Pretraga

9 pozitivnih vijesti koje su obilježile rujan 2017.

A- A+

Ovogodišnji je rujan bio poprilično tmuran i kišovit, a nekima i depresivan zbog početka škole, faksa ili pak povratka na posao nakon godišnjeg. No da nije sve bilo crno i sivo, dokazuje i devet pozitivnih vijesti koje su obilježile ovaj mjesec. Među njima se tako našla poneka višemilijunska investicija u napredak tehnologije, uspjeh naših školaraca na informatičkoj olimpijadi te jedna velikodušna starija gospođa i jednako velikodušan 21-godišnji kninski student.

Prisjetite se lijepih događaja koji su nam ovaj mjesec izmamili osmijeh na lica.

FSB-u dodijeljeno 57 milijuna kuna za laboratorij od nacionalne važnosti

Izdvojeni članak

Zagrebačkom fakultetu dodijeljeno 57.000.000 kuna: Rade na novom laboratoriju od nacionalne važnosti koji će privući brojne studente

Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, nedavno je potpisan ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava u iznosu od 57.000.000 kuna. Sredstva će biti utrošena na projekt ‘Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve’, što je do sada najvrjedniji ugovoreni projekt na FSB-u, a ujedno i prvi infrastrukturni projekt Fakulteta koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

– Jedan od ciljeva projekta je omogućiti uvođenje mehanizma nadzora i uspostavu inventara emisija za sektor necestovnih pokretnih strojeva te odgovarajuću tehničku podršku nadležnim državnim tijelima za provedbu politika vezanih za poboljšanje kvalitete zraka, rekao nam je profesor i voditelj tima Zoran Lulić.

Student i najmlađi vijećnik Knina odrekao se svoje naknade i uložio ju za prijevoz učenika

Izdvojeni članak

Student i najmlađi vijećnik Knina odrekao se svoje naknade i uložio ju za prijevoz učenika

Najmlađi gradski vijećnik Knina, Davor Ilić (21), inače i politički te društveno angažirani student Trgovinskog poslovanja na Veleučilištu ‘Marko Marulić’ u istom gradu, odrekao se svoje vijećničke naknade za rujan, listopad, studeni i prosinac. Svoju mjesečnu naknadu, koja iznosi 450 kuna neto, preusmjerio je za sufinanciranje učeničkog prijevoza.

Na to ga je potaknula vlastita nezgodna situacija kada je kao srednjoškolac putovao u školu u udaljenije mjesto, a roditelji su za njegovu mjesečnu kartu morali posuđivati novac.

Više o ovoj lijepoj gesti mladog Kninjanina pročitajte na ovoj poveznici.

Mikroračunala dobiva 83 posto škola: Učenici 6. razreda ubrzo će programirati

Izdvojeni članak

83 posto škola već ove godine dobiva mikroračunala: Provjerite je li i vaša među njima

Ovoga su mjeseca CARNet, Institut za razvoj i inovativnost mladih i Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavili veliki projekt PROMikro, čiji je cilj uvođenje je digitalne pismenosti u nastavi i izvannastavnim aktivnostima putem mikroračunala.

Pomoću tog projekta učenicima 6. razreda biti omogućeno programiranje, a mogućnost rada na mikroračunalima, već će ove godine dobiti 83 posto osnovnih škola.

Upravo ih se toliko javilo na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu, a popis škola koje će sudjelovati možete vidjeti ovdje.

Baka u oglasu nudi besplatan smještaj studentici, a za uzvrat ima samo jedan uvjet

Izdvojeni članak

Malo dobrih ljudi: Baka u oglasu nudi besplatan smještaj studentici, a za uzvrat ima samo jedan uvjet

Lijepa vijest ovoga mjeseca stiže nam i iz susjedne Srbije. Jedna je starija gospođa koja živi sama u prostranom i udobnom stanu u Francuskoj ulici u Beogradu oglasila kako besplatno nudi, isključivo ženskoj osobi, vrijednoj brucošici, udoban dom tijekom trajanja studija.

Poželjno je da je djevojka studentica medicine, više medicinske škole, stomatologije ili pak veterine, ali nije obvezno.

Od studentice se ne traži da bude medicinska sestra niti spremačica, jer već imaju ženu koja to godinama radi, već se traži društvo kad nije zauzeta obvezama na fakultetu i društvenim životom.

