Pretraga

Pozor, maturanti! Osim zbog varanja, ispit mature poništava se u još jednom slučaju

A- A+

Nova državna matura, deseta po redu, sa sobom je donijela i nekoliko novih sigurnosnih pravila. Već je poznato kako će se maturantima poništiti ispiti u slučaju varanja, ali ispit može biti poništen u još jednom slučaju – ako se učenik na njega potpiše punim imenom i prezimenom.

Foto: srednja

Prema izmijenjenom Pravilniku o polaganju državne mature, strogo se zabranjuje ‘narušavanje tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom ili na neki drugi način koji omogućava identifikaciju’.

Nema potpisivanja punim imenom i prezimenom

Zbog toga će maturantima koji se na test potpišu imenom i prezimenom – isti po novome biti poništen, upozoravaju iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Izdvojeni članak
državna matura

Panika među maturantima: Prijevremeno zaključane liste prioriteta

Zabranjeno je potpisati se punim imenom i prezimenom, to se sada nalazi u novom Pravilniku. Takav ispit bit će poništen. Već dvije godine imamo, rekao bih, kampanju u tom smjeru. Nikako nam nije prihvatljivo da se tajnost ispitnog materijala narušava time da se učenik potpiše punim imenom i prezimenom i dakle, takav ispit će biti poništen, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u NCVVO-u, Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita.

Maturanti bi, dakle, trebali biti posebno oprezni kada pogriješe u pisanju odgovora. Uz ispravak pogrešnog odgovora u knjižici potrebno je uz točan dodati svoj skraćeni potpis, odnosno paraf (inicijale), nikako svoje puno ime i prezime.

Učenici pored sebe ne smiju imati svoje olovke

Zadelj ističe kako u NCVVO-u rade na sigurnosti jer bi svim učenicima željeli dati jednaku šansu. Zbog toga je, podsjeća, izmijenjen pribor koji će maturanti smjeti koristiti na ispitima.

Izdvojeni članak

Iz NCVVO-a odgovorili što će biti s maturantima koji nisu potvrdili ocjene u propisanom roku

– Prošle godine smo se suočili s korištenjem tehnologije pri prepisivanju, morali smo dati nekakav odgovor na to. Centar svake godine objavljuje Pravila o pripremi, organizaciji i provedbi državne mature kojima reguliramo ono što nije propisano Pravilnikom. Tako smo napravili i ove godine. Novina ovogodišnje mature je da ćemo školama isporučiti kemijske olovke koje će učenici koristiti jer smo uočili da se kemijske olovke mogu koristiti i kao kamere pa da izbjegnemo tu mogućnost. Dat ćemo im i flomastere za polaganje ispita iz Likovne umjetnosti. Pojednostavili smo i pribor za ispite iz Matematike, Fizike i Kemije, jer tamo osim kemijske olovke učenici su imali i drugi pribor. U dogovoru sa stručnim radnim skupinama učenik može imati samo jedan trokut ili ravnalo i džepno računalo propisanih karakteristika. Dakle, važno je naglasiti ovo – nije dozvoljeno korištenje grafitne olovke i gumice. Dakle učenik to niti ne smije imati pored sebe, šestara, kutomjera i drugog pribora. Dakle nije im potrebno niti je dozvoljeno išta drugo osim kemijske olovke koju ćemo im isporučiti, ističe Zadelj.

Ponovio je i kako od ove godine dežurni nastavnici imaju pravo provjeriti učenike za koje sumnjaju da na ispitu koriste nedozvoljene uređaje.

– Educirali smo naše koordinatore. Ako ima baš osnovanu sumnju da učenik ima bubicu, kameru ili nešto drugo, dakle kada je baš uvjeren u to, može ga na trenutak izvesti iz ispitne prostorije, provjeriti. Ako nije u prekršaju, rekli smo im ‘isptičajte mu se, vratite ga natrag i produžite mu ispit za to kratko vrijeme kada je izbivao’. Ako se sumnja pokaže osnovanom, onda prema novom pravilniku takav učenik je završio ispit i bit će mu poništen rezultat na tom ispitu i na svim ispitima tog roka

Analiza pokazala da su slučajevi varanja izolirani

Nova pravila rezultat su analize prijevara na prošlim rokovima. O tome koliko je lani bilo prekršaja i u koliko škola iz NCVVO-a nisu željeli otkriti. Kažu tek kako je riječ o vrlo malom postotku učenika koji su uhvaćeni u varanju.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturanti, vjerujte mi, matura nije nikakav bauk: Evo kako sam ju preživjela prošle godine

– Mi smo ugodno iznenađeni ovom analizom. Vidjeli smo da su to zapravo izolirani, pojedinačni slučajevi, kazao je Zadelj.

Nisu željeli iznositi ni konkretne informacije o tome na koje su sve načine učenici varali.

– Indeks varanja obuhvaća međuvršnjačko varanje i varanje koje je rezultat nedovoljne pozornosti nastavnika prema učenicima za vrijeme pisanja ispita. Isto vam je zapravo kao i u razredu.(…) Ove godine nadzor će ići u školu na takav način da škola zapravo ne zna koji je razlog njihovog dolaska je li to slučajni odabir ili je to zbog toga što smo utvrdili da postoje neka odstupanja u toj školi, zaključuje ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić.

Napomenimo još jednom za kraj kako će učenicima koji na ispitu koriste nedozvoljene uređaje biti poništen ne samo ispit na kojemu su ih koristili, nego i ostali ispiti u tom toku te će im se zabraniti polaganje ispita u tom ispitnom roku. Šansu za ispravljanje svoje greške dobivaju na sljedećem roku mature.

____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.