Panika zavladala hrvatskim školama: Masovno se otkazuju izleti, ponegdje je upitan i odlazak na maturalac

Proteklog petka Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je dopis kojime upućuje osnovne i srednje škole da do daljnjeg odgode sva organizirana putovanja u inozemstvo. Kako smo doznali iz razgovora s učenicima, brojne škole tu su preporuku i prihvatile. Osim planiranih kraćih proljetnih izleta, otkazani su i odlasci na dvotjedne Erasmus razmjene, a u nekim je školama, kažu nam sami učenici, upitan i odlazak na maturalac.

Screenshot: YouTube

– U skladu s uputom MZO-a otkazana su skijanja učenika XV. gimnazije u Nassfeldu, Austrija, 7. i 8. ožujka te 14. i 15. ožujka 2020. O provedbi ili odustanku od ostale izvanučioničke nastave bit će pravovremene obavijesti, poruka je koja stoji na naslovnici web stranice zagrebačke XV. gimnazije.

Većinom se otkazuju izleti u Italiju

ministrica Blaženka Divjak
Ministrica poslala novu uputu školama: Otkažite sve izlete u inozemstvo

I tu preporuku Ministarstva obrazovanja prihvatile su brojne druge škole u Hrvatskoj. Putem Instagrama @srednja_hr pozvali smo vas da nam se javite ako je u vašoj školi otkazano inozemno putovanje, a u manje od pola sata dobili smo desetke poruka učenika koji zbog pojave koronavirusa u Europi neće na izlet.

– Trebali smo ići na izlet u Milano 4. i 5. travnja i on nam je otkazan, a upitan nam je i odlazak na maturalac u Španjolsku krajem kolovoza. Nakon otkazivanja izleta u Milano bili smo tužni, ali razumijemo trenutnu situaciju. Ove godine uopće nećemo ići u Milano, možda iduće ako sve bude uredu. Sva sreća pa nismo uplatili put. Smatram da je uputa o otkazivanju izleta dobra mjera zaštite od zaraze virusom i slažem se s tom odlukom Ministarstva obrazovanja, kaže nam Paula iz zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Učenici Srednje škole Oroslavlje u lipnju su trebali putovati u Gardaland, ali to putovanje također je otkazano.

– U prvom polugodištu trebali smo ići na izlet u Graz i to je trebao biti naš prvi izlet u prvom srednje. No, on je otkazan zbog štrajka. Svi smo se zato posebno veselili izletu u Gardaland koji je sada također otkazan. Kako stvari trenutno stoje, uopće nećemo ići, no u školi kažu kako je moguće da se to promijeni, ali mi svi nekako sumnjamo u to. Nismo uplatili aranžman, samo su bile odabrane agencije. Mislim da je uputa o otkazivanju putovanja u inozemstvo pretjerana, zato što Ministarstvo nema informacije kako će biti sljedeći mjesec, a kamoli u lipnju, smatra učenik J. iz te škole koji je želio ostati anoniman.

‘Ministarstvo je po meni opravdano otkazalo izlete, barem u rizičnim područjima’

Ministarstvo izdalo uputu fakultetima: Odgodite sva putovanja u inozemstvo!

U Gardaland, ali i Veneciju u travnju su trebali putovati i učenici prvog razreda X. gimnazije u Zagrebu. Trenutni podaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu kako je u Italiji koronavirusom zaraženo 7.357 osoba, a preminulo je njih 366. Izlet uagrebacke X. odgođen je za rujan.

– Imali smo vijeće učenika na kojem smo dogovarali s voditeljima agencije za datum itd. nakon čega je uslijedio i roditeljski sastanak. Točan datum nije određen, ali znamo da ćemo u devetom mjesecu, početkom sljedeće školske godine, otići na izlet u Gardeland i Veneciju. S povratom novca nema problema s obzirom na to da još nije ništa uplaćeno. Ministarstvo je po meni opravdano otkazalo izlete barem u rizičnim područjima jer je granica ionako zatvorena i situacija tamo je izvanredna. Agencija je u potpunosti izašla u susret s nama, kaže nam gimnazijalac Robert.

Maria iz Gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji trebala je sa školom u svibnju otputovati na trodnevni izlet u Veronu. I njima je put otkazan.

– S roditeljima smo se mogli dogovoriti želimo li sasvim otkazati izlet ili ga samo odgoditi na neki drugi datum i odlučili smo da uopće ne idemo na izlet. Novac će nam biti vraćen. Smatram da je Ministarstvo opravdano otkazalo izlete u inozemstvo, pogotovo u Italiju gdje je stanje ozbiljno i broj oboljelih ubrzano raste, jer nema potrebe riskirati daljnje širenje zaraze korona virusom u Hrvatsku, smatra Opatijka.

‘To najviše samo novinari govore opširno i samo preuveličavaju i šire paniku’

U svibnju je na školski izlet trebao i Jakov iz Srednje škole Delnice. Destinacija je Budimpešta, no proljeće u Mađarskoj ove godine neće vidjeti.

