Pretraga

[UŽIVO] Završio maratonski sastanak, štrajk se nastavlja i sutra

A- A+

Sindikalisti su danas u podne najavili veliki prosvjed za zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Iako sam prosvjed počinje u 12.05 sati, aktivnosti kreću već dva sata ranije kada na Trgu Republike Hrvatske počinje okupljanje štrajkaša. Danas, 31. radni dan štrajka u školama, prosvjetari žele pokazati kako ne žele odustati od svojih zahtjeva. Ako danas dođe do dogovora s Vladom, kazao je Mihalinec, nastava bi počela najranije u četvrtak.

Veliki prosvjed prosvjetara najavljen je za 12.05 sati no događanja su već počela.

PRATITE UŽIVO TIJEK DOGAĐAJA:

23:00h Završio maratonski sastanak, sutra novi

– Vidjet ćemo sutra kakva su rješenja. Sutra nastavljamo pregovore, rekla je Sanja Šprem nakon sastanka s Vladom, prenosi HRT.

O detaljima sastanka nije željela pričati.

– Naša su očekivanja da se plati štrajk, kazala je Šprem

22:48 Duga večer pregovora

Po svemu sudeći, čini se da večeras nećemo dobiti rasplet situacije oko najdužeg štrajka nastavnika. Od sutra ujutro pratite sve novosti opet na srednja.hr

21:30h Glavni urednik portala srednja.hr gostovao je N1 telviziji i komentirao današnji prosvjed

20.50 Gotovo pet sati nakon početka sastanka i jedne stanke za odlazak na zrak sastanak predstavnika Vlade (među kojima nema ministra) i sindikalista još uvijek je u tijeku. Kako doznajemo, još mu se ne nazire kraj.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec pozvan je u večerašnju emsiju Otvoreno, no pitanje je hoće li stići na dogovoreno gostovanje.

19:05 Izdvojili smo 156 najboljih transparenata s današnjeg prosvjeda ‘Hrvatska mora bolje’.

18:28 Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je na upit o odazivu zaposlenika na današnji štrajk.

– Podaci se odnose na sve zaposlenike, postotak onih koji rade i onih koji su u štrajku. Napominjemo kako podaci nisu obuhvatili zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu (primjerice službeni put, rad u drugoj školi, itd). Podaci su prikupljeni na sljedeći način: tablice su popunjavale škole te ih dostavljale Uredima državne uprave u županiji. Potom su Uredi državne uprave te podatke objedinili i dostavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kažu iz MZO-a.

Prema njihovim podacima, danas je u osnovnim školama štrajkalo 65,50% zaposlenika, dok je radnika koji su izvršavali obaveze bilo 17,76%. U srednjim školama u štrajku je bilo 63,75% zaposlenih, a obaveze je izvršavalo 21,42% zaposlenih. Detaljan odaziv po županijama možete vidjeti u tablici u nastavku.

Napomene: Sisačko-moslavačka županija nije dostavila podatke. Ako vam tablica nije vidljiva, potrebno je osvježiti stranicu.

17:42 Sastanak u Vladi nakratko je prekinut, a predstavnici sindikatâ izašli su u unutarnje dvorište zgrade Vlade. Kako doznajemo, i danas, kao i u petak, još uvijek raspravljaju o sustavu plaća. Ne vjeruju da će danas doći do dogovora s Vladom.

17:28 Kako se na Twitteru komentirao današnji prosvjed zaposlenika u školama pogledajte na ovog poveznici.

17:24 Današnji prosvjed komentirala je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

– Nadam se da će sve skupa završiti što je moguće prije dogovorom Vlade i sindikata. Kao što znate, svoj sam program predstavila pod nazivom ‘Hrvatska zna i mora bolje’. Drago mi je da prosvjednici prepoznaju da Hrvatska mora bolje i da se pod tim motom ujedinjavamo i iznalazimo rješenje, rekla je danas predsjednica, prenosi N1 televizija.

Ne bi bilo dobro da ovakvo stanje potraje jer se to, istaknula je, obija najviše o leđa učenicima, posebno maturantima, ali i roditeljima koji se moraju brinuti o tome gdje će ostaviti djecu ako su zaposleni, a djeca ne idu u školu.

16:06 Podsjetimo, danas se štrajka i na fakultetima. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike. Ipak, kako su i uoči današnjeg sastanka koji upravo traje u Vladi poručili, ovaj visokoškolski sindikat neće inzistirati na povećanjem koeficijenata, nego bi pristali i na povećanje plaće kroz dodatke.

15:57 Predstavnici sindikata stigli su na pregovore u Vladu, evo što kažu:

15:48 Ranije danas prosvjed i štrajk ponovno je komentirao premijer Andrej Plenković. Rekao je kako je za obiteljskim ručkom morao objašnjavati što Vlada radi.

Ponovio je svoje već ranije izjave kako je njegova Vlada uspjela povećati plaće za razliku SDP-ove Vlade koja je smanjivala plaće, ukidala božićnicu, ukidala regres. Istaknuo je i kako je njegova Vlada ta koja je profesorima i učiteljima već digla plaću za 11,49% te da će sigurno imati veću plaću ako prihvate temeljni kolektivni ugovor u formuli 2+2+2, pa je to ukupno gledano, veća plaća za 18,3%. Istaknuo je i da Vlada stalno razgovara sa sindikatima. Više čitajte na poveznici.

15:42 Pregovori su tu da svaka strana nešto nudi, rekao je akademik Kusić dolazeći na sastanak. Ustvrdio je na pregovorima ‘svatko nešto nudi i oduzima’.

– Kompromis mora biti takav da su i sindikati i Vlada zadovoljni, ustvrdio je akademik Kusić.

Nada se da će sastanak trajati kraće no u petak.

15:30 Premijerov savjetnik Radovan Fuchs dao je izjavu za medije uoči sastanka sa sindikatima

– Zaista ne znam što će se danas dogoditi, ali pretpostavljam da će se postići neki dogovor jer zaista nema smisla da djeca ne idu u školu, rekao je Radovan Fuchs.

Premijerov savjetnik za reformu obrazovanja kazao je kako osobno nije sudjelovao u pregovorima pa ne zna što Vlada na sastanku u 16 sati planira ponuditi sindikalistima.

15:00 Na današnjem prosvjedu posebno se istaknula jedna neobična zastava, pogledajte ju na ovoj poveznici.

14:34 Današnji štrajk zaposlenih u školama komentirala je ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

– Učitelji su jasno pokazali svoj stav i snagu i to treba poštovati. Pozorno sam pratila poruke koje su poslane Vladi s prosvjeda na Trgu bana Jelačića i adresirat ću ih u svojem radu kao ministrica, kao i slučajevima kad smo se izborili za napredovanje i nagrađivanje najboljih i za status službene osobe. Od samog početka postavljanja zahtjeva u lipnju zalagala sam se za strategiju suradnje i pronalaženje zdravog kompromisa. Maksimalno sam se založila u četvrtak i petak da otvorim prostor za rješenje i dala sam konkretne prijedloge utemeljene na podacima i analizama. Zato smatram da su ključevi za izlaz iz štrajka na stolu. Još jedanput apeliram na sve uključene da pokažemo djeci, učenicima i studentima da radimo u njihovom interesu i da smo u stanju rješavati kompleksne probleme, izjavila je Divjak, priopćili su iz Ministarstva.

14:15 Elemental napisao pjesmu Solidarno za štrajkaše

Elemental je objavio pjesmu podrške štrajkašima. Ime pjesme je Solidarno.

14:11 Osnovna škola Slano započela je s redovitom nastavom.

Unatoč današnjem prosvjedu, OŠ Slano objavila je da od danas počinju s redovitom nastavom.

13:25 Prosvjedovalo se i u drugim gradovima. Ovo su fotografije iz Osijeka


13:14 Prosvjed je službeno završio. Okupljeni još pjevaju i mašu transparentima

13:12 Iz policije ne žele izlaziti s brojkama prosvjednika u javnost, iako je to inače uobičajena praksa. Kažu da to pitanje postavimo organizatora.

13:06 Govori su završeni, ljudi se penju na pozornicu, a svira navijačka pjesma Neopisivo.

13:04 Sindikalistica Ana Tuškan proučila je da su ovdje za bolje obrazovanje i da ih ne miješaju s politikom.

13:00 Branimir Mihalinec objavio se okupljenima

– Na ovom Trgu bilo nas je prije 3 godine gotovo toliko za bolje obrazovanje i svi smo bili ponosni. Zašto moramo ponovno prosvjedovati za obrazovanje? Velika hvala građanima koji nas podupiru. Velika hvala što podupirete učitelje. Dva mjeseca se borimo za dostojanstvo, danas mogu reći da smo prvu pobjedu odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo, ne može nas više nitko poniziti, ma što god tko govorio – ponosni smo što smo učitelji. Jednog dana ćemo se dogovoriti s Vladom, smanjit ćemo zaostajanje u plaći, vratit ćemo se u učionice i raditi posao. Ali posao s osjećajem ponosa, nikada više u ovoj zemlji ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote. Svakoga možemo pogledati u oči jer mi radimo na budućnosti Hrvatske za razliku od političara. Ne tražimo samo nova, tražimo i druge stvari, promjene u zaštiti dostojanstva nastavnika. Tražimo jaču, bolju, konkretniju pomoć Ministarstva i Agencija u provedbi ove reforme jer bez nas reforme nema. Tražimo i poboljšanje uvjeta u svim škola, da konačno radimo svoj posao. Te promjene tražimo odmah, jer obrazovanje i odgoj ne mogu čekati da se političari dogovore. I poruka premijeru: ‘Prestanite se baviti teorijama zavjere i pitati tko stoji iza nas. Iza nas stoje učitelji! Danas možemo reći, iza nas stoji Hrvatska. Premijeru pitate se zašto smo danas ovdje, pa vi ste to htjeli. Trebali smo to riješiti još u svibnju, vi ste nas danas doveli ovdje, za ovo dvomjesečno mrcvarenje vi ste odgovorni. Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama. Vi ste odgovorni što su učitelji na ulici. Hrvatska mora bolje, Hrvatska zna bolje, jer učitelji znaju kakva može biti bolja Hrvatska. Nema predaje!

12:55 I učenici su na prosvjedu

12:45 Nastavnica Ivana Valjak Ilić također je izašla na pozornicu

– Gledam vas i pada mi na pamet samo jedna riječ – zajedništvo. Svi smo ovdje zajedno. Roditelji, učitelji, nastavnici, spremačice, domari, kuharice, tajnici, računovođe, pedagozi, edukacijski rehabilitatori, knjižničari, socijalni pedagozi… Došli smo iz Slavonije, Istre, Dalmacije, Zagorja, Međimurja, Podravine, Primorja, Baranje, Kvarnera, s otoka, iz svih dijelova Hrvatske.
Ovamo smo došli kako bismo još jednom zatražili da budemo jednaki sa svim drugim javnim službama jer obavljamo posao od javnog interesa. Zajedno smo, naši sindikati su zajedno. Naše nastavničke grupe na društvenim mrežama su jedinstvene i složne.
Nismo samo broj u koloni, čuje se i naš glas. Govorimo u svoje ime, iznosimo svoje stavove i čuje nas se daleko. Naše tri nastavničke grupe od srca zahvaljuju roditeljskoj grupi Podrška roditelja nastavnicima u štrajku koja danas broji 70 tisuća članova. Zahvaljujemo i našim sindikatima što su i oni jedinstveni u traženju naših prava. Hvala i svim ostalim sindikatima, udrugama i društvima koje su nas podržale. Tražimo jedno i samo jedno, da nam se koeficijent vrati.

12:35 Okupljenima se obratio i učitelj Luka.

– Ajmo biti pametniji od njih, bolji od njih, dajte im jedan sarkastični pljesak, neka nas čuju. Dok stojim pred vama, emocije su mi pomiješane. Osjećam i ponos i stid. Stid jer su me oni najgori u društvu natjerali da se dignem u 4 ujutro i dolazim 400 kilometara i javno se izložim ovdje umjesto da sam u svojem razredu. Nakon samo 13 godina staža ja sam mrtav, iscrpljen. To nije zbog mojih učenika. Ja samo zbog njih provodim stotine reformi, kazao je učitelj između ostaloga.

