Pretraga

Nastava je gotova, a mi vas podsjećamo na 12 lijepih događaja iz ove školske godine

A- A+

Ovoj školskoj godini došao je kraj – za neke sretan, za druge malo manje. Svašta se tijekom nje događalo, a mi smo izdvojili dvanaest lijepih događaja o kojima smo vas tijekom ove školske godine izvijestili. Između ostalog, prisjetit ćemo se nedavnog pokretanja STEM revolucije, priče o karlovačkom maturantu koji je crowdfunding kampanjom prikupio 100 tisuća dolara za proizvodnju svoje igraće konzole kako i priče o tome kako je Leon iz Slunja samostalno produžio veliki odmor u svojoj školi.

Znamo da vam je dosta škole i da vjerojatno do jeseni ne želite čuti za nju, ali odvojite vrijeme i prisjetite se lijepih događaja koji su se dogodili ove školske godine.

Izdvojeni članak

Kako se Leon iz Slunja sam uspio izboriti za produljenje velikog odmora

Kako se Leon iz Slunja sam uspio izboriti za produljenje velikog odmora 

Sredinom studenog kontaktirao nas je maturant Leon Dijanežević i zamolio za pomoć oko zakonske odredbe na temelju koje bi se za sebe i svoje kolege mogao izboriti za produljenje velikog odmora.
Naime, odmor im je trajao svega 15 minuta, a u školi nema kantine, već je u okrugu samo jedna mala trgovina u kojoj je uvijek gužva. Zbog redova na blagajni i činjenice da pod nastavom nije dopušteno jesti, brojni učenici ostajali su gladni, pa je on odlučio pokrenuti inicijativu kojom bi se veliki odmor produžio na 20 minuta. 

Sve je okolnosti uzeo u obzir: ispitao je sve učenike anketom žele li tu promjenu, a učenike putnike pitao je i hoće li im produljenje odmora (a zbog toga i nastave) na 5 minuta utjecati na prijevoz do kuće. Ustvrdivši da se većina slaže i da nitko tim produljenjem neće biti oštećen, prijedlog je iznio pred nastavničko, a potom i roditeljsko vijeće, te je isti usvojen. Zahvaljujući Leonu, niti jedan od učenika Srednje škole Slunj više neće ostati gladan pod nastavom. Kako mu je sve to točno uspjelo, pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

STEM revolucija: Dok politika mudruje građani prikupili novac za modernizaciju školstva

Pokrenuta STEM revolucija: Kampanjom prikupljeno 290 tisuća dolara i prvi micro:bitovi poslani u škole 

Institut za razvoj i inovativnost mladih, poznatiji kao Croatian Makers, sredinom je siječnja pokrenuo crowdfunding kampanju. Cilj kampanje bio je prikupiti sredstva za opremanje škola micro:bit računalima

Javnost je tom kampanjom bila toliko oduševljena, da je prikupljeno vrtoglavih 290 tisuća dolara iako je sakupljanje sredstava bilo prekinuto i prije predviđenog trajanja kampanje, a prvotni cilj iznosio je 60 tisuća dolara. 

Stvari su se odvile gotovo preko noći, pa je već sredinom veljače prvih 7 tisuća računala poslano u škole.

Izdvojeni članak

Karlovački maturant kampanjom za svoju inovaciju prikupio 100 tisuća dolara

Karlovački maturant kampanjom prikupio 100 tisuća dolara i krenuo u proizvodnju svoje igraće konzole 

Maturant Albert Gajšak iz Karlovca pravi je robotički entuzijast. Tako je ovaj mladi inovator osmislio igraću konzolu MAKERbuino, koju uz pomoć osnovnog alata i online uputa može ju sastaviti svatko s imalo znanja.
Kako bi krenuo u masovnu proizvodnju konzole pokrenuo je crowdfunding kampanju čiji je cilj bio prikupiti 10 tisuća dolara. 

Njegova inovacija i rad toliko su se svidjeli investitorima diljem svijeta, da je u svega nekoliko dana taj cilj premašen i kampanjom prikupljeno 100 tisuća dolara. Sav novac uložio je u razvoj proizvodnje, zbog čega je registrirao i tvrtku koja se zove CircuitMess.

Izdvojeni članak

Veliko srce varaždinskih gimnazijalaca: Afričkim osnovcima poslali školski pribor

Učenici Prve gimnazije Varaždin poslali školski pribor afričkim osnovcima 

U Prvoj gimnaziji Varaždin humanitarne akcije nisu rijetkost. Hvalevrijedna akcija organizirana je i u ožujku ove godine. Na inicijativu Damira Vujnovca, roditelja jednog od djeteta koje pohađa školu, učenici su sakupljali školski pribor kojeg su namijenili osnovcima u saharskom izbjegličkom kampu Smara. 

