Pretraga

Ispovijesti maturanata tjedan prije mature: ‘Učin od jutra do sutra i opet san se propušila’

A- A+

Prvi ispiti državne mature pišu se sljedećeg ponedjeljka, što bi značilo da su do otvaranja ljetnog roka ostala još svega četiri dana. Stoga smo putem našeg Instagram profila drzavna.matura, na kojemu objavljujemo sve relevantne informacije za maturante, odlučili pitati učenike kako se osjećaju ovih dana. I dok su jedni, otkrivaju nam, pod stresom i uče dan i noć, a drugi s pripremama za ove velike ispite – nisu ni počeli! Ovo su ispovijesti jedanaestero maturanata diljem Hrvatske tjedan uoči državne mature.

Foto: pixabay

Lara, Prirodoslovna škola Split
Piše Matematiku na osnovnoj te Hrvatski i Engleski na višoj razini, a od izbornih Kemiju.

Izdvojeni članak

Objavljena nova pravila državne mature: Provjerite što nikako ne smijete činiti tijekom ispita

Odlučila san se za pisanje Kemije i smatran da mi je to najgora životna odluka do sad. Osjećaji su mi pomišani, da iskrena buden. Evo sad dok ovo pišen, sidin za periodnin sustavon i apsolutno ništa mi nije jasno. Kasno san se sitila učit, al’ opet to u meni ne budi neki preveliki stres jer smatran da i ako ne upadnen na taj faks – nije kraj svita. Bože moj, ima posla u Tommya. Svaka čast onome ‘ko je na vrime počea, ali meni je norijada i dobra zabava ipak bila prisnija. Učin od jutra do sutra ovi tjedan dana nakon norijade i čak se ne zezan. Kava mi je postala najbolji prijatelj, a da ne kažen da san se opet i propušila. Očekujen prolaznost, ali ipak očekivanja i realnost su nešto potpuno drugo. Ne želin imat pre velika ocekivanja od ničega. Šta se tiče faksa, prehrambena tehnologija mi je prvi izbor – struka je struka.

Lana, Srednja škola Valpovo.
Piše Hrvatski, Engleski, Matematiku na A razini, a od izbornih psihologiju.

Ful sam pod stresom, imam osjećaj kao da više ništa ne znam, a pripremam se za maturu od zimskih praznika… Unatoč pohvalama profesora i priprema za maturu imam veliku nervozu jer ipak par listova papira određuje ostatak naših života. Želim upisati logopediju, otkad je škola završila puno više učim… probudim se oko sedam i učim cijeli dan uz par dužih stanki koje iskoristim u svrhu neke rekreacije (trčanje, teretana, kave) preko vikenda uzmem mali predah uz film. Motivira me činjenica da ako ovaj mjesec dam sve od sebe do onog zadnjeg atoma snage da me čeka dugo i zabavno ljeto.

https://www.instagram.com/p/ByDMKvyHsca/?fbclid=IwAR0uwiiHq3kpgAlXrqklp7IhDUkyXDP4eVa6Il183ydIJdtgWD-s4D_rKs8

Klara, Gimnazija Vladimira Nazora Zadar
Piše Hrvatski i Engleski na A razini, Matematiku na B, a od izbornih predmeta Psihologiju.

Osjećam se malo nervozno, malo sam pod stresom pa mislim da ću biti spremna ako se držim svog rasporeda. Svako jutro po učim po dva sata, a navečer ponavljam – imam knjige i bilježnice iz škole pa ponavljam pomalo. Očekujem dobre rezultate, bilo bi dobro bar jedna petica. Planiram upisati pravo ili socijalni rad u Zagrebu.

Vanja, jezična gimnazija
Piše Psihologiju, Likovni, Engleski (A), Hrvatski ( A) i Matematiku.

Tjedan dana prije početka osjećam se nervozno i pomalo uplašeno. Pošto je gotova škola, pokušavam svakog dana ponoviti bar jedan dio gradiva iz svakog predmeta, smatram da tu više nema vremena za učenje jer što sam naučila u četiri godine srednje, naučila sam. Za svaki predmet odvojim otprilike sat i pol vremena dnevno ili manje, ovisi o onome čega se više sjećam, a čega manje. Očekujem da ću maturu položiti s prosječnom ocjenom vrlo dobar, a planiram upisati Filozofski fakultet u Zagrebu.

Ana, lll. gimnazija
Piše Fiziku, Hrvatski, Matematiku i Engleski, sva tri obavezna na višoj razini.

Još uvijek nemam osjećaj da od idućeg tjedna počinje matura, ali lagano osjećam i stres i adrenalin, međutim, opuštena sam dok učim. Imam još posla, veći dio sam obavila pa mi je malo lakše. Dnevna rutina mi se sastoji od učenja većinom fizike i matematike (više fizike budući da je taj ispit prvi) i teretane jer mi dobro dođe da se opustim. Učim po 10-ak sati svaki dan s kratkim pauzama. Očekujem četvorke i petice, potrudit ću se napisati što bolje i dati sve od sebe i nadam se da će onda biti sve dobro. Planiram upisati veterinu, a ostali faksevi na popisu su mi FSB, FER, PMF – uglavnom sve gdje postoji fizika.

Slavko, Opća gimnazija
Od izbornih predmeta piše Biologiju, a od obaveznih Hrvatski i Engleski na A razini te B razinu Matematike.