12:31 Na pozornicu je nakon Saše Cecija izašao Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

– Bolja Hrvatska je danas ovdje, na ovom Trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska bila bolja neka dođe ovdje nakon tih transparenata. Bolja Hrvatska sigurno nije Hrvatska u kojoj morate 30 dana stati, ne raditi svoj posao, da biste nakon što izvedete desetke tisuća ulicu da biste za dva ili tri sata dobili poziv koji ste čekali trideset dana. I ako je itko ponizio sve nas koje radimo u obrazovanju i pokazao koliko ne drži do obrazovanja, onda su to oni koji za nas nisu imali vremena. Nešto u svemu ovome je dobro. Upravo to zlo nas je ujedinilo kao nikada do sad. Zato je današnji dan prekretnica u ovom štrajku. Poslije današnjeg dana sigurno više ništa neće biti isto. I zato, ja sam siguran, dok ima vas, dok ima nas, dok ima zajedništva, mi sigurno možemo doći do našeg cilja. Pretpostavka bolje Hrvatske je njezino obrazovanje, a pretpostavka boljeg obrazovanja su bolje plaćeni učitelji, nastavnici i svi koji u školama rade, rekao je Stipić.

12:25 Okupljenima se obratio znanstvenik Saša Ceci:

– Imali smo štrajk i došli su neki mediji pitali što bi poručio premijeru, Svašta bi mu poručio, pa bi mu ja poručio da ono što on radi, to nije dijalog. Htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti naše znanstvenike koji su došli za naše tete spremačice koje sa 3, 3 ipol tisuće kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s toksinima, otrovima. Kad one odu, nitko neće za te novce doći raditi. Meni je bilo srce puno vidjeti kolege znanstvenike za naše tehničare koji za 4.000 kuna rade nešto od naše opreme da mi možemo konkurirati Nijemcima i Francuzima. I oni nam odlaze u Irsku i Vb. Kad oni odu, za te novce mi više ne možemo dobiti nikoga. Međutim, ono što sam stvarno htio reći. Nismo mi štrajkali što će propasti znanost, nego jer su to naši kolege, ljudi s kojima živimo svaki dan i vidimo koliko im je teško. I nama je teško zbog toga. Mi smo danas ovdje zbog vas učitelji i nastavnici jer već 30 radnih dana nema škole, ali ima nastave. Vi učite nas sve kako ne odustati, kako nastaviti kad vas pljuju i gaze , vi idete dalje i učite našu djecu da tako treba raditi u životu. To je jedino što njih treba naučiti. Nema predaje, ne odustajte. Ova zadnja stvar koju vam hoću reći, ako me netko sad pita što bi poručio premijeru. Poručio bi mu „ovo ti je škola, drugi puta ćeš pametnije“, rekao je Ceci.

12:23 Štrajkamo jer nas opterećuju nepotrebnom birokracijom, dolje Loomeni! Štrajkamo jer nas svatko može anonimno prijavljivati! Mi učitelji smo ponosni na svoj rad, ne želimo anonimne prijave, poručio je sa pozornice, između ostaloga, nastavnik Marin.

– Mi učitelji smo liga prvaka, u nas trebate ulagati, nama pomagati, o nama trebate skrbiti, živim ljudima, a ne nekim tabletima iz Kine koji ne rade nakon mjesec dana. Hvala svima vama, svim sindikatima koji nas podupiru, svima koji su stali uz nas u našoj borbi za bolju Hrvatski, rekao je nastavnik Marin.

12:16 Na pozornicu je izašla Sanja Šprem.

