Pretraga

Pojavila se glasina da će studenti Prava zbog potresa akademsku godinu završiti online: Evo što kaže dekan

A- A+

Pravni fakultet pretrpio je ozbiljnu štetu prilikom potresa u Zagrebu, no dekan Igor Gliha nam je potvrdio da šteta nije tolika da bi onemogućila održavanje ispita na klasičan način ako to dopusti epidemiološka situacija. Fakultet će, rekao nam je, ispite nastaviti održavati “normalno” čim to dopusti situacija s pandemijom, čak i ako to bude u lipnju. Ipak, izgledno je da će studenti nastavu završiti online. To ne znači da će akademska godina završiti online jer ona traje do kraja rujna, a kako je rekao dekan, ispiti će se moći održavati na faksu.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Dekan Pravnog fakulteta, Igor Gliha, rekao nam je da će se nastava na fakultetu vjerojatno morati završiti online zbog cjelokupne situacije s pandemijom. Naime, ostalo je još samo otprilike četiri tjedna  nastave na većini njihovih studijskih programa.

Izdvojeni članak

Studenti prava uglavnom se ne vide u DORH-u: Što to znači za budućnost hrvatskog pravosuđa?

Nastava će se vjerojatno završiti online, ali ne nužno i akademska godina

– S obzirom na još uvijek nepredvidiv tijek razvoja epidemiološke situacije oko COVID-19 pandemije, otvoreno je pitanje kad će nadležna tijela donijeti odluku da se nastava na fakultetima može vratiti natrag u učionice. Pored toga, značajan broj naših studenata se za vrijeme karantene vratio u druge dijelove RH ili čak u inozemstvo, te nije realno očekivati da će se svi oni moći odmah vratiti u Zagreb i pratiti nastavu u učionicama. U takvim okolnostima, za očekivati je da će se predavanja, seminari i vježbe do kraja semestra (početak lipnja) u potpunosti odvijati online, objasnio nam je Gliha.

To nikako ne znači da će Pravni fakultet u Zagrebu akademsku godinu sigurno završiti online jer akademska godina traje sve do kraja rujna, a kako nam je rekao dekan, spremni su za klasično održavanje ispita na fakultetu već u lipnju ako to situacija dopusti.

– Iako je dakle izgledno da će sva nastava (predavanja, seminari i vježbe) biti online do kraja semestra (u lipnju), Fakultet će čim nam to dopusti situacija s pandemijom koronavirusa ispite nastaviti održavati na klasičan način (u prostorima Fakulteta). Iako su naše zgrade u potresu pretrpjele značajna oštećenja, ona nisu takva da bi onemogućila održavanje ispita na Fakultetu. Dakle, ako nam epidemiološka situacija to omogući, mi bismo ispite već u lipnju održali na klasičan način, a to ćemo svakako učiniti čim se za to steknu uvjeti, rekao je Gliha.

Ispite i nastavu održavaju online, a dekan tvrdi da sve protječe u redu

Što se tiče iduće akademske godine, dekan kaže da je u ovim okolnostima teško davati bilo kakva predviđenja, ali da uprava Fakulteta očekuje i priprema se za redovito izvođenje nastave u prostorima Fakulteta s početkom iduće akademske godine.

Izdvojeni članak

[Najteži kolegiji u Hrvatskoj] Studentima Prava ipak nije najteže Rimsko, nego Međunarodno pravo: Rješavala ga je i ekipa s Potjere

– Jednako tako, međutim, pripravni i smo i za drugačije opcije. Referade Fakulteta od ožujka ove godine imaju kapacitete obavljati sve poslove u potpunosti online, tako da ne postoje tehničke i/ili organizacijske zapreke da se i sami upisi također provedu online. Mi se naravno nadamo da ćemo se moći čim prije vratiti uobičajenom načinu rada. Odluka o tome nije samo u našim rukama, budući da se Fakultet u ovim pitanjima nužno vodi odlukama i preporukama drugih nadležnih tijela, kaže on.

Nastavu trenutno održavaju putem Merlina, a za izravnu kontakt nastavu koriste aplikaciju Google Meet, kojoj svi njihovi studenti imaju pristup putem IT infrastrukture Fakulteta.

– Početkom travnja organizirani su prvi online ispiti, na šest kolegija prve i druge godine pravnog studija. Ove ispite smatramo uspješnima, naime prolaznost na njima ne razlikuje se u bitnome od prolaznosti na istim tim ispitima koji su se u isto doba prošle godine održali na klasični način. Na tim osnovama, uprava Fakulteta donijela je i odluku da će se redoviti ispitni proljetni rok također održati online, s tim da je vrijeme održavanja odgođeno za dva tjedna, kako bi se studentima i nastavnicima omogućilo dodatno vrijeme za pripremu, a osobito uzimajući u obzir da se u okolnostima potresa mnogi studenti određeno vrijeme nisu mogli kvalitetno posvetiti svojim obvezama. Nakon pripremnih radnji koje upravo obavljamo, idući tjedan (4. do 8. svibnja) održati ćemo ispite na ukupno 201 kolegiju, a na njih će pristupiti više od 3.000 studenata. Pismeni ispiti održavaju se putem sustava za e-učenje Merlin, a usmeni putem aplikacije Google Meet, objasnio je dekan Prava.

Pojavila se glasina da će studenti Prava zbog potresa akademsku godinu završiti online: Evo što kaže dekan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap