Provo, Dubrovnika, Poreča, Splita, Šibenika, Trogira, Zadra te nacionalnih parkova i otoka, motivirali su učenike osmih razreda fotografijama na likovno stvaralaštvo. Uz izložbu učeničkih radova bit će raznovrsnih aktivnosti: izrada Dioklecijanova novčića, pitalice, magnetne slagalice, montažna gradnja, matematički izračuni, slijepa karta Hrvatske, izrada mozaika i još neka iznenađenja.

Sveučilište u ZagrebuSveučilište u Zagrebu najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i jedna od najznačajnijih i najvećih domaćih akademskih institucija. U Noći muzeja u Rektoratu Sveučilišta posjetitelji će, uz stručno vodstvo, moći razgledati aulu Sveučilišta, prigodnu izložbu, odabrane arhivske izvore i umjetničke objekte te se tako upoznati s dijelom bogate povijesti Sveučilišta u Zagrebu i njegovim znanstvenim, kulturnim i društvenim značajem.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u ZagrebuVeterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove se godine uključuje u Noći muzeja sa željom da posjetiteljima pokaže svoju raznovrsnu muzejsku građu – od opreme i instrumenata koji su se u prošlim stoljećima koristili pri teškim porođajima, operacijama i kastraciji do suvremene kirurške opreme, digitalnih rješenja u izvođenju nastave te primjene umjetne inteligencije u dijagnostici i liječenju životinja. Posjetitelji će upoznati raznolikost veterinarskih djelatnosti, i to od mikroorganizama – parazita, riba i pčela, egzotičnih životinja do gipsanih motiva domaćih životinja, kostura domaćih i divljih životinja te živih egzotičnih životinja.

Izdvojeni članak

Indeksi polako postaju muzejski materijal: Ukida ih jedno od najpopularnijih veleučilišta u Hrvatskoj

U Rijeci posjetite palaču šećera

Muzej grada RijekeMuzej grada Rijeka imat će otvorene sve tri svoje lokacije. Palača šećera otvorena je od 18 do 24 sata za slobodno ulaženje, s time da se u 20 sati i u 22 sata organizira stručno vođenje stalnim postavom posvećenim povijesti Rijeke. Organiziraju se i dvije radionice za djecu, u 20 sati i u 22 sata. Zgrada ‘Kockica’ otvorena je od 18 do 24 sata i u njoj se može pogledati izložba riječkog slikara Dražena Filipovića Pegle ‘Linearno spiralne fuzije’. Izložba ‘Riječki torpedo – prvi na svijetu’ otvorena je od 18 do 22 sata na Trgu Žabica, a za posjetitelje je organizirano i stručno vodstvo u 20 sati.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti RijekaMuzej moderne i suvremene umjetnosti će povodom 18. Noći muzeja u petak biti otvoren za posjetitelje od 18 do 23 sata. Posjetitelji će besplatno moći razgledati trenutnu izložbe Raffaele Crispino, Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma te Ines Matijević Cakić, Kuća bez temelja. U 19 sati održat će se besplatno vodstvo kroz obje izložbe, a u 19:30 te 20:30 sati nastupit će učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica pod vodstvom koreografkinje i pedagoginje Kate Foley.

Izdvojeni članak

Izložba na TTF-u koja prati osudu LGBT+ osoba kroz povijest

Značaj muzeja u Rijeci pokazat će se učeničkim koncertom

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka – Ovogodišnjim će programom Noći muzeja PPMHP i njegove dislocirane zbirke ispričati priču o ulozi muzeja u zajednici. Njegov značaj za zajednicu i održivi razvoj pokazat će se učeničkim koncertom, programima za djecu, obitelji i lokalnu zajednicu te programima koji su proizašli iz suradnji s građanskim udrugama. Mnogobrojne radionice, vodstva, mobilna i web aplikacija, promocije knjiga, korištenje muzejske građe te studentska praksa ukazuju na važnost muzeja za kvalitetno obrazovanje djece, mladih i odraslih. Muzej je također mjesto gdje ljudi u sigurnim rukama ostavljaju svoje uspomene i drage predmete koje će se pokazati na izložbi ‘Akvizicije ’22’, a projekcijom ‘Restauracije ’22’ prezentirat će se restaurirani predmeti.