Naime, upravo je ondje gospodin Vujanovca prošle godine susreo narod koji je prognan iz svojih domova, te koji živi na razmeđi, ničijoj zemlji. O tome je u Prvoj varaždinskoj gimnaziji održao predavanje i dosjetio se te inicijative, a prikupljeni pribor afričkim je osnovcima dostavio kada je i ove godine sudjelovao u spomenutom maratonu.

Izdvojeni članak

Maturanti zagrebačkog MIOC-a prekrasnom gestom položili ispit zrelosti

Humanitarno srce ovogodišnjih maturanata za vrijeme norijade 

Maturanti zagrebačkog MIOC-a na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja pokazali su da su zaista položili ispit zrelosti. Umjesto posipanja brašnom na ovogodišnjoj norijadi, upravo su brašno i druge prehrambene potrepštine donirali socijalnoj samoposluzi Hrvatskog Crvenog križa, o čemu više možete pročitati na ovoj poveznici. 

Lijep potez maturanata koji su ove godine ‘norili’ u Rijeci dolazi iz tamošnje Građevinske tehničke škole. Maturanti smjera Dizajner unutrašnje arhitekture organizirali su humanitarnu akciju kojom su ukazali na problem nepotrebnog trošenja prehrambenih namirnica, prvenstveno brašna i jaja, povodom proslave posljednjeg dana škole za maturante. Tako su na gradskom Korzu od tih namirnica pekli palačinke, a prikupljeni novac donirali su u Udrugu za skrb autističnih osoba Rijeka.

Izdvojeni članak

30 dana bez domaće zadaće: Izazov o kojem se šuška po svim zbornicama u Hrvatskoj

Kampanja 30 dana bez domaće zadaće urodila plodom 

U listopadu su brojni učitelji i nastavnici diljem Hrvatske prihvatili izazov – 30 dana svojim školarcima nisu zadavali domaću zadaću. Inicijativu je putem Facebooka pokrenuo Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje koja se inače bavi problematikom ADHD-a, a cilj inicijative bio je rasteretiti učenike i stvoriti optimalne uvjete u kojima će se učenici bolje razvijati i učiti.
Prema očekivanjima, rezultati izazova su zapanjujući. 

– Čak 90 posto učitelja koji su ispunili evaluacijski upitnik zabilježilo je veću motiviranost kod djece, drugačije su se organizirali, više se radilo na nastavi, postali su kreativniji, a učenici su koristili slobodno vrijeme za aktivnosti koje su bile dobrovoljne. Pročulo se za ideju, većina ljudi danas zna za našu inicijativu i zato bih zamolio učitelje da se i dalje odazivaju jer smatram da uistinu možemo stvoriti neke promjene, makar u javnom mnijenju, rekao je nakon provedene kampanje Marko Ferek.

Izdvojeni članak

Profesori i učenici iz Siska sami krenuli u popularizaciju strukovnih škola

Sisački nastavnici i učenici sami odlučili popularizirati strukovno obrazovanje 

Uvidjevši kako među osnovcima za pojedine strukovne škole opada interes, učenici i nastavnici Strukovne škole Sisak sami su odlučili krenuti u popularizaciju strukovnog obrazovanja.
Tom su prilikom iskoristili sve mogućnosti komunikacije i povezivanja koje pružaju društvene mreže, pa su im se uskoro pridružile i brojne druge škole diljem Hrvatske. 

– Cilj nam je kroz društvene mreže popularizirati nadolazeće upise u strukovne škole koje se već niz godina suočavaju s manjkom (a negdje i potpunim izostankom) interesa za upise u pojedina zanimanja, rekla nam je u razgovoru profesorica Sanja Turk.

Izdvojeni članak

Obrtničku škola Koprivnica slijepoj prvašici dovela slijepog profesora da njoj i profesorima pokaže što sve slijepi mogu

Obrtnička škola Koprivnica slijepoj prvašici dovela slijepog profesora da njoj i profesorima pokaže što sve slijepi mogu 

Na samom početku ove školske godine naišli smo na jednu prekrasnu vijest. Naime, Obrtnička škola Koprivnica ove je godine po prvi puta upisala slijepu učenicu, a tim je povodom dogovorena suradnja sa slijepim profesorom i dobitnikom nagrade ‘Ponos Hrvatske’ Bojanom Bertekom. Ideja je bila da profesor Bertek učenici pomogne pri prilagodbi, a profesorima razbije predrasude o slijepim i slabovidnim osobama. 

– Profesor Bertek i ja privatno smo prijatelji posljednje dvije godine. Kada nam se u smjer pomoćni cvjećar ove godine upisala slijepa djevojčica, zaključili smo da bi bilo dobro kada bi profesorima održao predavanje kako bi razbio predrasude o tome što slijepa osoba sve može. Znate, profesor Bertek je u Koprivnicu sam došao vlakom, upalio laptop, našao programe, održao predavanje. Svojim životnim iskustvom pomoći će i učenici, ispričao nam je u rujnu ravnatelj škole Ratimir Ljubić.

