Pretraga

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

I ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je maturante koji su najbolje riješili maturu prigodnim novčanim iznosima. Nagradu od 333 eura osvojila je i maturantica Ana za rezultat na obveznim ispitima mature. Smatra da je puno onih koji su maturu napisali bolje od nje pa ju je nagrada malo iznenadila, a svoje školovanje nastavlja na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

najmaturantica Ana Šubat

Najmaturantica Ana Šubat | foto: privatna arhiva

Najbolji maturanti nagrađeni su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a mi nastavljamo s njihovim predstavljanjem. Nagradu od 333 eura za najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj razini dobilo je 20 učenika, a među njima je i Ana Šubat koja je završila Gimnaziju Andrije Mohorovičića Rijeka.

– Uz obavezne predmete polagala sam Biologiju, Kemiju i Fiziku te sam na svima ostvarila jako dobre rezultate, a nagrađena sam za rezultat na ispitima obaveznog dijela mature. Kad sam vidjela rezultate bila sam, naravno, sretna, otkrila nam je Ana.

Izdvojeni članak
Teo Čokonaj

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

‘Najteža mi je bila Fizika, suprotno mojim očekivanjima’

Ipak, nagrada ju je iznenadila jer nije mislila da je njezin rezultat toliko dobar. Smatra da je bilo puno onih koji su maturu napisali bolje od nje, ali nagrada joj je dobar poticaj za budućnost.

– Novac ide u štednju, a onda ćemo vidjeti za što će se iskoristiti. U pripremama za maturu najviše mi je pomoglo to što sam nastojala kontinuirano i s razumijevanjem učiti tijekom sve četiri godine pa nisam bila u tolikoj panici zadnjih mjeseci prije ispita. Prije ispita učila sam po bilježnicama iz srednje škole i dodatnim bilješkama koje sam pisala kad sam učila to gradivo, kazala je Ana.

U nekim predmetima dobro joj je došlo i sudjelovanje na natjecanjima. Kao što možete vidjeti u našoj Alumni bazi, Ana je na državnim natjecanjima iz Geografije osvojila prvo i drugo mjesto, a osvojila je i drugo mjesto na državnom natjecanju iz Biologije. Sudjelovala je i na županijskim natjecanjima Fizike i Kemije.

– Što se tiče znanja koje sam stekla na nastavi, za neke predmete ono je bilo dovoljno, a za druge je tu bilo još i dosta samostalnog učenja. Najteži predmet na maturi bila mi je Fizika, što je bilo suprotno mojim očekivanjima, navela je Ana.

Izdvojeni članak
Maturantica Dorotea

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

‘Program Škola za život nije dobar pokušaj’

Osim što Ana smatra da su štrajk i online nastava bile teške okolnosti za učenike koji su bili prepušteni sami sebi, misli da je otežavajuća okolnost bila i Škola za život, za koju mnogi nisu bili spremni. Unatoč tim neprilikama uspjela je upisati Medicinski fakultet u Zagrebu za čiji je studij medicine ove godine prijemni palo 56 posto kandidata.

– Medicina me oduvijek zanimala, a i mislim kako lijepo povezuje sve ono što mene zanima. Nakon završetka studija voljela bih se, naravno, baviti tim područjem i usavršavati u inozemstvu, objasnila je Ana.

Ana je mišljenja da hrvatski obrazovni sustav ima puno mjesta za napredak. Treba ga modernizirati, dodala je, kako bi bio barem donekle u skladu s onime što postoji u razvijenim državama svijeta.

– Nažalost, program Škola za život, barem u onome dijelu koji sam ja iskusila, nije dobar pokušaj toga pa bi na tome zasigurno trebalo još puno raditi. Dobro bi došlo i smanjenje broja obaveznih predmeta, kvalitetniji udžbenici s više sadržaja u odnosu na one koji se trenutno koriste i poboljšanje školske infrastrukture, zaključila je Ana.

Više o najboljim maturantima:

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.