Prirodoslovni muzej Rijeka – Muzeji su važni, pa tako i Prirodoslovni muzej Rijeka! Ovogodišnja Noć muzeja predstavlja muzeje kao centre edukacije i motivacije, istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija, kulturne integracije i interkulturne kompetencije, mjesta razmjene utjecaja i ideja, centre za razvoj društvene zajednice; muzeje prikazuje kao važne nosioce promicanja znanstvenih činjenica o zaštiti okoliša, generatore razvoja kulturnog turizma, održivosti zajednice, ključne partnere u putovanjima i turizmu te nezaobilazne turističke atrakcije.

Izdvojeni članak

Evo kako je izgledala Noć muzeja uz vintage kostime u ŠPUD-u

U splitskoj školi uvest će vas u fantastičan svijet VR animacije i 3D animacije

Arheološki muzej u Splitu – U Noći muzeja u zbirci kamenih spomenika možete upoznati iznimnu kulturnu baštinu rimske Dalmacije, njezine antičke metropole Salone i materijalnu ostavštinu, način života te običaje Avara i Slavena. Program se odvija u zgradi Arheološkog muzeja u Splitu te na prostoru Priručne zbirke i lokaliteta Salona.

Galerija Škola, Škola likovnih umjetnosti, Split – Izložba Bože Balova u Školi likovnih umjetnosti uvest će vas u fantastičan svijet VR animacije i 3d animacije. Ovaj talentirani umjetnik mlađe generacije koji djeluje (i) iz splitskog Prime Render Studija prikazuje tipične malomišćanske ‘scene’, obične lokalne prizore ‘naslikane’ njegovim doista jedinstvenim likovnim jezikom, ali ne klasičnog, već digitalnog slikarstva. Moći ćete vidjeti kratke animirane sekvence Božinih likova s ulice koji hodaju u likovno nabijenim video loopovima, ali i kompleksnije scenografije i animacije, a dio radova će se trebati pogledati i VR naočalama.

Izdvojeni članak

Objavljena lista najboljih svjetskih muzeja

U podrumima Dioklecijanove palače održat će se pedagoško-edukativne radionice za djecu

Muzej grada Splita – U Noći muzeja 2023. moći ćete, uz besplatna stručna vodstva, zaviriti u podrume Dioklecijanove palače gdje će se održati pedagoško-edukativnu radionicu za djecu, ali i pogledati Galeriju Emanuel Vidović kao i Galeriju Muzeja grada Splita.

Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Split – U Noći Muzeja planiran je program u vremenu od 18 do 23 sata tijekom kojeg naši posjetitelji mogu razgledati: stalni postav Malakološke zbirke Bakotić, izložbu Oblici kroz vrijeme – fosilna fauna iz bogatog fundusa Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta, Muzeji su bitni – postersku prezentaciju dijela bogate aktivnosti Prirodoslovnog muzeja na međunarodnim kongresima i simpozijima i video projekciju muzejskog dokumentarca ‘Povijest Prirodoslovnog muzeja’, a tijekom manifestacije organizirana su besplatna stručna vodstva kroz izložbe.

Riznica splitske katedraleMuzejska zbirka ‘Riznica splitske katedrale’ smještena je u palači Skočibučić-Lukaris na zapadnoj strani Peristila, nekadašnje Plokate sv. Dujma. U prizemlju su ostaci kružnog hrama posvećenog Kibeli i kasnoantičkog zida s nišama. Ako vremenski uvjeti dopuste za posjetitelje željne noćnog pogleda na grad pod Marjanom bit će otvoren zvonik sv. Dujma.

Izdvojeni članak

Izložba donosi inspirativne životne priče mladih Roma: Želim završiti školu da bih ostvario svoje ciljeve

Ako će biti lijepo vrijeme moći ćete promatrati noćno nebo s terase zvjezdarnice

Sveučilišna galerija SplitIzložba predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini. Na izložbi se prezentiraju radovi tri diplomantice iz klase profesorice Nine Ivančić: Ana Heski, Matea Rančić i Marieta Vulić; te troje diplomanata iz klase profesora Viktora Popovića i docentice Neli Ružić: Mak Hubjer, Marija Petrović i Palmina Roglić.

Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnostProgram koji udruga ‘Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost’ priprema za manifestaciju Noć muzeja 2023. bit će kao i ranijih godina proveden u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, kako za one najmlađe, tako i za odrasle. Pored toga, na prigodan način će biti ostvarena veza i s glavnom temom Noći muzeja, a bit će upriličeno i tradicionalno znanstveno-popularno predavanje. Ako vremenski uvjeti to dopuste, program će biti okončan astronomskim promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Izdvojeni članak

Maturant iz Splita napravio 3D model Dioklecijanove palače, prikazat će se na Noći muzeja

Osječki učenici izradili su muzejsku knjigu te će njihove ilustracije biti izložene u Noći muzeja

Arheološki muzej Osijek – Ove godine Arheološki muzej Osijek pripremio je zanimljiv program. Uz stalni postav ‘Prapovijest’ i ‘Seoba naroda i srednji vijek’, posjetitelji će moći razgledati gostujuću izložbu Arheološkog muzeja u Zagrebu ‘Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti’. U stalnom postavu ‘Prapovijest’ možete pogledati i izložbu ilustracija iz muzejske knjige za djecu ‘Muzejska tajna’, a koje su izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Muzej Slavonije – Muzej Slavonije otvorenjem dviju izložbi ‘Moleraj: tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima’ i ‘Laku noć kuno, dobro jutro euro’ obilježava Noć muzeja u 2023. godini.

Izdvojeni članak
Nagrađeni studentski dizajnerski radovi

[FOTO] Ovo su nagrađeni studentski dizajnerski radovi koje možete pogledati i uživo na izložbi

Učenici će imati i svoju vlastitu izložbu pod nazivom ‘Slavonski biennale Gen Z’

Muzej likovnih umjetnosti Osijek – Noć muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti održava se uz aktualnu izložbu 28. Slavonski biennale-Nove paradigme sreće od osječke dade do suvremenog kaosa. Izložba je postavljena na četiri lokacije u gradu Osijeku stoga će aktivnosti biti na svim lokacijama. Program sadržava interaktivne postaje za posjetitelje, glazbeni program, performans i otvorenje izložbe učeničkih radova kao popratni program navedene aktualne izložbe pod naslovom ‘Slavonski biennale Gen Z’.

Udruga REART – Već četvrtu godinu za redom povodom obilježavanja Noći Muzeja, umjetnička Udruga REART uz suradnju s Udrugom Slama organizira jednodnevni umjetnički projekt pod nazivom Noćna izložbavol. 4 koja će se održati u petak od 20 sati do ponoći i to u prostoru Udruge Slama na adresi Kamila Firingera 3, Tvrđa, Osijek. Cilj noćne izložbe je prikazati djelovanje suvremenih akademskih umjetnika i njihova rada u različitim umjetničkim smjerovima i tehnikama, od slikarstva, preko grafike i crteža, do kiparstva te ostalih kreativnih izričaja. Što se u umjetnosti događa danas, s kojim se tehnikama i temama umjetnici najčešće susreću i koji ih motivi inspiriraju za stvaranje, sve to možete saznati posjetom ove izložbe.

Izdvojeni članak

Donosimo vam top 10 najboljih muzeja u Hrvatskoj prema TripAdvisoru

 

 

ZET i ove godine u Zagrebu ima izvanredne besplatne linije za Noć muzeja

Ovo, naravno, nije cijeli program kojega možete pronaći na službenim stranicama Noći muzeja. No, program nije odmah vidljiv već morate stisnuti na ‘Popis muzeja‘ ili jednostavno ‘skrolati’ do kraja stranice gdje ćete pronaći opciju ‘Filteri‘ i potrebno je kliknuti na ‘Lokacije A/Ž‘. Tada će vam se pojaviti abeceda i morate izabrati početno slovo imena grada u kojemu želite ići na Noć muzeja i onda kada izaberete grad izlistat će vam se popis svih muzeja koji sudjeluju u Noći muzeja. Kada kliknete na muzej koji vas zanima, odvest će vas na stranicu s detaljima za taj muzej.

A ako ste odlučili Noć muzeja posjetiti u Zagrebu, pogledajte vozi li ZET-ova besplatna izvanredna linija do muzeja koje ste odlučili posjetiti, a moći ćete se besplatno voziti i turističkim tramvajem kao i uspinjačom.