– Svima je jasno da ovo nije samo štrajk za 6,11, ovo je pokret za bolju budućnost domovine. Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva i on je borba za status obrazovanja koje je permanentno zapostavljeno. Štrajk koji smo pokrenuli je po intenzitetu i trajanju nadmašio sve prethodne, ovaj štraj je konačno svjetlo na kraju tunela, nada za bolju budućnost. Tom svjetlu doprinijeli ste svi vi, od roditelja, do baka-servisa, društvenih mreža i medija te javnosti. Hvala vam za svu vašu kreativnost, hvala na zajedništvu i ustrajnosti. Pokazali ste nesebičnost, ovo je borba protiv odlaska u Irsku i Njemačku, predugo smo svi šutjeli. Svi vi ovdje okupljeni, došli ste reći – dosta! Dižemo glas za bolju Hrvatsku, ne čekamo tramvaj nego smo došli reći da čekamo Hrvatsku kakvu zaslužuju svi građani – Hrvatska mora bolje!, kazala je Šprem.

12:14 Ovdje pogledajte fotografiju velikog prosvjeda.

12:05 Prosvjed je otvoren himnom ‘Gaudeamus Igitur’

12:00 Program na Trgu službeno počinje u 12:05, video pratite uživo na Facebook stranici portala srednja.hr

11:56 Velika kolona ljudi i dalje pristiže na Trg bana Jelačića preko Ilice.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

11:37 Kako nam je službeno potvrdila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, novi sastanak s Vladom je danas u 16 sati. Prosvjednici i dalje pristižu na Trg bana Jelačića. Kako javljaju naši reporteri s terena, na Trgu se već okupilo oko 20.000 prosvjednika, ali to nije konačna brojka jer ljudi još uvijek pristižu!

11:30 Plenković poručio da očekuje da se štrajk završi već danas Premijer Andrej Plenković rekao je danas da dijalog postoji stalno između Vlade i sindikata te da će se ponovno sastati danas popodne nakon prosvjeda, prenosi N1.

-Apeliram na sindikate, na vođe sindikata, da vode računa o tome da bi bilo dobro da djeca što prije krenu u školu. Ako je bilo pitanje jesmo li čuli poruku, jesmo. Jesmo li povećali plaće u dosadašnjem mandatu? Jesmo. Hoćemo li je povećati za 6 posto? Hoćemo. Hoće li porasti plaća za 18,3 posto? Hoće, rekao je premijer.

Na pitanje može li se očekivati da štrajk završi ovaj tjedan odgovorio je da očekuje da se već danas stvar završi.

11:18 Prosvjed je za N1 televiziju komentirao Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i predsjednik Matice sindikata.

– Ja ne očekujem da će danas priča završiti jer Vlada ne izlazi s ozbiljnom ponudom. Ta ponuda teško da je prihvatljiva za ove ljude. Skeptičan sam da se ovi ljudi vraćaju na posao ovaj tjedan. Svaki ovakav događaj ima političke konsekvence, ali nije politički motiviran, kaže Ribić.

O poziciji ministrice Divjak rekao je da se ne može isključiti iz događanja u resoru, ali da shvaća kako je ona u teškom položaju.

– Ona je u teškom položaju, u početku nas je podržavala, a sada to ne može. Ne vidim razloga za njenu ostavku, ja gledam kod ljudi namjeru, a njena namjera je bila da se plaće povećaju, rekao je Ribić za N1.

11:07 Početak povorke već je stigao na Trg bana Jelečića, a Trg Republike još uvijek je ispunjen prosvjednicima.

10:54 Povorka od više tisuća prosvjednika krenula prema Trgu bana Jelačića, uživo pratite na našem Facebooku:

10:42 Prosvjednici stižu u Zagreb iz svih krajeva Hrvatske, pa tako i iz Međimurja te Slavonije.

10:38 Kod HNK se već okupilo nekoliko tisuća prosvjednika.

10:34 Osim kod HNK, dio prosvjednika okuplja se i na drugim lokacijama u Zagrebu, poput Tesline ulice i Europskog trga.

10:26 Kolona s prosvjednicima će u 11 sati krenuti s Trga Republike Hrvatske. Prosvjednici će se kretati Masarykovom, potom skrenuti lijevo u Gundulićevu pa desno u Ilicu kojom će se zaputiti sve do Trga bana Jelačića. ZET zbog prosvjeda mijenja trase tramvaja kroz centar.

