Pretraga

VIDEO: Kriza na Hrvatskim studijima, menstrualne potrepštine na faksevima – ovo su vijesti tjedna

A- A+

Najstariji kandidat koji ove godine piše državnu maturu ima 61 godinu. Na zagrebačkim fakultetima i u studentskim domovima postavljeni su dispenzeri s besplatnim menstrualnim potrepštinama. Prošli tjedan doznali smo i da je Alen Host, bivši dekan osumnjičen za teške malverzacije, imenovan u tijelo koje nadzire financije Sveučilišta Sjever. Na Hrvatskim studijima pak se nastavlja kriza upravljanja jer Mario Grčević nije htio predati dekanski ured Stjepanu Ćosiću.

newsflash

Newsflash | foto: srednja.hr, Osječka TV, Varaždinska županija, Hrvatski studiji

U novoj epizodi Newsflasha donosimo pregled vijesti u posljednjim danima. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu nastavio je svoju inicijativu te postavio dispenzere s besplatnim menstrualnim potrepštinama na zagrebačkim fakultetima i u studentskim domovima.

Studentski centar (SC) u Zagrebu objavio je da studenti u domovima za pranje robe više ne trebaju kupovati žetone na blagajni, već sve mogu obaviti online. SC u Zagrebu postavio je i nadzorne kamere ispred dva paviljona u kojima je u prosincu došlo do krađe stvari. Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci koji je s bivšom upravom fakulteta osumnjičen za malverzacije od gotovo 400.000 eura, imenovan je u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever. Tijelo je to koje, između ostalog, brine o racionalnoj uporabi materijalnih i kadrovskih resursa te nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana.

Izdvojeni članak
Fuchs Radovan_imovinskartica

Koliku plaću ima ministar Fuchs? Objavio je novu imovinsku karticu

Kriza upravljanja nastavlja se na Hrvatskim studijima. Mariju Grčeviću sud je ponovno presudio da ne može biti privremeni dekan pa je tu poziciju trebao preuzeti njegov prethodnik Stjepan Ćosić. No, kako nam je potvrdio Ćosić, Grčević mu je odbio predati dekanski ured. Vlatka Vukelić, pretendentica za dekanicu koju Senat Sveučilišta nikada nije stavio na točku dnevnog reda za potvrdu mandata, najavila je tužbe jer smatra da je ovo postupanje kršenje ljudskih prava i nanošenje štete Hrvatskim studijima. Najstariji kandidat koji će pisati državnu maturu ima 61 godinu. Iz Ministarstva rada potvrdili su nam da učenici ne mogu freelancati preko primjerice autorskog ugovora jer učenici mogu raditi isključivo preko učeničkog servisa i učeničkog ugovora. No, učenička satnica uskoro bi trebala biti izjednačena sa studentskom od 5,25 eura po satu.

Psihološko savjetovalište za studente u Zagrebu u novoj zgradi Sveučilišta na Kajzerici, obećali su sa Sveučilišta, s radom bi trebalo započeti početkom sljedeće akademske godine. Newsflash možete pogledati u videozapisu ispod.