Provjerili smo kakva je situacija s nastavom u plesnim školama koje su specifične jer je učenicima bitan prostor

U potresu u Zagrebu između ostalih, oštećene su i plesne škole u kojima se školuju učenici za različita zanimanja. Umjetnička škola Silvije Hercigonje teže je oštećena, dok je Škola suvremenog plesa Ane Maletić stradala tako da trenutno koristi samo pola kapaciteta škole. Učenici imaju online nastavu, što predstavlja svojevrsan problem jer su za obrazovanje plesača izrazito bitni prostorni uvjeti. S ravnateljicama ovih dviju škola provjerili smo kako se snalaze u ovoj situaciji.

Nastava Baleta u Školi suvremenog plesa Ane Maletić / Foto: Silvija Vuković

Umjetnička škola Silvije Hercigonje u potresu je teže oštećena te je u inicijalnom pregledu statičara dobila crvenu oznaku, koja označava da je neuporabljiva.

Sanacija se očekuje do kraja 2021., no iz škole nisu upoznati s detaljima

Grad Zagreb otkrio gdje će od jeseni srednjoškolci kojima su škole uništene u potresu slušati nastavu

– Naknadnim pregledom statičara (u pratnji pročelnika Lovrića koji je došao obići zgradu Škole), još je jednom potvrđeno kako se zgradu neće moći sanirati, obzirom da bi zahvati bili preveliki i preskupi (pojačanje temelja, nosive kostrukcije,), a u konačnici zgrada i dalje ne bi odgovarala prostornim potrebama naše Škole, koja je dosada radila na 4 lokacije. S time je upoznat i Gradski ured za obrazovanje s kojima surađujemo već neko vrijeme na projektnoj dokumentaciji za izgradnju novog objekta na postojećoj lokaciji, koji bi objedinio sve naše dislocirane odjele na adresi sjedišta naše Škole u Zagorskoj 16. Komunicirano nam je kako se intenzivno radi na tom projektu te kako uskoro slijedi i javna nabava. Moram napomenuti kako nama nitko nije iskomunicirao moguću sanaciju objekta (obzirom da postoji statički elaborat koji upućuje na neadekvatnost objekta za plesno obrazovanje, zatim pregled još 2 statičara koja su potvrdila isto), iako u dopisu o alternativnim lokacijama za sljedeću školsku godinu (koju smo jučer dobili), stoji kako se sanacija očekuje do 31.12.2021., s čime mi nismo upoznati, rekla nam je vršiteljica dužnosti ravnateljice, Ivana Pinjušić Bužančić.

Prošlog tjedna objavljeno je da se škola premješta u Pučko otvoreno učilište, a na istu lokaciju seli se i Škola za klasični balet.

– Nakon što smo, na zahtjev Gradskog ureda za obrazovanje, dali svoje prijedloge lokacija za premještaj razreda iz Zagorske 16, nakon pregovora i obilaska lokacije, jučer je stigao i dopis pročelnika o premještanju naše Škole u Pučko otvoreno učilište Zagreb. Koliko znamo, tamo bi se preselili učenici, ali ne i administrativno osoblje. Još treba vidjeti koje bi to bile točno dvorane i/ili učionice, koje će se prenamijeniti u plesne dvorane. Uz nas, na istu lokaciju se seli i Škola za klasični balet. Naše dvije škole, zbog velikog opsega sati i specifičnosti plesnog obrazovanja trebaju sveukupno najmanje 7 dvorana. Treba napomenuti kako je Gradski ured za obrazovanje na naš zahtjev razmatrao prvenstveno svoje prostore (škole i učilišta) na zapadu grada kojem gravitiraju naši učenici, ali ispostavilo se da tamošnje škole ”pucaju po šavovima”, rade u više smjena, rijetko koja ima više od 1 dvorane, te je jasno kako je teško bilo za očekivati kako bi nam neka od njih mogla ustupiti 3 do 4 dvorane u punom vremenskom kapacitetu (od 8 do 21), kaže Pinjušić Bužančić.

Plesnim školama nastava na daljinu ne može biti trajno rješenje

Škola je inače radila na 4 lokacije: Zagorska 16 (sjedište): 13 razrednih odjeljenja (Odjel za klasični balet OŠ u cijelosti, dio Odjela za suvremeni ples OŠ); Zagorska 14 (Srednja škola – Centar za obrazovanje): Predškolski pripremni tečajevi klasičnog baleta i suvremenog plesa; OŠ Špansko Oranice: Odjel za suvremeni ples OŠ (6 razrednih odjeljenja); OŠ Tituš Brezovački: Srednja škola (8 razrednih odjeljenja).

