Pretraga

[UŽIVO] Sindikati i Vlada se i dalje ne mogu dogovoriti, štrajk ide dalje

A- A+

Štrajk u školama traje već 35 radnih dana. U posljednja dva u školama među zaposlenicima u štrajku  provodi se izjašnjavanje o posljednjoj ponudi Vlade. Štrajkaši ne popuštaju i njihov prvotni zahtjev nije se mijenjao, i dalje inszistiraju na tome da im se koeficijent složenosti posla povisi za prosječno 6,11%. Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3% od 1. prosinca 2019. i 1% od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1% od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova. Rezultati izjašnjavanja prosvjetnih djelatnika bit će objavljeni danas.

foto: srednja.hr

Uživo na srednja.hr pratite tijek događaja 35. dana štrajka u školama:

19:30h Savjetnik premijera, Zvonimir Frka-Petešić, tvrdi da nema velikog pomaka

– Danas smo imali sastanak sa predstavnicima sindikata koji su nas izvijestili o rezultatu izjašnjavanja djelatnika u sustavu obrazovanja u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Nama je najvažnije bilo na koji način završiti na štrajk i apelirali smo na njih da se čim prije obustavi štrajk, da se djeca čim prije vrate u školu, jer je to ono što je trenutno najvažnije, međutim, sada kako stvari stoje nema pomaka u tim pozicijama. Rekao bih da smo otprilike s druge strane pozicije imali koje smo imali već prije dva mjeseca, iako je Vlada napravila nekoliko ustupaka, ali ovdje imamo situaciju gdje smo s druge strane i dalje ukopani u istim početnim rovovima i to otežava daljnji nastavak razgovora, rekao je, prenosi N1 televizija.

– Predstavnici su jako čvrsti oko koeficijenata, kod nekih drugih je tu malo drugačiji stav. Otegotna okolnost je da se postavlja stopostotni zahtjev kao preduvjet oko koeficijenata da bi se potpisao TKU za podizanje plaća za 6,12 posto u ostalim javnim službama, što de facto ne samo da su djeca taoci štrajka, nego su i druge javne službe taoci ove situacije, jer im se na ovaj način ne omogućuje povišica plaća koju im je Vlada najavila, rekao je predstojnik Ureda premijera.

Frka je nadodao jednu zanimljivu rečenicu, aludirajući na situaciju da sindikati prijedlog Vlade stavljaju na referendum. O odnosu sindikata i dijela Facebook nastavničkih grupa više pročitajte ovdje.

– Ovdje je bilo jako puno stvari o kojima se razgovaralo, međutim, s druge strane nema nikakvih pomaka. Druga otegotna okolnost je kad imate predstavnike koji nemaju mandat pregovarati, nego imaju samo jednu poziciju koja je ista kao i prije dva mjeseca. Oni su razgovarali o koeficijentima, mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja, ali tu postoji određeno nejedinstvo i tu su razgovori malo teži, dodao je, prenosi N1 televizija.

19:10h Analizirali smo podatke MZO-a o odazivu na štrajk: U posljednja dva tjedna potpora ne slabi

Iz podataka koje smo tražili od Ministarstva znanosti i obrazovanja vidljivo je kako je u ova tjedna postotak zaposlenika koji sudjeluju poprilično konstantan te da potpora štrajku u posljednjih devet radnih dana nije opadala. Cijelu analizu pogledajte ovdje.

18:55h Sastanak je gotov, pratite uživo situaciju

https://www.facebook.com/srednja.hr/videos/550232972478015

Sindikalist Mihalinec je rekao kako su s premijerom razgovarali o anonimnim prijamama, koeficijentima i stavovima sindikatima te da će od Vlade dobiti konkretnu ponudu.

Nije se razgovaralo o zabrani štrajka.

Sindikalista Šprem je rekla da ne želi reći je li zadovoljna ili ne, te da će biti zadovoljna kada se podignu koeficijenti za 6,11 posto. Dodala je kako su 3 sata upravo razgovarali o toj temi te da su spremni naći opet bilo kada za vrijeme vikenda s premijerom.