Zagrebački srednjoškolci dobili predmet Financijska pismenost

Izdvojeni članak

Zagrebački srednjoškolci dobili predmet koji će ih ozbiljno pripremiti za stvaran život

Jedan od velikih nedostataka hrvatskog školstva financijsko je obrazovanje mladih. To će se promijeniti za naredne generacije maturanata Prve gimnazije Zagreb, koja je kao fakultativni predmet od ove školske godine uvela Financijsku pismenost. Kurikulum fakultativnog predmeta Financijska pismenost, koji je od ove godine uveden u Prvu gimnaziju Zagreb, zasnovan je na prvom hrvatskom udžbeniku financijske pismenosti ‘Moj novac, moja budućnost’ nastalog u suradnji udruge Štedopis i Visa Europe.

Na ovom će predmetu stjecati znanja o tome što je novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, kako odgovorno upravljati osobnim proračunom, štednjom, ulaganjima te svojim pravima kao korisnika financijskih proizvoda i usluga. Točno 150 udžbenika ‘Moj novac, moja budućnost’ sredinom ovoga mjeseca donirano je Prvoj gimnaziji Zagreb, čime je financijska pismenost prvi puta postala dio obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Studentica ERF-a Dina Levačić postala je prva Hrvatica koja je preplivala La Manche

Dina Levačić 22-godišnja je studentica ERF-a, a ove je godine krenula u pohod na trostruku plivačku krunu koju čini preplivavanje kruga oko Manhattana, preplivavanje kanala Catalina i preplivavanja La Manchea.

Ovog mjeseca izvršila je i tu posljednju etapu do osvajanja krune, čime je postala prva Hrvatica koja je preplivala La Manche i šesta osoba u svijetu koja je osvojila trostruku krunu unutar 90 dana.

Kineski div ulaže 30 milijuna eura u Rimac automobile: Tvrtka zapošljava 100 novih ljudi

Izdvojeni članak

Stižu nove investicije: Kineski div ulaže 30 milijuna Eura u Rimac automobile

Tijekom rujna osvanula je i lijepa vijest o investiciji vrijednoj 30 milijuna eura, koju je azijski Camel Group, uložio u kompaniju u Rimac automobili. Inače ovo je ulaganje najveća realizirana izravna investicija strane kompanije u hrvatsku tehnološku kompaniju uopće.

Veliko ulaganje odmah je otvorilo i potrebu za ojačavanjem kadra kompanije iz Svete Nedjelje, tako da su Rimac automobili, objavili oglas u kojem traže više od 100 ljudi, koji će popuniti razne odjele u kompaniji – istraživanje i razvoj, dizajn, razvoj vozila, proizvodnja, odjel za autonomnu vožnju i druge.

Hrvatski školarci s europske informatičke olimpijade kući donijeli 4 medalje

Izdvojeni članak

Hrvatski školarci nastavljaju rasturati: S europske informatičke olimpijade kući donijeli 4 medalje

Jedna od ljepših vijesti koje su obilježile mjesec svakako je ona o 1. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – European Junior Olympiad in Informatics. Na njoj je nastupilo 89 natjecatelja iz 22 europske zemlje, a naši su predstavnici kući donijeli četiri medalje.

Zlatnu je medalju na osvojio Krešimir Nežmah, učenik prvog razreda XV. gimnazije Zagreb. Srebro je otišlo u ruke Patrika Pavića, osmaša iz OŠ Ante Kovačića Zagreb, a broncu su odnijeli učenik osmog razreda OŠ Popovača Dorijan Lendvaj, te učenik prvog razreda XV. gimnazije Zagreb, Eugen Bošnjak. Valja naglasiti i kako je Dorijan dobio priznanje za najmlađeg osvajača medalje na ovoj Olimpijadi.

Tehničko veleučilište u Zagrebu dodjeljuje stipendije vatrogascima

Izdvojeni članak

Tehničko veleučilište u Zagrebu dodjeljuje stipendije vatrogascima

Ovo je ljeto bilo poprilično burno po pitanju požara na hrvatskoj obali, a požrtvovnost vatrogasaca prepoznalo je i Tehničko veleučilište Zagreb, koje je odlučilo dodijeliti šest stipendija profesionalnim vatrogascima za izvanredno studiranje TVZ-ovih preddiplomskih i diplomskih studija.

Dekanica Veleučilišta istaknula je kako je to njihova zahvala hrabrim i požrtvovnim vatrogascima koji su gasili stravične požare u Hrvatskoj.

Od ukupnog broja, tri stipendije odnosile su se na preddiplomske, a tri na diplomske politehničke studije po osobnom izboru polaznika.

___________________________________________________________________________

Kampanja Šeraj pozitivu, blokiraj negativu

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.