Pretraga

Ivan Pernar nastavlja svoje pohode po školama, odlazi i izvan Zagreba: Opet ga gađali jajima

A- A+

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar nastavlja svoje pohode po školama. U reprizi svojih pohoda iz 2017. godine otišao je i izvan Zagreba. Ovih se dana našao pred Srednjom školom u Vrbovcu, gdje su ga učenici još jednom gađali jajetom.

Pernara su ispred SŠ Vrbovec gađali jajetom

Pernara su ispred SŠ Vrbovec gađali jajetom | screenshot: TikTok/ foto: privatna arhiva

Ivan Pernar i dalje je u nekoj vrsti svoje političke kampanje u koju poglavito uključuje djecu školskog uzrasta – dolazi u okolicu škola te ih ondje upoznaje sa svojim stavovima o raznim temama. Među ostalim, govori im da moraju raditi djecu, da ih ne smiju cijepiti te ih je navodio da piju Lugolovu otopinu koja se koristi za liječenje ljudi kojima nedostaje joda, a inače je iznimno opasna za sve druge.

Nedavno je posjetio i učenike Srednje škole Vrbovec. No, taj pohod baš i nije svima dobro sjeo – Pernara je netko tijekom njegove ‘propovjedi’ pogodio jajetom u glavu. S videa objavljenog na TikTok-u može se čuti kako je to razljutilo dio okupljenih pa su osobu koja ga je pogodila nazvali ‘senfovcem’. Pernara to nije puno omelo, samo je odmahnuo rukom i rekao ‘ljevičari’. Ovo, podsjetimo, nije prvi puta da učenici Pernara gađaju jajima – slično se prije nekoliko tjedana dogodilo i kod XVI. gimnazije u Zagrebu.

 

@kaj1nic #fyp #viral #pernar #vrbovec @Ivan Pernar ♬ original sound – Kaj!nic

Već smo podsjetili da ovo nije prvi put da Pernar koristi učenike u političke svrhe. To je radio i tijekom 2017. godine. Tada je, kako smo pisali, neovlašteno ulazio u obrazovne ustanove i nagovarao učenike da markiraju. Tadašnje Ministarstvo obrazovanja poslalo je upute školama kako se ponašati u takvim situacijama, a reagirala je i tadašnja pravobraniteljica za djecu. I trenutna pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević za srednja.hr upozorila je na nužnost zaštite djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od takvoga ‘političkog’ djelovanja pojedinaca, koji ne prežu od izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu i iskorištavanja djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve.

– Škole moraju biti prostor u kojem će učenici biti slobodni od takvih pritisaka, poručili su nedavno iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Iako je zagrebačka policija školama poslala dopis u kojemu ih poziva da odmah obavijeste policiju ako imaju informacije o mogućem dolasku Pernara, to je, čini se, bila puka formalnost. Iz policije su za srednja.hr jasno rekli – mora se dogoditi nešto vrlo ozbiljno da bi reagirali.