Pretraga

Još trojica župana donijela odluku o nastavi: U škole se ipak se ne vraćaju svi učenici

A- A+

Nakon Brodsko-posavske i Primorsko-goranske županije, odluku o nastavi u veljači donijele su još trojica župana, bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, koprivničko-križevački Darko Koren i virovitičko-podravski Igor Andrović. U sve tri posljednje spomenute županije u škole od ponedjeljka idu svi osnovci i učenici završnih razreda srednjih škola, a ostali srednjoškolci su na online nastavi.

Dopuna teksta, 28. siječnja u 12:46: Na razini Vlade odlučeno je da se u škole vraćaju svi osnovci te učenici završnih razreda srednjih škola. Ostali srednjoškolci su na C modelu nastave, više čitajte na poveznici.

Foto: Pixabay/Alexandra Koch

Prema dogovoru epidemiologa i Ministarstva, županije će dalje, kao i u prvom polugodištu, odlučivati o modelima nastave. Trenutno se nastava prema A modelu odvija za učenike od 1. do 4. osnovne i maturante, ostali učenici imaju nastavu na daljinu.

U BBŽ na C modelu ostaju srednjoškolci, osim završnih razreda

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u škole se od ponedjeljka vraćaju svi osnovnoškolci i svi učenici završnih razreda srednjih škola, uključujući i trećaše u strukovnima.

– Donijeli smo odluku koju ćemo proslijediti prema Ministarstvu. Kad govorimo o školama očekujemo povratak od veljače svih učenika osnovnih škola, dakle i nižih i viših razreda, koji će prijeći na normalnu nastavu i na taj način nastaviti godinu. Što se tiče učenika srednjih škola, uz maturante srednjih škola koje su četverogodišnje, mi ćemo omogućiti i da se u trogodišnjim strukovnim školama krene na redovnu nastavu. To zapravo znači da osim završnih razreda dva tjedna neće biti nastave za one druge koji su u srednjim školama, rekao je na konferenciji za medije župan Damir Bajs.

Dodaje, učenici četverogodišnjih srednjih škola od prvog do trećeg razreda te učenici prvog i drugog razreda srednjih strukovnih škola imat će nastavu prema C modelu.

– Ova dva tjedna koja su pred nama ti će srednjoškolci biti na online nastavi. Vjerujem da ćemo uskoro moći dopustiti svim školarcima da krenu u škole na onaj način na koji je najbolji, a to je zapravo u samoj školi, rekao je Bajs.

Izdvojeni članak
učionica

Neće sve županije mijenjati organizaciju nastave: ‘Idemo dalje s ovim modelom’

I u KKŽ se na nastavu vraćaju osnovci i maturanti

Odluku o nastavi od 1. veljače donijela je i Koprivničko-križevačka županija.

– Nastava će započeti u ponedjeljak, 1. veljače, a u kontaktnom obliku će se, uz primjenu svih propisanih preporuka i poštivanje epidemioloških mjera, odvijati  u svim razredima osnovnih škola te u završnim razredima srednjih škola (trećim, četvrtim i petim), dok će se online model nastave i dalje primjenjivati za sve učenike srednjih škola  koji ne pohađaju završne razrede, priopćeno je iz Koprivničko-križevačke županije.

Župan Darko Koren je istaknuo kako vjeruje da će održavanje nastave, kao i dosad, biti uspješno organizirano na najvišoj razini.

– Kao osnivač smo poduzeli sve potrebne aktivnosti za funkcioniranje sustava školstva u ovim izvanrednim okolnostima. S ministrom Fuchsom imamo izvrsnu suradnju i nakon konzultacija zaključili smo kako je ovo trenutno najbolji model za održavanje nastave sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Između ostalog, o ovoj smo problematici razgovarali i na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj sam županima iznio stav naše županije. Vjerujem kako će ravnatelji sa svojim suradnicima uspješno organizirati nastavu  pri čemu još jednom apeliram na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera prevencije kako bi zaštitili zdravlje učenika, nastavnika i obitelji, kazao je župan.

Iz Koprivničko-križevačke napominju kako će se, ovisno o razvoju epidemioloških uvjeta, modeli izvođenja nastave mijenjati, a o promjeni modela škole će dobivati pravovremene obavijesti.

Virovitičko – podravska donijela istu odluku

– Temeljem preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, donio je Odluku prema kojoj se, od ponedjeljka 1. veljače, svi učenici osnovnih i glazbenih škola, vraćaju u školske klupe i pohađat će nastavu po modelu A (nastava u školi). Što se tiče srednjih škola, maturanti će i nadalje ići po modelu A (nastava u školi), a učenici od 1. do 3. razreda, do 12. veljače pohađat će nastavu po modelu C (nastava na daljinu),  priopćeno je iz Virovitičko podravske županije.

Podsjetimo, Brodsko-posavska županija već je u utorak donijela odluku da se od 1. veljače svi učenici vraćaju u škole. U Primorsko-goranskoj županiji na A model prelaze svi osnovnoškolci s izuzetkom jedne škole koja je na B modelu, te maturanti (koji su u ovoj županiji trenutno na online nastavi), dok će ostali srednjoškolci PGŽ i dalje ići prema C modelu i to najmanje do 12. veljače. Više o jučerašnjoj odluci PGŽ čitajte ovdje.