Pretraga

Maturanti, vjerujte mi, matura nije nikakav bauk: Evo kako sam ju preživjela prošle godine

A- A+

Prva polovica lipnja mi je od početka školovanja bilo najstresnije razdoblje školske godine. Sunce prži, u glavi ti je plaža, a imaš svega još nekoliko dana za popraviti sve što se popraviti da. Prošle godine bilo mi je još stresnije jer sam bila u koži maturantice. Poput brojnih, tad sam državnu maturu smatrala najgorim ispitom koji ću ikad pisati. Prevarila sam se, ispitni rokovi su gori, a matura stvarno nije vrijedna prevelikog stresa i živciranja. Evo kako sam ju preživjela i što sam iz tog kaosa naučila. Napomena: Ne primjenjujte autoričine kampanjske metode učenja nego učite na vrijeme.

Foto: Srednja.hr

– Joj, već je pola jedanaest, a tek sam na organizacijama i društvenim grupama, kak’ ću ja sutra?  Tak’ me strah, e. Fakat sam trebala prijavit’ Filozofiju, bojim se da ovo neću stić’, uspaničeno sam se požalila školskoj prijateljici manje od dvanaest sati prije početka mog prvog ispita državne mature, Sociologije. Ohrabrujući me, tjerala me da se umjesto žalopojki bacim na proučavanje druge polovice udžbenika. Nisam ju poslušala jer su mi se oči sklapale, već sam navila budilicu u točno 4 ujutro. Sve se stigne do 8, pa i naučiti više od 100 stranica udžbenika, pomislila sam.

Tako je i bilo. Pritisnuta manjkom vremena, još sam prije svitanja podcrtavala i naglas prepričavala  najvažnije dijelove gradiva. To sam nastavila činiti i na putu do škole, znajući da neke cjeline poput ‘rada i ekonomije’ nisam (pre)detaljno usvojila. Ipak, zahvaljujući dobroj podlozi iz srednje škole, uzdala sam se u improvizaciju i malo fortune.

Sve što trebate znati u ispitnom je katalogu, a otvaranje ispita i lijepljenje naljepnica nije kvantna fizika

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

Dolaskom u školu, uplašila me ta silna procedura prije pisanja ispita. Izvadi osobnu, ostavi torbu sa strane, sjedi na točno određeno mjesto, otvori vrećicu s ispitom kao da otvaraš čips, nigdje se nemoj potpisivati imenom i prezimenom te najvažnije, ne odljepljuj naljepnicu na kojoj, gle čuda, piše NE ODLJEPLJUJ, stvari su koje su mi se činile kvantnom fizikom. No, one su zapravo skroz banalne, a profesori će vas sa svime dobro upoznati. Jednako tako će pričekati da svi bez panike otvorite sigurnosne vrećice.

Pa iako na razini države moja generacija Sociologiju nije najsjajnije napisala, već sam poslije tog ispita shvatila da se najveći dio uspjeha na maturi krije u smirenosti i hladnoj glavi.

Na stranu njene manjkavosti, matura je šablonska; sve što trebate savladati jasno je naznačeno u ispitnim katalozima pa vas ne može dočekati nešto što nikada niste vidjeli ili čuli.

Mnogo se toga u ovom ili onom obliku ponavlja, pa je osim po propisanoj literaturi dobro riješiti i pokoji stariji ispit. Tako možete ispitati svoje znanje, pobliže se upoznati s konceptom ispita i pokušati se riješiti panike. Kad pak počnete s rješavanjem prave mature, smirite se, pažljivo pročitajte što se od vas traži pa onda promislite. Na onim zadatcima koji zahtijevaju duge odgovore, pišite ih na koncept, a tek onda uredno prepišite. Ako odgovor i ne znate, pokušajte povezati gradivo i zdravorazumski zaključiti. Velike su šanse da ćete pogoditi. No, na ispite državne mature nikako nemojte doći ful nepripremljeni jer vam se neće pisati dobro.

Nakon probijanja leda, nakratko nisam imala razloga za brigu

Izdvojeni članak

Ispovijesti maturanata tjedan prije mature: ‘Učin od jutra do sutra i opet san se propušila’

Osim pomalo nejasne konstrukcije zadatka o nejednakostima muškaraca i žena, tipa obitelji s obzirom na zadani polazni tekst te ponekog pitanja vezanog uz ekonomiju, led zvani Sociologija uspješno sam probila. Ma nije vam to ništa tako strašno kako smo mislili da je, sve smo to obrađivali u školi, a nisu ispitivali neke detalje, govorila sam netom nakon onima koji maturi još nisu pristupili.

