Pretraga

Laura je iz pet predmeta na maturi dobila peticu: ‘Pripremala sam se iz priručnika i provedenih ispita’

Hrvatski, viša razina Matematike i Engleskog, Kemija i Biologija. Iz svih tih predmeta Laura je na ovogodišnjoj maturi dobila peticu i za to je dobila nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Laura nam je otkrila da je bila nervozna dok je čekala rezultate koji su je na kraju ugodno iznenadili. Većinu novaca potrošit će u knjižari.

najmaturantica Laura

Najmaturantica Laura koja je na maturi iz pet predmeta dobila peticu | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Kao i svake godine najbolji maturanti dobivaju nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako je i 20 učenika koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature dobilo 333 eura, a među njima je i Laura Afrić koja je završila Gimnaziju Andrija Mohorovičića u Rijeci. Uz Hrvatski i više razine Matematike i Engleskog, na maturi je pisala i Kemiju te Biologiju.

‘Nagradu ću vjerojatno dobrim dijelom iskoristiti u knjižari’

– Dobila sam ocjenu odličan iz svih predmeta, a nagrađena sam za ukupni rezultat iz obaveznog dijela mature. Bila sam malo nervozna dok sam čekala objavu rezultata pa su me oni stvarno ugodno iznenadili, otkrila nam je Laura.

Nije bila upoznata s nagradom Ministarstva pa joj je ona bila samo bonus. Definitivno se takvom nečemu nije nadala.

– Nagradu ću vjerojatno dobrim dijelom iskoristiti u knjižari. Za mature sam se pripremala prolazeći kroz priručnike i provedene ispite. Mislim da mi je za maturu najvažnije bilo učenje tijekom srednje škole, a onda je ono neposredno prije ispita bilo samo ponavljanje, kazala je Laura.

Izdvojeni članak
Mate Marjanović

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Laura će studirati Molekularnu biologiju na PMF-u

Ako pogledate u našu Alumni bazu u kojoj se nalaze svi dobitnici Oskara znanja od 2005. do danas, pronaći ćete i Laurino ime. Ona je 2021. osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju iz Biologije. U srednjoj školi još je osvojila peto mjesto na državnom natjecanju iz Biologije, a sudjelovala je i na državnom natjecanju iz Kemije.

– Mislim da smo u pandemiji imali sreće da je uopće postojao ikakav način održavanja nastave, pogotovo u drugom razredu kada se nastava mogla odvijati direktno u pozivima. Čini mi se da nam štrajk i online nastava nisu otežali pripreme za maturu jer nam je druga polovica srednjoškolskog obrazovanja protekla relativno normalno. Mislim da je vjerojatno puno nezgodnije bilo maturantima 2019./2020. godine nego nama, kazala je Laura.

Svoje školovanje nastavit će na Molekularnoj biologiji na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Laura nam je rekla da bi se voljela baviti istraživanjem molekularnih mehanizama bolesti i potencijalnih meta za razvoj njihovih terapija.

– Voljela bih u budućnosti steći iskustvo i izvan Hrvatske. Mislim da je naš obrazovni sustav dobar, ali naravno, uvijek ima mjesta za napredak. Na primjer, žao mi je što je u našoj generaciji smanjen opseg kurikuluma prirodoslovnih predmeta u odnosu na prethodne, zaključila je Laura.

Više o najboljim maturantima:

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.