Pretraga

[UŽIVO] Sutra se nastavljaju pregovori Vlade i sindikata o plaćama nastavnika

A- A+

U jedanaestom smo tjednu nastave na daljinu, a ujedno je i drugi dan povratka u škole za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Iz Ministarstva obrazovanja kažu kako je jučer na nastavu došla većina, u prosjeku 80% učenika, a da se u narednim danima očekuje i da će se neposrednoj nastavi priključiti i ostali učenici. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

16:58h [Parlamentarij] Novi podcast serijal u kojem upoznajemo Europsku uniju izbliza

Znaš li da u sve zemlje članice EU možeš ući samo s osobnom iskaznicom? Znaš li da kad odeš, na primjer, na Maltu, cijena poziva jednaka je kao i u Hrvatskoj? I znaš li da s ‘našom’ vozačkom dozvolom možeš voziti bez zelene karte u svim državama članicama? A to sve je moguće jer smo dio Europske unije, koja ima posebna tijela koja izglasavaju i donose odluke na europskoj razini. U novom serijalu podcasta pod imenom ‘Parlamentarij’ koji radimo u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj razgovaramo upravo o svemu navedenom, a zapravo o ulozi EU u našim životima.

Prvu epizodu ovog serijala možete gledati već danas od 20:30 na našem YouTube kanalu! Ugostili smo voditeljicu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violetu Staničić te aktivistice iz njihove kampanje #ovajputglasam Danijelu Svirčić, inače i eurodiplomatkinju u Zapadnoj obali i Pojasu Gaze te Doroteju Horvat, studenticu Prava. Razgovarali smo o tome što Europska unija može pružiti mladima, ali i kako je pandemija koronavirusa utjecala na sve planove koji su postojali prije pojave ove krize!

16:57h Otkriveno što hrvatskim učenicima ide, a što ne ide iz matematike

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je danas izvješće o poznavanju matematike kod hrvatskih učenika. Budući da je Matific, platforma za online vježbanje matematike, omogućio dvomjesečno besplatno korištenje svim učenicima i učiteljima u Hrvatskoj, konačno nam je poznato što ‘leži’, a što ‘ne leži’ našim učenicima. Više doznajte ovdje.

16:56h Provjerili smo kakva je situacija s nastavom u plesnim školama koje su specifične jer je učenicima bitan prostor

U potresu u Zagrebu između ostalih, oštećene su i plesne škole u kojima se školuju učenici za različita zanimanja. Umjetnička škola Silvije Hercigonje teže je oštećena, dok je Škola suvremenog plesa Ane Maletić stradala tako da trenutno koristi samo pola kapaciteta škole. Učenici imaju online nastavu, što predstavlja svojevrsan problem jer su za obrazovanje plesača izrazito bitni prostorni uvjeti. S ravnateljicama ovih dviju škola provjerili smo kako se snalaze u ovoj situaciji. Opširnije čitajte na poveznici.

16:50h Sveučilište organizira besplatne pripreme za četiri predmeta državne mature

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli za maturante organizira besplatne pripreme za državnu maturu. Organizirane su za četiri predmeta, a održat će se virtualnim putem. Više na poveznici.

13:37h U srijedu nastavak pregovora Vlade i sindikada oko plaća u javnoj službi

Kako su priopćili iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS), u srijedu 27. svibnja 2020., u Ministarstvu u 8:30 sati započinje nastavak pregovora između pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata, o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi.

– Pregovori će se održati kroz tri sastanka i to: s predstavnicima sindikata javnih službi, zatim, s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama, i s predstavnicima državnih službi, kažu iz MRMS-a.

Podsjetimo, na posljednjem sastanku osnovica za izračun plaće ne bi se povećavala za 2% od 1. lipnja i za još 2% od 1. listopada, nego bi do povećanja došlo od 1. siječnja 2021. godine. Nakon toga bi se plaća obračunavala po osnovici od 6.044,51 kn. Valjan naglasiti da se u povećanje koeficijenata u školama, a koje je dogovoreno nakon velikog štrajka ne bi diralo, te da ova ponuda obuhvaća sve zaposlenike javnh službi, ne samo one u školama.

U novoj ponudi stoji da se umjesto odustajanja od isplate božićnice, kako se predlagalo prvotno, o isplati božićnice u iznosu od 1.500 kuna sa sindikatima pregovara rujnu. Za razliku od božićnice, o kojoj bi se tek pregovaralo, regres, u iznosu od 1.500 kn, radnicima bi se isplatio putem CRO kartice. Jubilarna nagrada bi se isplatila svim radnicima koji na nju u 2020. ostvaruju pravo.

13:00h Ne trebaju pisati našu maturu: I ove godine posebne kvote za upis dijaspore na fakultete u Hrvatskoj

Kako su priopćili iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i u akademskoj godini 2020./2021. na nekoliko hrvatskih visokih učilišta osigurane su posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. Iz istog Ureda poručuju i da kandidati, da bi upisali neki od fakseva koji nude tu kvotu, ne trebaju pristupati državnoj maturi u Republici Hrvatskoj. Opširnije na poveznici.

11:20h Fakulteti će mijenjati kalendare ispitnih rokova? Boras traži da uvedu izvanredne

Zagrebački rektor Damir Boras poslušao je prijedlog zamjenice predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta i predložio dekanima da uvedu dodatne ispitne rokove. Pristao je i na smanjenje broja ECTS-a potrebnih za plaćanje školarine. Više čitajte na poveznici.

11:00h I dok su se najmlađi vratili u klupe, online nastava i dalje se nastavlja za učenike viših razreda osnovnih škola i za srednjoškolce. Raspored i videolekcije za ovaj utorak možete pronaći ovdje


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.