Dva dana nakon, na red mi je došla Politika i gospodarstvo. Kako sam dijelom Politike dobro vladala, nije bilo razloga za stres. U to sam se uvjerila još na prvom ispitu. Čak ni dijelovi Ustava kojim su me toliko strašili nisu nesavladavi, vjerujte mi. Uostalom, veliki dio gradiva dio je opće kulture, a za uspjeh na ispitu vam je dovoljan gimnazijski udžbenik tog predmeta, malo motivacije i uključivanja moždanih vijuga.

Halabuka oko Hrvatskog na kavama i među nepismenim komentatorima: Je li tvrđava na sjeveru ili jugu?

Izdvojeni članak

KOMENTAR: Banalna pitanja maturantima su najteža – znaju li oni uopće što to znači čitati s razumijevanjem?

Posebna se nervoza među mojim vršnjacima dignula prije Hrvatskog. Kako je riječ o obaveznom predmetu koji osim opširnosti gradiva, brojnim pristupnicima pri upisu nosi značajan udio bodova, zabrinutost je djelomično opravdana. Kad govorimo o Testu na maturi iz Hrvatskog, ne mogu se ne dotaknuti jedne stavke: svake se godine stvori nevjerojatna hajka oko pitanja vezanih uz zadane polazne tekstove. Bez razloga.

Ujević i spominjanje Marulića u njegovu Oproštaju, misteriozna boja Juditina prstena i broj osoba na Hektorovićevu brodu, samo su neki od primjera navodno spornih pitanja. Čiji se odgovori daju jasno iščitati iz ulomaka. Prošle godine se pak ogromna halabuka podignula oko vrlo jednostavne stvari: Ako je rijeka Loire sa sjeverne strane tvrđave, na kojoj strani je tvrđavaKao i obično, to i tome slična pitanja bila su na meti maturanata, ali i komentatora koji s književnošću i pismenošću blage veze nemaju. Za to pitanje potreban je kompas, a ono nikako nije povezano s gradivom, bio je glavni argument neargumentirane rasprave.

Da, nije povezano s gradivom književnosti, ali je sa sposobnošću zaključivanja, koju obrazovni sustav tako slabo razvija. Osim tvrđave, muke su nekima zadavali krovovi iz Gargantue i Pantagruela, iznenadni ulomak iz Krležina Kraljeva koji mnogi u školi nisu ni spomenuli te poneka pitanja iz jezika i njegove povijesti.

Nemojte sad misliti da i sama kasnije nisam bila pomalo razočarana i ljuta ishodom ispita. Jesam, što zbog vlastite nepažnje, što zbog toga što smatram da neka pitanja prosječan osamnaestogodišnjak zaista nije obavezan znati.

Upoznajte se s ispitnim katalogom, naučite nešto o djelu i pažljivo čitajte

Izdvojeni članak

Matura je pred vratima: Preko 700 kandidata odjavilo najpopularniji izborni predmet

Ipak, kad bih vas učenike, maturante ili starije pristupnike trebala savjetovati kako uspješno riješiti Test iz Hrvatskog odmah bih rekla da se upoznate sa svim tekstovima koji su ponuđeni u katalogu. Ako znate djelo smjestiti u kontekst te ponešto o njemu, bit će vam lako riješiti pitanja vezana uz polazne tekstove. Za zadatke višestrukog izbora treba se pripremiti, a pritom vam je dovoljna uredna bilježnica sa satova i neka od detaljnijih skripti. Uz malo razumijevanja i proučavanja, čak ni jezične iznimke nisu nesavladive.

Nesavladiv nije ni Esej, u to budite sigurni.

I dok su se svi glasno nadali da nas neće dočekati Kiklop, ja sam se potajno nadala da nas on ipak dočeka. Pročitala sam ga za lektiru, žalila se što ga obrađujemo SAMO 4 sata, a onda ga prije mature iznova proučila. Iako sam uvijek voljela naslove koji većini nisu nimalo zanimljivi, Marinkovićeva su mi djela, uz Krležina, posebno dojmljiva.

Iva, ne mrči i kako su nas umjesto Tresića dočekali kraljević i mrzovoljni mladić

Izdvojeni članak

Imala je 100 posto na Hrvatskom, ali tvrdi da državna matura ne valja

Jutro prije pisanja Eseja, upravo sam o tome pričala u kafiću blizu škole. Ponovno sam čekala zadnji tren (op. a. 5 ujutro) da krenem prelistavati Vodič kroz lektireMa znam ja to, ‘ajde, bit će ok, rekla sam taman kad mi je stigla poruka. Iva, NE MRČI! Ne bojte se, vi ste jako pametni, a ja sam napravila sve što sam mogla, tipkala je profesoricaStvarno, nemojte se bojati, a koliko god bili nervozni, na listu za čistopis ni slučajno nemojte šarati napisano.