– Zbog očekivano većeg broja sudionika, uoči prosvjeda, pa sve do završetka koji se očekuje oko 13.30 sati, tramvajski promet središnjim gradskim trgom bit će obustavljen. Tramvajske linije preusmjeravat će se na Glavni kolodvor, odnosno Ulicom grada Vukovara. Prometne službe ZET-a pratit će situaciju na terenu i koordinirati promet kako bi se osigurala što bolja prometna povezanost. Cijenjene putnike molimo za razumijevanje, priopćili su iz ZET-a.

10:20 Kolona koja će se kretati prema Trgu bana Jelačića već se počinje formirati. Prosvjetari su pripremili i kreativne transparente, ovo je samo djelić:

10:04  Nekoliko stotina prosvjednika već se okupilo kod HNK u Zagerbu. Branimir Mihalinec drži upute redarima: ‘Na nama je velika odgovornost’.

9:43 Glas Istre javlja kako je iz Istre jutros put Zagreba na prosvjed prosvjetara ‘Hrvatska mora bolje’, već u šest sati, krenulo 17 autobusa s oko tisuću zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

– Na zadnjem sastanku nikakav prijedlog nije stavljen na stol. Mi nikada do zadnjeg časa niti ne znamo kada će se sastanak održati. Bitno je reći da ništa neće biti potpisano bez izjašnjavanja članova, osim ako to ne bude ono što smo tražili-povećanje koeficijenta poslova od 6,11%, poručila je povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH) Tanja Carić, prenosi Glas Istre.

Dalmatinski portal piše kako je iz Splita, malo iza četiri sata, na prosvjed krenulo šest autobusa, više kombija, zatim i podržavatelja koji su išli automobilima, složni su da ‘Hrvatska mora bolje’, u skladu s nazivom prosvjeda.

9:24 Prema najavama sindikata, prema Zagrebu ide 200-tinjak autobusa iz brojnih krajeva Hrvatske. Uz učitelje stalo je i više od 50 sindikata – od vatrogasaca, carinika do pravosudnih policajaca. Prosvjetari ne pristaju na kompromise, a na prosvjedu u ponedjeljak očekuju 20.000 ljudi, prenosi Dnevnik.hr.

8.40h Donosimo kartu kretanja prosvjetara. U 10 sati počnje okupljanje na Trgu Republike Hrvatske s kojeg će prosvjednici u 11 sati krenuti prema mjestu održavanja prosvjeda. Kolona nastavnika kretat će se najprije Masarykovom ulicom, skrenuti lijevo u Gundulićevu pa zatim desno u Ilicu. Službeni početak prosvjeda na Trgu bana Jelačića predviđen je u 12.05 sati. Napomena: karta u nastavku je interaktivna, odnosno možete ju pomicati klikom miša.

8.10h Sindikalist Branimir Mihalinec gostovao je u emisiji ‘U mreži prvog’, piše HRT. Predstavnici Vlade odbili su dolazak u emisiju, a predsjednik sindikata rekao je kako bi, ako danas do pregovora, sutra i prekosutra održali izjašnjavanje o štrajku među štrajkašima.

– Za to nam je potrebno barem dva dana. Jer imate škole gdje su stvari takve da se sve čak šalje još faksom, a ne mejlovima. Samo nedostaju golubi pismonoše. Dakle, ponavljam, ako danas budu pregovori te se postigne dogovor, moglo bi se dogoditi da od četvrtka imamo nastavu, kazao je Mihalinec za HRT.

Događanja po mnogima ključnog dana u najduljem štrajku prosvjetara pratite uživo i na našem Facebooku.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Ravnatelj škole prijeti otkazima: ‘Svojim štrajkaškim potpisom potpisali su si raskid ugovora o radu’

Premijer došao do štrajkaša, oni mu podigli transparent ispred lica i nastavili šutnju

[Glas maturantice] Mladi i obrazovanje Vladi su samo početak i kraj predizbornih kampanja

[Glas profesorice] Sad je dosta!

[Glas učenice] Zbog štrajka gradivo za maturu nećemo stići obraditi, iz nekih predmeta nismo pisali ni prvi test

Doznajemo: Najveća nastavnička plaća u rujnu iznosi 11.035 kn, a najmanja 5.251 kn neto

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’