Izdvojeni članak

Osoba mjeseca: Profesor teologije i samohrani otac u Potjeri dao pa ispunio veliko obećanje

Profesor teologije u Potjeri osvojio pozamašni iznos i darovao ga u dobrotvorne svrhe 

Krajem ožujka u kvizu Potjera nastupio je Nikola Kuzmičić, 48-godišnji profesor teologije u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog. On i njegov suigrač osvojili su ukupno 89.000 kuna, dakle, svaki po 44.500 kuna.
Ništa ne bi bilo neobično, da profesor Kuzmičić sav osvojeni iznos nije darovao u dobrotvorne svrhe. 

– Razgovarajući sa svojim sinovima (to su ta moja dva dečka!) zaključili smo da ćemo eventualni novac darovati u humanitarne svrhe. To smo već napravili kad sam u kvizu Najslabija karika osvojio 14.000 kuna. Još u djetinjstvu sam slušao roditelje, koji su molili citirajući biblijsku Knjigu Mudrih izreka, da im Bog ne da ni bogatstva ni siromaštva, nego ono što je za život potrebno. Bog me je blagoslovio dvjema zdravim rukama i zdravom pameću da pošteno zarađujem i u miru kruh svoj jedem. Stalo mi je odgojiti svoje sinove da se uzdaju u taj Božji dar i u svojim životima, a ne da se nadaju nekim izvanrednim čudesima. Zato mi se učinilo neprikladnim zadržati novac za sebe pa smo ga odlučili dati onima kojima je potrebniji, kazao nam je tada profesor Kuzmičić.

Izdvojeni članak

Ova hrvatska gimnazija provodi vlastitu kurikularnu reformu

Prva riječka hrvatska gimnazija sama krenula u provedbu reforme: Uveli zanimljive nove predmete 

Prva riječka hrvatska gimnazija sama je krenula u provođenje kurikularne reforme, uvevši u svoju školu neke zanimljive i neobične predmete: Opću meteorologiju, Kemiju prehrane, Financijsku matematiku i Forenziku u PRHG. Njima su provedene značajne promjene nastavnog plana i programa prirodne to jest STEM grupe predmeta. 

– U preliminarnom istraživanju interesa sadržaja sudjelovali su svi učenici gimnazije, a samu nastavu pohađaju kao izborni predmet svi učenici drugih, treći i četvrtih razreda. Ideja projekta je da on bude održiv i da formalnim prestankom projekta izborna nastava koja je oformljena dalje se nastavi provoditi. Kroz projekt smo uspostavili bazu uvjeta (materijalni, kadrovski, programski uvjeti) koji će nam olakšati da se ovakav tip nastave odvija iz godine u godinu. Također, novina je kod novih kurikula da izborni predmet po prvi puta je međugeneracijski te zajedno mogu pohađati učenici nižih razreda i učenici maturanti, dakle neovisno o generacijskoj godini u kojoj se nalaze, kazala nam je ravnateljica škole Jane Sclaunich.

Izdvojeni članak

Kako je srednjoškolac Karlo digao čitav Zadar na noge i skupio novac za liječenje bolesne sugrađanke

Zadarski učenici prikupljali novac za liječenje bolesne sugrađanke 

Uvidjevši kako njegovoj sugrađanki Anđeli Piplović, koja boluje od teške i rijetke bolesti, treba pomoć pri liječenju u inozemstvu, zadarski učenik Karlo Korona organizirao je veliku humanitarnu akciju. Cilj akcije bio je prikupiti novčana sredstva putem koncerta i nogometnog i košarkaškog turnira. 

U svemu su mu pomogli njegovi školski kolege, a kako se akcija proširila i na ostale škole, učenici su, zahvaljujući Karlovoj inicijativi, skupili 30.433 kune za pomoć Anđeli.
Upravo neki dan, za svoje lijepo djelo Karlo je osvojio Godišnju nagradu Luka Ritz za promicanje tolerancije.

Izdvojeni članak

e-Škole: Pogledajte kako će u budućnosti izgledati nastava u hrvatskim školama

CARNet krenuo u intenzivan rad na projektu E-škole 

CARNet-ov pilot projekt e-Škole krenuo je 2015. godine kao dio šireg programa cjelovite informatizacije i stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće. Cilj je do 2022. godine svim školama u Hrvatskoj omogućiti korištenje suvremenih tehnologija u nastavi kako bi se učenicima na kvalitetniji i zabavniji način ponudilo znanje koje će im biti potrebno za daljnje obrazovanje i funkcioniranje u modernom svijetu. 

Do veljače je izrađeno 100 scenarija podučavanja za matematiku, kemiju, biologiju i fiziku, a do početka iduće školske godine završit će i preostalih 240 scenarija, s kojima će pomoći profesorima u korištenju novijih tehnologija. Tako svaki od tih scenarija predlaže niz inovativnih ideja za provedbu specifičnih nastavnih tema kroz nastavne aktivnosti

__________________________________________________________________________________________________

Šeraj pozitivu, blokiraj negativu!

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.