Pretraga

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Među najboljim maturantima u 2023. godini našla se i Lucija Stipetić, učenica Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana u Ogulinu. Ovogodišnja državna prvakinja iz Matematike potpuno je ‘rasturila’ na državnoj maturi – na sva četiri ispita koje je pisala ostvarila je preko 90 posto, odnosno odlične ocjene. Najteža joj je bila Fizika, a smatra kako je ključ uspjeha redovito učenje tijekom sve četiri godine. U razgovoru za srednja.hr ističe i da bi profesori trebali biti više plaćeni za svoj rad, budući da su oni, veli, ‘temelj uspješnog stjecanja znanja kod svakog učenika’.

Lucija Stipetić

Lucija Stipetić|foto: privatna arhiva

Najbolji ovogodišnji maturanti dolaze iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a jedna od njih i iz ogulinske Gimnazije i strukovne škole Brenardina Frankopana. Njeno ime je Lucija Stipetić. Lucija je na maturi pisala obvezne predmete i Fiziku, a iz svih je dobila odličan.

Četiri predmeta riješila za odličan

Na Matematici je imala 98,33 posto, iz Hrvatskog 96,36 posto, iz Engleskog 91,17 posto, a na Fizici 93,3 posto. Za uspjeh na obveznim predmetima dobila je i nagradu Ministarstva.

– Nisam bila previše iznenađena rezultatima jer sam nakon pisanja ispita osjećala da sam ih dobro riješila, a gledala sam i rješenja pa sam znala otprilike kakav uspjeh očekivati. Jedino nisam mogla predvidjeti kakav ću uspjeh ostvariti na esejima iz hrvatskog i engleskog, ali na oba sam ostvarila sve bodove. No, bila sam jako iznenađena kad sam saznala da ću dobiti nagradu Ministarstva jer zaista nisam očekivala da moji rezultati rangiraju tako visoko na razini cijele države. Naravno, puno mi znači ta nagrada jer je to nama učenicima svojevrsno priznanje za kontinuirani trud, a i poticaj da se nastavimo truditi i dalje, kaže Lucija.

Dodaje da će nagradu najvjerojatnije iskoristiti za neko putovanje. Za maturu se je, otkriva, pripremala prelistavajući udžbenike iz srednje škole i rješavajući stare mature. No, to nije nužno ključ uspjeha.

– Mislim da je za uspješnu pripremu najvažnije ipak bilo redovito učenje tijekom sve četiri godine. Nisam išla ni na kakve plaćene pripreme, ali tijekom ove školske godine naš je profesor Hrvatskog jezika održavao pripreme u školi koje sam ja redovito pohađala. Iako sam dobila peticu, najteži predmet na maturi bila mi je Fizika, za koju mnogi kažu da je bila zahtjevnija nego prethodnih godina, a i mene je iznenadila težina ispita jer sam očekivala nešto sličnije prošlogodišnjem, kaže Lucija.

Izdvojeni članak
bruna bakota

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upisala je FER

Kao i neki od ostalih najboljih maturanata i Lucija nam na pitanje o provedbi jedinstvenog ispita mature iz Hrvatskog odgovara kako s tim ispitom nije imala problema. Ionako je, kaže, planirala pisati višu razinu. No, svjesna je, naglašava, zašto je ispit mogao predstavljati problem učenicima koji su željeli izaći na osnovnu.

– Međutim, takva mi promjena ima smisla jer smatram da je dobro poznavanje hrvatskog jezika bitno za sve učenike, bez obzira čime se planiraju baviti u životu. No, što se tiče Matematike, mislim da spajanje razina nije potrebno, jer dok je nekim učenicima za uspješno pohađanje fakulteta važno dobro poznavanje matematike, drugima je dovoljno i samo osnovno znanje, kaže nam Lucija.

Lucija je proteklih dana, nakon završenih upisa na fakultete i službeno postala brucošica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER). Studij ondje je upisala jer se i dalje u životu želi baviti matematikom i fizikom, a smatra da joj taj fakultet nudi mnogo različitih mogućnosti za posao i prilika za napredovanje.

– Još ne znam čime se točno želim baviti, možda ću tijekom studija i otići u inozemstvo ako mi se ukaže prilika, ali svakako bih htjela živjeti i raditi u Hrvatskoj. Smatram da živimo u prekrasnoj državi koja ima mnogo potencijala za napredak, priča nam Lucija.

Izdvojeni članak
najmaturant Andrej Nikšić

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Ove godine osvojila je prvo mjesto na državnom iz Matematike

Lucija je inače iskusna sudionica natjecanja u znanju. Svake je godine u srednjoj školi sudjelovala na državnom iz Matematike u B varijanti. Ove je godine osvojila i prvo mjesto. Lani je bila druga. Osim iz Matematike, kroz srednju je sudjelovala i na državnim natjecanjima iz Fizike i Informatike te na županijskom iz Hrvatskog. Svestrana Lucija u osnovnoj je bila i na državnom iz Geografije, na kojem je osvojila prvo i treće mjesto.

– Nemam nekih većih zamjerki na hrvatski obrazovni sustav, ali u novoj mi se reformi, koja je našu generaciji zahvatila u prvom razredu, nije svidjelo to što je dio gradiva izbačen, bilo iz cjelokupnog programa, bilo samo za neke obrazovne programe. Primjerice, neke lekcije iz Fizike obrađuju se samo u školama koje imaju Fiziku tri sata tjedno, a kako sam ja išla u opću gimnaziju i imala dva sata Fizike tjedno, to sam gradivo morala sama naučiti za maturu. Možda griješim, ali mislim da nedostatci našeg obrazovnog sustava nisu ni upola toliko veliki koliko to ljudi znaju prikazivati te smatram da se učenicima pružaju dobre prilike za uspjeh, čemu možda najbolje svjedoče uspjesi naših učenika na međunarodnim olimpijadama te upisi na neka od najboljih sveučilišta u svijetu, navodi Lucija.

Izdvojeni članak
Dejan najbolje riješio prijemni medicine

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

‘Veći nedostatak su premale plaće prosvjetnih djelatnika’

Najveći udio u tom uspjehu ima individualni trud, dodaje, ali smatra da učenici svakako imaju priliku ostvariti svoje snove u okviru hrvatskog obrazovnog sustava.

– Ono što bih izdvojila kao veći nedostatak su premale plaće prosvjetnih djelatnika, a oni su temelj uspješnog stjecanja znanja kod svakog učenika, smatra Lucija.

Spomenimo kako je, prema podacima za travanj 2023., prosječna neto plaća učitelja u osnovnoj školi 1.212 eura, a nastavnika u srednjoj školi 1.261 euro, o čemu više možete čitati ovdje. Na kraju smo je pitali i što bi savjetovala budućim generacijama maturanata.

– Mislim da je za uspjeh na maturi najvažnija mirnoća i opuštenost na dan pisanja mature, što nije lako postići na tako važnom ispitu, ali može se uvelike pospješiti dobrom pripremom. Vjerujem da su za dobru pripremu važni redoviti rad tijekom školovanja te ponavljanje gradiva prije mature. Kada započeti s pripremama ovisi o osobnoj procjeni svakog učenika o tome koliko mu leži određeni predmet, ali mislim da s intenzivnim pripremama nije potrebno početi prije završnog razreda.

Više o najboljim maturantima:

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Laura je iz pet predmeta na maturi dobila peticu: ‘Pripremala sam se iz priručnika i provedenih ispita’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.