Njihovi plesni koraci ostavit će vas bez daha: Pogledajte talentirane srednjoškolke koje su se upravo plasirale u finale državnog prvenstva

Sve postojeće lokacije će se nastaviti koristiti osim Zagorske 16 koja je stradala u potresu.

Trenutno se sva nastava u Umjetničkoj plesnoj školi Silvije Hercigonje provodi redovito, bez većih teškoća, po djelomično izmijenjenom rasporedu. Škola se iznimno brzo i kvalitetno prilagodila novonastalim okolnostima.

– Iako sam iznimno zadovoljna radom u teškim okolnostima u kojima smo se našli (posebno kreativnim rješenjima učenika i nastavnika, voljom i trudom), moram napomenuti kako ovdje ipak govorimo o plesu, izvedbenoj umjetnosti koja, bez obzira na naše snalaženje i kreativnost, ipak ima svoje specifičnosti (korištenje prostornih kapaciteta u potpunosti, skokovi, podloga, rad u grupi, fizički kontakt, neposredan nadzor nastavnika u izvođenju novih plesnih elemenata) koje ne dopuštaju scenarij u kojem je ovo trajno rješenje. Vidljivo je kako je početni entuzijazam u opadanju, kako su učenici sve više željni kontakta sa svojim razrednim kolegama, plesa u dvorani i kako im nedostaje sve ono što niti jedna platforma ne može ponuditi, koliko god se svi zajedno svojski trudili – međusobnu interakciju, dodir, energiju, veselje, nadahnuće koje se dobiva radom u dvorani. Naši učenici upravo su i izabrali baviti se plesnom umjetnošću zbog svega onog što ona jest, a to svakako nije gledanje u ekrane, objašnjava Pinjušić Bužančić.

Iz Škole suvremenog plesa Ane Maletić također naglašavaju da učenici kući ne mogu ostvariti ono što bi u školi i dvorani

Škola suvremenog plesa Ane Maletić je stradala u potresu na način da trenutno koristi pola kapaciteta škole. Radovi za drugu polovicu (dvije dvorane, klavirske sobe)će, nadaju se, krenuti uskoro.

Znate li da postoje srednje škole za plesače? Posjetili smo jednu od najpoznatijih

– Nastava na daljinu zgodan je eksperiment i poticajno propitivanje upotrebe novih tehnologija samo u dijelu nastave stručnih plesnih predmeta. Kako nas se stalno stavlja u isti koš sa glazbenim školama, naglasit ću da učenik glazbene škole ionako vježba kod kuće za razliku od plesača koji kod kuće ne može vježbati jer nema uvjete. Iz tog razloga učenici plesnih škola, na kraju nastavne godine, sigurno neće imati ishode učenja koji su propisani, govori nam ravnateljica Normela Krešić-Vrkljan.

Objašnjava da su se jedva izborili da im se dopusti izrada Završnog rada u školi pa tako od prošlog tjedna dvadesetak maturanata vježba i priprema se za obranu Završnog rada, a nadaju se da će obrana biti javna u dogovorenom terminu u kazalištu. Ovog tjedna pridružuju se i  maturantice iz drugih gradova radi kojih je ranije od predviđenog otvoren Učenički dom Tehničke škole u Palmotićevoj radi njihovog smještaja.

– Učenici su trenutno doista izvan tjelesne forme, a kako se pridržavamo epidemioloških preporuka što znači da jedan učenik vježba u dvorani, nije jednostavno napraviti raspored rada na sadašnjih pola kapaciteta
prostora, kaže ravnateljica.

Ostali učenici vježbaju online, u realnom vremenu, s nastavnicima ili dobivaju zadatke koje šalju u obliku video radova, a oni ih objavljuu na mrežnim stranicama škole. To im je zamjena za javne nastupe kojih trenutno nema.

– Ne možemo biti zadovoljni jer nam učenici nemaju uvjete za rad i ne napreduju u smislu koji plesna umjetnost zahtijeva, ali s druge strane ugodno smo iznenađeni njihovim kreativnim rješenjima koje vidimo u video radovima, rekla je ravnateljica Krešić-Vrkljan.

Odgovori