Umjesto Melkiora, na dio ispita Esej su nam stigli Holden i Hamlet. O dvaju naizgled nespojivih likova dalo se na kraju štošta pametnog napisati. A bome i o tome kako je svijet jedna velika pozornica. Istina, u tom je dijelu ispita moguće improvizirati, što one koji nisu od pera stavlja u pomalo nepovoljan položaj. Ali, i esej se može uspješno napisati ako baratate osnovnim informacijama o djelu/ima, kontekstom, ponekom zajedničkom silnicom i famoznom mogućnošću razumijevanja pročitanog. Neka vas tješi činjenica da možda ni drugi neće rasturiti, pa će u tom slučaju i pragovi i bodovi potrebni za upis biti niži. Uz to, na sreću mnogih Esej od ove godine nosi svega jednu trećinu ukupne ocjene.

Bila sam zadovoljna i Engleskim, a posebice esejom, za koji smo se u školi pripremali cijelu školsku godinu pa sam nakon ispita sretno izjavila: Super je prošlo iako sam zeznula umetanje rečenica. Tema o reklamama je bila ful pogođena i baš mi je drago što sam rješavala prijašnje mature. Eto, to nek’ vam bude na umu.

Casio me ipak spasio

Izdvojeni članak

Matematika standardno opaka: Maturanti na jesenskom roku u problemima s loptama, kazaljkama, ali i jogurtom

No, ne može baš uvijek sve teći glatko. Zadnja je na rasporedu bila Matematika. Uzmite u obzir da sam polagala B razinu, a istovremeno se pitala zašto ne postoji C razina, čovječe. Pa iako sam se za nju pripremala na organiziranim pripremama, neposredno prije sam imala dojam da me ni Casio ne može spasiti.

Limuni, pacijent i ostali navodno teški zadatci čak ni meni nisu bili teški. Al’ mi se zato gotovo sve višestrukog odabira svelo na zaokruživanje na sreću.

Pa i ako vam Matematika nije važna za upis, nemojte ju ispunjavati kao lutriju; prođite po skriptama sa zadatcima, rješavajte mature (na vrijeme!) i najvažnije, prokužite Casio.

E, ako to napravite, sigurno nećete zamalo pustiti suzu zbog neuspješne Matematike čim objave rješenja. Ne preporučam da baš previše proučavate ta rješenja jer ćete možda poput mene biti uvjereni da nećete upisati nijedan fakultet na ljetnom roku. Toliko o tome.

Matura fakat nije strašna: Prijemni jutro nakon maturalne je gori

Izdvojeni članak

Dvaput sam maturirala i mogu vam reći da mi je stara matura bila ful teža od državne

Više-manje stresno razdoblje, ne zaslužuje biti ni približno toliko napeto. Koliko god da rezultati mature mogu biti presudni za upis prvog izbora, nedvojbeno je da se od tog završnog ispita stvara strka par excellence. To smo naglasili prošle godine, uspoređujući staru i državnu maturu, no ususret novoj nije na odmet ponovno ponoviti. Vjerojatno ste tisuću puta čuli da matura nije ništa strašno i da vam je znanje iz srednje škole uz malo pravovremenog truda i volje, dovoljno za njeno uspješno polaganje. Godinu pametnija, opet ću vam to ponoviti jer je zaista tako.

Tog prošle godine nisam bila potpuno svjesna, a organizirane pripreme  upisala sam samo za Matematiku. Ne mogu reći da mi nisu pomogle, no sjediti u učionici subotom navečer uz mantru u glavi: Ma budem ja to već nekako prošao/la, stvarno nema nekog smisla. Tek kad shvatite koliko su motivacija i samostalan rad presudni, imat ćete punu glavu bez praznih džepova. Pritom tijekom silnog učenja ne treba ispijati litre kave i energetskih pića niti propušiti. Za to pričekajte ispitne rokove.

I još nešto: imajte na umu da vam pri upisu željenog fakulteta možda neće presuditi matura ili ocjene, već rezultat prijemnog ispita.

Pa eto, za kraj ću vam i to oslikati riječima. Zamislite, recimo, da ste maturu na kraju uspješno napisali, a onda se poskliznuli na doista banalnom Testu intelektualnih sposobnosti. I to u subotu ujutro, odmah poslije maturalne večeri. Taman onda kad ste uvjereni da upadate među one koji vole one debele, dosadne knjige. Bit će da sam prekasno skužila da ples, veselje i zora sviće ipak ne idu skupa s višesatnim prijemnim. Događa se, što ćeš.

Sva sreća što sam, osim studija književnosti, ciljala upravo na novinarstvo pa mi napeta misija Postani student naposljetku i nije tako loše završila. Apelirajući da učite na tuđim greškama, čvrsto se nadam da neće ni vama. Samo hrabro. Sretno, maturanti!

__________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.