18:50h Sastanak u Banskim dvorima i dalje traje

Sastanak između Vlade i školskih sindikata i dalje traje u Banskim dvorima

17:45h Gimnazija Josipa Slavenskog iz Čakovca ima poruku za svoje učenike

– Drage učenice i učenici, neizvjesnost oko odvijanja nastave i dalje traje. Iako se fizički ne susrećemo, intenzivno ste u našim mislima svakoga dana. Od trenutka kada se sve ovo završi nastavljamo još većim žarom nego dosad i zato se nemojte brinuti. Ne možemo mijenjati situaciju, ali možemo usmjeriti svoje znanje, energiju i volju na to da budete još bolji, pripremljeniji, sigurniji u sebe. I hoćemo. Nećemo vam uskratiti neodržane sate niti vas zakinuti za ono što vam pripada – obrazovanje. Iskoristite vrijeme koje vam je na raspolaganju za nešto pozitivno, za vlastiti razvoj i napredak. Pokažite da to možete i bez nas, da smo vas i tomu poučili. Nakon svega bit ćemo ponosni zajedno. U iščekivanju vašeg povratka u klupe, pozdravljaju vas vaši profesori, napisali su na Facebooku.

17:22 Jedan kafić u Rijeci snizio je cijenu kave na 6,11 kuna u znak podrške štrajkašima. Podsjetimo, upravo je to prosječan postotak za koji zaposlenici škola žele da im se poveća koeficijent složenosti posla.

16:11  ‘Premijer nam mora ponuditi povećanje koeficijenata’

– Stvar je jednostavna. Premijer nam mora ponuditi povećanje koeficijenata od 6,11 i štrajk će se prekinuti, a ovisno o odluci premijera učenici vratiti u škole, rekao je uoči sastanka Branimir Mihalinec.

Sindikalist je naglasio kako će, u slučaju sudske zabrane štrajka, također uzvratiti sudskim procesom.

16:05 Izjavu za medije uoči sastanka dali su predstavnici većinskih školskih sindikata:

16:04 Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da misli kako Vlada želi proširiti ili obogatiti svoju ponudu. No priznao je da postoji mogućnost da su ih zvali i kako bi razgovarali o zabrani štrajka.

– Tu bi se postavilo pitanje zašto nakon 35, a ne nakon 5 dana te bi to izgledalo kao premijerova nemoć, zaključio je Stipić.

15:59 Ponuda mora biti takva da se štrajk završi i da možemo normalno krenuti, odnosno nastaviti sa školskom godinom, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Na sastanak je došla tri minute prije njegova zakazanog početka. Koeficijente je nazvala ‘čarobnom riječi’ te rekla da će se na sastanku zalagati za prihvatljivo rješenje.

15:55 Akademik Zvonko Kusić, pregovarač Vlade, prije sastanka rekao je kako je veliki optimist. Upitan što misli o tome da je ovoliko nastavnika odbilo ponudu Vlade, odgovorio je kako je to i očekivao.

– Ne znam ima li Vlada novu ponudu, zaključio je akademik Kusić.

15:52  Radeka: Sustav je u blokadi

– Stanje je jasno, sustav je u blokadi. Kad riješimo krizu s koeficijentima ići ćemo i na pregovore o temeljnom kolektivnom ugovoru, rekao je Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća – Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na ulazu u zgrade Vlade.

15:00 Pozvali učenike da dođu u školu, a na kraju nije bilo nastave

Iako su neki ravnatelji jučer preko Facebook stranica škola pozvali učenike da danas dođu na nastavu s najavom da počinje redovito održavanje nastave, ustanovili smo da se nastava u Tehničkoj školi Slavonski Brod i zagrebačkoj XIII. Gimnaziji nije održala. Učenici su ostali poptuno zbunjeni ovom situacijom, a više možete čitati ovdje.

14:53 Ministarstvo objasnilo kako će se skraćivati praznici u školama koje nisu imale nastavu i što je s maturom

Ministarstvo je danas poslalo pregled stanja na vezan uz nastavne dane izgubljene u štrajku. U pregledu se navodi kako čak 62 škole u potpunosti održavaju nastavu te kako će biti potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu za one koje nastavu tijekom štrajka uopće nisu imale i nisu nadoknađivale. Priopćenje za medije Ministarstva znanosti i obrazovanja možete pročitati ovdje.

14:35 Započeo zajednički sastanak Velikog vijeća Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja na kojem se raspravlja o detaljima nastavka štrajka i popratnim akcijama. Sastanak je zatvoren za javnost.

13:54 U 16 sati zakazan je novi sastanak u Vladi, potvrdila nam je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

– Bitno je da stav prema nama promjene oni koji će danas u četiri sata s nama sjesti za stol, rekla je Šprem.

Naglasila je kako Vlada mora shvatiti kolika je važnost učitelja, nastavnika, domara, spremačica, kuharica, tajnica, računovođa i ostalih zaposlenika škola.

