Pretraga

Učitelji otkrili što misle o školi na daljinu: 95% je zadovoljno svojim načinom rada

Kako bi provjerili mišljenje nastavnika o novom načinu nastave na daljinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja napravilo je anketu o online školi. Nastavnici smatraju kako su se učenici dobro snašli u virtualnom okruženju, a pohvalili su i podršku koju dobivaju od MZO i CARNeta.

Foto: Sveučilište u Rijeci

Čak 95% nastavnika su u potpunosti je (34,2%) ili uglavnom zadovoljno (61,5%) kako izvodi nastavu na daljinu, pokazalo je istraživanje MZO-a.

Preko 4.000 nastavnika sudjelovalo je u online anketi o novom načinu rada, a rezultati su izrazito pozitivni.

Gotovo 90% ispitanika misli da se i njihovi učenici dobro (18,6%) ili uglavnom dobro
(71,1%) snalaze u nastavi na daljinu, a 93% ispitanika je zadovoljno (44,6%) ili uglavnom zadovoljno (48,3%) opremom kojom raspolažu u izvođenju nastave na daljinu.

Glavni problem: Tehničke poteškoće

Čak 87% ispitanika se u potpunosti ili uglavnom slaže da je potpora koju im daju CARNet i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobra, stoji u sažetku rezultata ankete.

Oko 13% onih koji su nezadovoljni potporom najčešće su istaknuli tehničke teškoće koje su imali u prvom tjednu nastave na daljinu.

Nastavnici su otkrili i što misle o nastavi na televiziji. Čak 90% to smatra dobrom praksom, od čega se 49,1% u potpunosti slaže, a 40,8% uglavnom slaže.

–  Povratne informacije iznimno su nam važne prilikom planiranja i izvođenja nastave na daljinu pa je u tom smislu i ova anketa poslužila kao dobra povratna informacija učitelja i nastavnika vezano uz procese koje vodimo. Važno je da se svi u ovoj situaciji prilagodimo novonastalim okolnostima. Zato pažljivo pristupamo i dajemo potporu i pomoć svima. Poruka koju ponavljamo od početka je – niste sami, jedino zajedno možemo uspjeti u ovoj globalnoj krizi, istaknula je ministrica Blaženka Divjak.

Žele više uputa

Anketa je propitala i što nastavnici žele od MZO-a. Kako ih je 95% tražilo Upute o ocjenjivanju, iz Ministarstva navode kako su to prvo učinili.

Navode i kako 45% učitelja i nastavnika traži još više videolekcija pa će nastaviti s tom praksom.

Također, svaki treći nastavnik traži i više uputa i edukacija o radu s učenicima s teškoćama pa MZO sada na tome radi sa stručnjacima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.