Zbog koronavirusa, slovenski fakulteti odgađaju predavanja pa čak i konzultacije

– Mislim da je to dalek datum i smatram da će se do tada zaboraviti taj koronavirus i, ‘ajmo reći, jer to najviše samo novinari govore opširno i samo preuveličavaju i šire paniku. Otkazivanje izleta bilo nam je skroz glupo i onako smo svi počeli komentirat’ to. Novi datum kada bi trebali ići na izlet ne znamo, nitko nam ništa nije rekao, nismo bili o ničemu obaviješteni, samo sam bio čuo od svojih prijatelja da se otkazuju izlet prvog razreda i maturanata. Agencija je napisala i rekla na roditeljskom u slučaju nekog probleme ili bolesti da se novac vraća, mislim i trebali bi. Ja mislim da je ta uputa Ministarstva o otkazivanju inozemnih izleta pretjerana jer smatram da oni previše uveličavaju tu epidemiju koja je deset puta lakša od obične gripe… i smatram da ne bi trebali otkazivati izlete jer je to glupo. Na vijestima je svaka druga vijest o koronavirusu i pranju ruka i ne znam više o čemu iskreno mi idu na živce više s tim vijestima glupim, veli Jakov.

Izleti se otkazuju i u pojedinim osnovnim školama, poput onog na kojeg su trebali putovati učenici OŠ Ljudevita Gaja.

– Trebali smo ići u Austriju s nastavom njemačkog jezika, ali su otkazali zbog zaraze koronavirusa. Bila sam jako uzrujana jer jako volim putovati, a nema puno takvih ponuda. Poručeno nam je da traže novi datum za nas, ali nisu sigurni. Nasreću, roditelji još nisu uplatili novac. Mislim da se podiže prevelika prašina oko otkazivanja putovanja, jer po meni, situacija nije toliko kritična. Ipak smo mi učenici i najveća motivacija su nam zajednički izleti, kaže nam Ema.

Osim izleta, otkazuju se i odlasci na Erasmus

Osim školskih izleta, kako doznajemo otkazani su i pojedini odlasci učenika na dvotjednu Erasmus razmjenu.

U studentskom domu osvanule upute za pranje ruku, a novitet je zbog koronavirusa uveden i u menze

– Na izlet, odnosno praksu u sklopu Erasmusa u Sevillu trebali smo ići u petak, 6. ožujka, ali je otkazano. Svi su bili šokirani jer je put bio otkazan taj isti dan kada smo trebali krenuti. Novi datum nije zakazan, no postoji mogućnost da ćemo ići u petom mjesecu. Smatram da je otkazivanje svih izleta i putovanja pretjerano, s obzirom na to da se velik broj oboljelih od COVID-19 oporavilo, te kako je na primjer Sevilla, u koju bismo trebali ići, totalno sigurna te su također tamo imali javni marš povodom dana žena, što se očito ne bi održalo da ima opasnosti od zaraze, veli nam Larisa iz Prirodoslovno-grafičke škole Zadar.

I Kristijanu iz Tehničke škole Požeka odlazak na Erasmus je otkazan, a trebao je boraviti u Sloveniji.

– Bili smo razočarani, naravno. Ako Ministarstvo ne pošalje novu uputu školama kojom se poništava trenutna preporuka za otkazivanje izleta, ne idemo na Erasmus. Mislim da su mjere pretjerane jer šansa da se učenici zaraze je jednaka u Hrvatskoj, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji predviđenoj za Erasmus razmjenu, veli Kristijan.

Eni iz Prve riječke hrvatske gimnazije trebala je kroz projekt putovati u Nizozemsku, 8. ožujka, ali to se nije dogodilo.

– Kada sam saznala da je odgođeno, počela sam plakati i bila sam izrazito ljuta. Nećemo više imati priliku sudjelovati u takvom projektu. Smatram da je uputa Ministarstva pretjerana jer nema toliko zaraženih da se zabrane svi letovi i putovanja u inozemstvo. Prije ćemo se zaraziti ovdje, nego gdje korone skoro ni nema, smatra Eni.

Na dvotjednu Erasmus razmjenu u Irsku prošle subote trebalo je poći šestero učenika iz Obrtničke škole u Splitu, ali taj plan pao je u vodu.

– Bili smo doista razočarani jer nam je to trebala biti stručna obuka za zanimanje Tehničar za očnu optiku i stvarno smo se radovali naučiti neke nove tehnike i možda neki bolji način rada. Za sada je samo odgođeno, ali nas brine novi termin jer smo maturanti, a kao što znate, esej iz Hrvatskog ove godine pišemo prije kraja školske godine. Unatoč razočarenju, prihvaćamo svaku odluku Ministarstva koja bi nas zaštitila od aktualnog virusa, veli nam Marija.

Ništa od susreta maturanata katolika u Međugorju

Za 28. ožujak bio je predviđen i susret maturanata u Međugorju i Mostaru u organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije. Na njega je trebala ići i splitska gimnazijalka M.B., ali put je otkazan.

– Kada smo doznali, bili smo razočarani. Još nam nije sa sigurnošću rečeno hoćemo li putovati na neki drugi datum ili ne. S obzirom na to da to da neki od nas još nisu dali novac, pretpostavljamo da će svima koji su uplatiti biti vraćena sredstva. Smatram da je Ministarstvo opravdano otkazalo izlete u inozemstvo jer uvijek može postojati opasnost od zaraze, kaže naša sugovornica.

Je li u vašoj školi zbog koronavirusa otkazan odlazak na izlet ili Erasmus?

Odgovori