12:49 ‘Ako se premijer zahvali ministrici Divjak na suradnji, zahvalio se i HNS-u’

12:47 Bernardić: SDP zahtjeva odlazak ministrice

– Ogromna većina učitelja i nastavnika rekla je da ne podržava prijedlog predsjednika Vlade. To dovoljno govori o tome što oni misle o njemu i njegovom pokušaju da ih opet omalovaži i ponizi. Učitelji su pokazali da nisu roba i da ih se ne može kupiti kao što je kupljena ova saborska većina. Najodgovorniji za propast obrazovne reforme, štrajk učitelja i to što djeca još uvijek ne idu u školu su predsjednik Vlade i resorna ministrica Divjak. Stoga zahtjevamo hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice, napisao je Bernardić na Facebooku.

12:09 Iz sindikata nema komentara na izjavu ministrice Divjak

Iz sindikatâ nam nisu službeno željeli komentirati novu izjavu Blaženke Divjak. Nekoliko sindikalista napomenulo nam je kako ih izjava resorne ministrice ni ne zanima jer uglavnom pere sa sebe odgovornost i poziva druge na dijalog.

11:50 Preporod: Danas štrajka gotovo 70% članova

– Danas, 29. studenog 2019. godine, štrajk je proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima u štrajku je sudjelovalo 69,91% članova Sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 69,99% članova, a u srednjoškolskim ustanovama 69,64% članova, priopćili su iz Preporoda.

11:47 Divjak: Dijalog se hitno mora nastaviti

– Dijalog između Vlade i sindikata mora se hitno nastaviti zbog učenika koji su s današnjim danom izgubili petnaesti dan nastave, kao i zbog učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika koji su vrlo jasno poslali poruku nezadovoljstva nakon ponude Vlade. Na kocki je previše toga i zato treba pronaći hrabra i brza rješenja, kazala je danas Blaženka Divjak.

11:43 Mihalinec je još jednom komentirao ponašanje štrajakša na društvenim mrežama: Sindikati su pokrenuli sve, od inicijative, od analize, pokretanja i vođenja štrajka, prosvjednih aktivnosti i vođenja pregovora, i organizacijski i financijski. Društvene mreže su tu pomogle. Ali mi odgovaramo svojim članovima. Nitko nije odgovoran za društvene mreže, nitko neće preuzeti odgovornost za govor mržnje. Možda administrator, a ni njegovo ime se ne zna, rekao je Mihalinec.

11:36 O neplaćanju štrajka

Na pitanje hoće li nastavnici ostati bez polovice plaće zbog neplaćanja štrajka, Šprem je odgovorila: To ovisi o odluci Vlade, ako će ići u smjeru da dani u štrajku neće biti plaćeni, to nije bila dobra odluka. Premijeru smo jasno naglasili da dani u štrajku moraju biti plaćeni.

11:28 Šprem: Nismo vršili pritisak na sudionike izjašnjavanja

Osobno, niti kroz sindikat nismo utjecali na zaposlenike da se moraju o odluci opredijeliti za ‘da’ ili ‘ne’, odgovorila je Sanja Šprem na pitanje je li točno da je sindikat vršio pritisak na zaposlenike oko glasanja. Za napise koji su se pojavili na jednom nastavničkom portalu, a koji tvrde da je Sindikat hrvatskih učitelja vršio pritisak da glasaju za sporazum, rekla je da očekuje da portal to demantira.

11:25 Danas odluka o daljnjim štrajkaškim akcijama

Kako je rekao Mihalinec, danas će se izraditi detaljna analiza rezultata referenduma i donijeti konkretna odluka o daljnjim štrajkaškim aktivnostima. Ono što je sigurno jest da se štrajk nastavlja frontalno, a ovog petka štrajkalo je 84% zaposlenika u srednjim školama.

11:19 Ponudu odbili i štrajkaši na fakultetima

Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kazao je kako su i zaposlenici na fakultetima odbili ponudu Vlade. Izlaznost na referentum bila je 73,9%, a odbilo ju 69%. Štrajk na fakultetima nastavlja se frekventnošću od jednog dana u tjednu, a sljedeći je u petak 6. prosinca.

11:05 Rezultati referenduma – ponuda Vlade odbijena, štrajk se nastavlja!

U srednjim se školama izjasnilo 14.046 zaposlenih, a 12.491 bilo je protiv ponude, dakle 88,93%. Odbijanje ponude vlade znači kako zaposleni žele riješiti izmjenu svog statusa kroz koeficijente i ne žele se cjenkati oko dodataka. To je čvrsta poruka zahtjeva sindikatima, mi ćemo se odazvati na svaki sastanak na koji se pozove, rekao je Branimir Mihalinec

Istaknuo je i kako je nedopustiv govor mržnje i netolerancije koji se počeo širiti društvenim mrežama, a koje ne vode školski sindikati.

U osnovnim školama izjašnjavanju je pristupila je 31.670 zaposlenika, a 95,26% štrajkaša odbilo je ponudu Vlada i izjasnilo se da se štrajk nastavlja, kazala je Sanja Šprem i dodala kako nije samo potplaćenost rezultirala ovakvim rezultatom, nego i anonimne prijave, Loomen, Zakon o zapošljavanju i niz drugih problema.

Premijer Plenković ranije danas je izjavio kako će nakon objave službenih rezultata pozvati sindikaliste na razgovor. Ponovio je kako tema pregovaranja ne mogu biti koeficijenti nego samo dodaci uređeni kolektivnim ugovorima.

10:56 Počinje konferencija školskih sindikata

Započinje konferencija Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na kojoj će ta dva sindikata izvjestiti o rezultatima referenduma o ponudi Vlade. Konferenciju pratite uživo na Facebook stranici portala srednja.hr:

10:36 Stipić: ‘Pomalo nam je došla voda do grla, nema se što odugovlačiti’

Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod, gostovao je jutros na N1 televiziji i kazao kako ga rezultati izjašnjavanja članstva o ponudi Vlade nisu iznenenadili. Izvjesno je, kaže, da se štrajk nastavlja.

– Nadam se da je izvjesno i da će nas vrlo brzo pozvati u Vladu kako bi došlo do korekcije ponude koja će onda biti prihvatljiva. Što se nas tiče, poziv na nastavak pregovora može doći odmah. Dosta je vremena izgubljeno. Pomalo nam je došla voda do grla, nema se što odugovlačiti, rekao je Stipić za N1.

Dodaje, kako štrajk odmiče, prostora za kompromis bit će sve manje.

– Ako štrajk potraje, sve što će Vladi ostati je da prihvati zahtjev sindikata. Oni još uvijek misle da se možemo cjenkati, a za to nema prostora, stvari su otišle predaleko, veli Stipić i zaključuje da je ‘moguće da štrajk izazove političku krizu’, ali i da ‘se sve riješi u dan-dva’.

9.45 Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu štrajka se i danas.

Štrajkaši će u ponedjeljak glasati o modelu štrajka, tj. o tome hoće li Filozofski fakultet i dalje štrajkati do ispunjenja zahtjeva ili će, kao i svi drugi fakulteti, štrajkati po jedan dan tjedno. Ako se odluče na opciju štrajka po sindikalnom modelu (jedan dan tjedno), u ponedjeljak u 9 sati prekinut će opći štrajk. Niti danas na Filozofskom ne rade knjižnica, referada ni ostale službe.

9:30h Pressicu školskih sindikata možete pratiti na srednja.hr

Pressica sindikata počinje u 11h, pratite je videom na Facebook pageu srednja.hr

9:13 Sindikat Preporod objavio je službene rezultate referenduma provedenog među svojim članstvom.

Referendumu je ukupno pristupilo 8.336 članova koji štrajkaju, a nadmoćna većina, čak 88,03% odbila je ponudu Vlade. Ponudu je prihvatilo samo 11,97% članova.

Izvor: Sindikat Preporod


Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Još jedna škola prekida štrajk: Od sutra učenici normalno kreću na nastavu

Donosimo tablice Ministarstva i sindikata koje pokazuju kako će plaća rasti ako se prihvati ponuda Vlade

U znak podrške štrajkašima studenti dobili dodatne bodove na kolokviju

Većina naših čitatelja misli da štrajkaši ne bi trebali prihvatiti ponudu Vlade

Objašnjavamo: Po čemu se Vladina najnovija ponuda bitno razlikuje od zahtjeva štrajkaša?

Izdvojili smo neke trenutke s današnjeg prosvjeda koje se isplati zapamtiti

Izdvojili smo 156 najboljih transparenata s današnjeg prosvjeda ‘Hrvatska mora bolje’

[UŽIVO] Završio maratonski sastanak, štrajk se nastavlja i sutra

Ravnatelj škole prijeti otkazima: ‘Svojim štrajkaškim potpisom potpisali su si raskid ugovora o radu’

Premijer došao do štrajkaša, oni mu podigli transparent ispred lica i nastavili šutnju

[Glas maturantice] Mladi i obrazovanje Vladi su samo početak i kraj predizbornih kampanja

[Glas profesorice] Sad je dosta!

[Glas učenice] Zbog štrajka gradivo za maturu nećemo stići obraditi, iz nekih predmeta nismo pisali ni prvi test

Doznajemo: Najveća nastavnička plaća u rujnu iznosi 11.035 kn, a najmanja 5.251 kn neto

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’