Čitav tjedan osjećam se kao i kad škola traje, s tim da je s vremena na vrijeme kroz dan prisutna zabrinutost i strah hoće li rezultati biti onakvi kakve priželjkujem. Mislim da sam spreman za ispite, još pogotovo zato što ću ići i idem na neke pripreme. Dnevna rutina kad je škola gotova sada mi je ovakva: pripreme iz Hrvatskog dva sata ujutro kada imamo, pripreme iz Biologije dva sata popodne i trening. U lipnju nastavljam s pripremama za Matematiku, ali sada uz stručno vodstvo. Očekujem ocjenu vrlo dobar iz svih predmeta, a čak bi se usudio reći da ću na Matematici ciljati na odličan, no što bude. Zasad mi je plan upisati radiološku tehnologiju u Zagrebu.

Ivan, Gimnazija Metković
Piše Fiziku, Informatiku te Hrvatski, Engleski i Matematiku na višoj razini.

Trenutno se osjećam iznenađujuće dobro i opušteno, ne znam zašto jer nisam sve do kraja pripremio, ali ću sad početi intenzivnije raditi. Dnevna rutina mi je otprilike ista kao kad je bila škola, samo što vrijeme provedeno u školi, dakle cijelo jutro, sad mijenjam odmorom. Nažalost, ne učim previše van priprema u školi, iako bih trebao. Smatram da ću dobro napisati maturu jer se puno toga sjećam i idem na pripreme u školi i još ću sve to pokušati ponoviti, mislim da imam dovoljno vremena. Planiram upisati računarstvo u Splitu na FESB-u.

Dominik, Tehnička škola Rijeka
Piše Hrvatski i Engleski na A razini, Matematiku na B, a od izbornih predmeta Politiku i gospodarstvo.

Izdvojeni članak
NCVVO

Maturanti u šoku: Tjedan dana prije mature nema provedenih ispita na stranicama NCVVO-a

Ovih dana osjećam se malo nervozno zato što sada dolazi razdoblje koje će odlučiti o našem daljnjem životnom putu. Znam da to zvuči banalno, ali kad pogledate stvarno tako je, birate fakultet za ono zanimanje di se vidite u budućnosti i sad kad se odlučite za to jednostavno idete tim putem. Mislim da nema maturanta koji se osjeća 100% spremno za nadolazeće ispite. Nekako je to sve prebrzo došlo, sjećam se kako sam govorio u prvom mjesecu ima vremena stići će se sve napraviti, ali sad je mala frka jer sam uvidio koliko toga ne znam. Nakon što je završila škola rekao sam sȃm sebi da se sada stavljam mjesec dana u karantenu, što bi značilo nema izlazaka, odlaska na kave, provođenja vremena za mobitelom i kompjuterom, samo se posvećujem učenju. Napravio sam si dnevni raspored po satima tako da je posloženo u minutu.

Dnevno provedem po minimalno 6 sati učenja te se pripremam tako da rješavam prošlogodišnje mature i čitam skripte iz kojih izvlačim na papir najvažnije činjenice. Znam da zvučim kao totalna štreberčina, ali stvarno me stislo i želim to odraditi na najbolji mogući način. Uvijek sam bio optimista pa sam i u ovom slučaju optimista i nadam se da ću napisati mature barem za tri, ali ako ne – samo neka budu za pozitivno da ne moram ići na jesenski rok. Planiram se upisati Hrvatske studije Sveučilišta u Zagrebu – što je inače vrlo logičan odabir nakon završene tehničke škole, haha.

Andrej, Strojarska tehnička škola Osijek
Piše Hrvatski, Matematiku, Engleski i Fiziku.

Uglavnom se još osjećam opušteno, ali polako dolazi stres i panika. Mislim da nisam još spreman za ispite, prebrzo je došlo. Proteklih dana sam se više fokusirao na završni rad, ali sad slijede intenzivnije pripreme. Planiram se pripremati rješavanjem prethodnih matura. Očekujem prolazne rezultate, i planiram upisati Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu.

Ružica Bulić, XI.gimnazija
Uz Hrvatski, Engleski i Matematiku piše još Biologiju, Kemiju i Fiziku.

Unatoč tome što sam išla na pripreme od studenog, najviše se bojim Kemije. Mislim da je ovaj tjedan za sve nas koji polažemo maturu, tj. ispite o kojima nam ovisi budućnost, prestresan. Malo je reći da se bojimo… U ponedjeljak nam je bila maturalna i kad je prijateljica pročitala vaš članak da su nestali provedeni ispiti matura uslijedila je minuta šutnje. Ne smijete nam to raditi tjedan dana prije! Dnevna rutina narednih 20 dana će mi biti takva da ću se probuditi oko osam, devet i uz silno učenje vjerojatno imati samo pauzu za ručak i večeru. Ali nadam se da će se trud isplatiti, ipak mi je želja upisati medicinu. Očekujem uglavnom vrlo dobre pa i odlične ocjene na maturi. Držite fige!

Mia, Turističko-ugostiteljska škola Split
Piše Hrvatski i Engleski na A razini i Matematiku na B.

Volim govoriti da sam opuštena, ali zapravo ovih dana osjećam stres. Spremna za ispite sigurno nisam jer se ne pripremam. Sada kada je nastava završila spavam po 12 sati i izlazim van. Uvjeravam sebe i druge da ću učiti nakon obrane završnog rada, točnije od 5. lipnja. Valjda će mi to biti dovoljno jer mi matura počinje 17. lipnja. Očekujem prolazak. Voljela bih upisati KiF, no nisam u mogućnosti to upisati stoga se ne pripremam intenzivno jer uopće nisam sigurna koji bih faks upisala. Ali razmatram upis industrijskog inženjerstva, poslovne ekonomije, turizma na Ekonomskom te pedagogije s njemačkim jezikom.

__________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap