Pretraga

Pravobraniteljica za djecu: ‘Štrajk ugrožava pravo djece na obrazovanje zajamčeno Ustavom’

A- A+

Štrajk u školama traje već dulje od mjesec dana, a u utorak će se ponovno održati u čitavoj Hrvatskoj. Po treći puta na njega je reagirala pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević. U priopćenju za javnost istaknula je kako ‘provođenje bilo kojeg štrajka u praksi ne bi smjelo stvarati veće posljedice za djecu’. Napominje i da je već sada školski kalendar narušen, a da ‘štrajk utječe na različite aspekte života, potreba i prava djece i njihovih obitelji te je ugrožena dostupnost obrazovanja zajamčena Ustavom RH i Konvencijom o pravima djeteta.’ Priopćenje pravobraniteljice za djecu u nastavku prenosimo u cijelosti.

Foto: srednja.hr/press; dijete.hr

Štrajk zaposlenih u školama, koji je započeo 10. listopada 2019., zbog načina njegovog provođenja i trajanja izravno utječe na sferu zaštite prava i interesa djece te nesporno ugrožava pravo djece na obrazovanje zajamčeno Ustavom RH i Konvencijom o pravima djeteta.

Provođenje bilo kojeg štrajka u praksi ne bi smjelo stvarati veće posljedice za djecu.

Izdvojeni članak

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Međutim, zbog nepostojanja vremenskog ograničenja trajanja štrajka i načina na koji se on provodi, ovaj štrajk neminovno stvara probleme učenicima, roditeljima i svima uključenima u odgojno-obrazovni sustav. Redoviti školski kalendar sada je već ozbiljno narušen, štrajk utječe na različite aspekte života, potreba i prava djece i njihovih obitelji te je ugrožena dostupnost obrazovanja zajamčena Ustavom RH i Konvencijom o pravima djeteta.

Člankom 3. Konvencije o pravima djeteta propisano je kako u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.

Člankom 28. Konvencije o pravima djeteta propisano je pravo svakog djeteta na obrazovanje i obveza države da osigura obvezno i besplatno osnovno školovanje; da  razvija različite forme daljnjeg obrazovanja te da djeci sukladno njihovim sklonostima omogući pristup visokoškolskim ustanovama.

Prema Općem komentaru Odbora za prava djeteta UN-a br. 14 (2013.) o pravu djeteta da njegovi ili njeni najbolji interesi moraju imati prednost (čl. 3. st. 1.), Odbor navodi da u slučaju sukoba interesa djeteta s ostalim interesima (druge djece, javnosti, roditelja i dr.), predstavnici vlasti i donositelji odluka moraju analizirati i odmjeravati prava svih uključenih, imajući na umu kako pravo djeteta da njegov najbolji interes bude od primarnog značaja znači da djetetov interes ima visok prioritet i nije samo jedna od okolnosti koja se uzima u obzir te u tom smislu, veću težinu mora imati ono što je najbolje za dijete.

Izdvojeni članak

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

U odnosu na adresate na koje se odnosi dužnost poštivanja tog načela, Odbor u Općem komentaru br. 5: Opće mjere za primjenu Konvencije o pravima djeteta (članak 4., 42. i 44., stavak 6.), navodi: „svako zakonodavno, administrativno i sudsko tijelo ili institucija dužni su primijeniti načelo najboljeg interesa tako što će sistematski razmotriti na koji način su ili mogu biti ugrožena prava i interesi djeteta njihovim odlukama ili aktivnostima“.

Od samog početka štrajka u dva navrata – 10. listopada 2019. i 5. studenoga 2019. – uputila sam preporuke o zaštiti najboljeg interesa djece Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, s porukom kako je djeci važno da se odrasli u što kraćem roku dogovore, apelirajući na sve uključene strane u štrajku da, zbog teškoća u postizanju dogovora među njima, ne dopuste da zbog štrajka ijedno dijete ispašta.

I dalje očekujem i vjerujem da će se u što kraćem roku razriješiti nastali spor između obrazovnih sindikata i Vlade Republike Hrvatske te da će se ostvarivanju prava djece na obrazovanje u konačnici dati prednost u odnosu na pravo odgojno-obrazovnih radnika na štrajk.

S obzirom na protek vremena, ponovno pozivam sve uključene u štrajk na ulaganje dodatnih napora za okončanje štrajka te na razmatranje i drugih mogućnosti za postizanje svojih ciljeva, a pri tome prvenstveno vodeći računa o najboljem interesu djeteta.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Otkrivamo misterij: Zašto u jeku štrajka novinari pišu o plaćama?

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’