Pretraga

7 pozitivnih vijesti koje su obilježile srpanj 2017.

A- A+

Škola i faks su gotovi, ljeto i odmori su u punom jeku, što je samo po sebi poprilično pozitivno. Kako bismo vam ove praznike dodatno uljepšali, kao i prethodnih mjeseci odlučili smo vas prisjetiti na lijepe događaje iz proteklog mjeseca.

Obradovalo nas je, između ostalog, što su sve političke stranke podržale prvi politički obrazovni #konsenzus koji je predložio portal srednja.hr, ali jednako tako i uspjesi svih naših školaraca na međunarodnim olimpijadama. Na jednoj od njih sudjelovao je i najbolji maturant 2017., a njegova priča također se našla u srpanjskim pozitivnim vijestima.

Briljantni uspjesi školaraca na međunarodnim natjecanjima

Izdvojeni članak

Naklon do poda: Hrvatski srednjoškolci se s međunarodnih olimpijada vratili sa sedam medalja

Ukupno pet srebrnih i dvije brončane medalje kući su sredinom srpnja donijeli naši srednjoškolci kemičari i informatičari. Na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, srebro su odnijela dvojica učenika XV. gimnazije Zagreb, Miočani Vilim Lendvaj i Josip Klepec, te maturant Prve gimnazije VaraždinJosip Kelava. Na istom je natjecanju Leonard Inkret, također učenik XV. gimnazije, osvojio broncu. Na 49. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Tajlandu, Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Borna Šimić iz Gimnazije ‘Matija Mesić‘ iz Slavonskog Broda osvojili su srebrne medalje. Osim toga, uspješna je bila i učenica XV. gimnazije ZagrebLuca Udovičić, koja je osvojila broncu, dok je Silvestar Mravlinčić iz III. gimnazije Osijek dobitnik pohvalnice.

Na 48. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji, srebro je osvojio Domagoj Perković, učenik 2. razreda III. gimnazije u Split. Brončane medalje pripale su Igoru Kladariću iz Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, Filipu Marijanoviću iz XV. gimnazije u Zagrebu te ovogodišnjem najmaturantu Petru Sumanu iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Učenik III. gimnazije Split, Josip Jerolim Banović dobio je pohvalu. Jednako izvrstan uspjeh postigli su i mladi hrvatski matematičari na 58. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Brazilu. Adrian Beker, maturant XV. gimnazije i ovogodišnji rekorder u broju osvojenih Oskara znanja, osvojio je srebro, isto kao i Lukas Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije Zagreb, Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije ‘Matija Mesić’ te Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića, osvojili su broncu, a Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina dobitnik je pohvale.

Parlamentarne stranke podržale prvi politički obrazovni #konsenzus za učenike

Izdvojeni članak

Postignut prvi politički obrazovni #konsenzus parlamentarnih stranaka: Učenici će biti uključeni u reformu!

Portal srednja.hr još je krajem lipnja uputio je svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev za da se očituju o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Taj se zahtjev temelji na činjenici da učenici, kao dio školskog sustava, zaslužuju i mogu dati svoj doprinos u reformi kurikuluma. Srednja.hr predlaže da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina putem javnog poziva. Njihovo sudjelovanje u radu tijela bilo bi ograničeno s neobvezujućim mišljenjem, ali s obvezom Ekspertne radne skupine da, na temelju prvog obrazovnog političkog #konsenzusa, učenički doprinos kvalitetno organizira te da on nikako ne bude samo mrtvo slovo na papiru, a učenici tek ‘ukras’ reforme.

Već 15 dana nakon predstavljanja, a dan prije isteka roka, stigao je odgovor svih 14 klubova zastupnika kako podržavaju prvi politički obrazovni #konsenzus za učenike. Neke od stranaka imale su konstruktivne primjedbe i prijedloge, a svi odgovori stranaka uz primjedbe objavljeni su u dokumentu kojeg možete vidjeti ovdje.

Prijedlog su podržala i tri predstavnička tijela studenata i učenika, točnije Hrvatski studentski zborVijeće studenata veleučilišta i visokih škola te Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske. Podrška je došla i od Vijeća mladih pri uredu Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Petar Suman proglašen najmaturantom 2017.

Izdvojeni članak

Vijest stigla i do Indonezije: Prvi smo popričali s Petrom koji je tek danas saznao da je najmaturant 2017.

Savršen rezultat na državnoj maturi iz Matematike i maturi iz Fizike postigao je učenik zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Suman. Oba predmeta riješio je sa sto posto. Baš kao i Karlo Valentin Cihlar iz XV. gimnazije Zagreb, no za razliku od Miočana, Petar je pisao višu razinu Hrvatskog i nju riješio s 90 posto.

Upravo to priskrbilo mu je nagradu od 5.000 dolara koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik i profesor na američkom MIT-u, Marin Soljačić. Petar se u vrijeme proglašenja nalazio na poviše spomenutoj Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi, gdje dio natjecanja nije imao mobitel sa sobom, pa je za tu vijest saznao tek nekoliko dana kasnije. Kao kruna na kraju, Petar je na ovom prestižnom natjecanju osvojio i medalju.

Osim Petra, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je Karla Valentina Cihlara s 5.000 kuna, kao drugog najboljeg, a još 20 maturanata koji su briljirali na obveznim predmetima državne mature, dobilo je nagradu od 2.500 kuna.

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik svog je najboljeg učenika nagradila vrijednim putovanjem

Izdvojeni članak

Škola koja zna nagraditi najbolje: Učeniku generacije poklonili putovanje po njegovu izboru

Izvrstan uspjeh nakon rada i truda kroz čitavu školsku godinu, sam je po sebi velika nagrada. Ipak, taj uspjeh prečesto prolazi nezamijećen. Da to ne mora biti tako te da napore svojih najboljih učenika itekako prepoznaju, pokazuje Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik.

Melko Dragojević maturant je te škole, konkretno smjera ekonomska gimnazija. Odličan je učenik, a uz sve školske obveze sudjeluje i u brojnim izvannastavnim aktivnostima i projektima, poput Erasmusa, govorništva i Lidrana. Kaže, voli biti aktivan na ovaj način, a najviše ga za rad motiviraju nova iskustva koja stječe te upoznavanje novih ljudi i mjesta. Upravo je Melka njegova škola proglasila učenikom generacije i nagradila ga putovanjem u vrijednosti od 2.000 kuna.

Jedan od najboljih hrvatskih učenika u zadnjih deset godina diplomirao na Cambridgeu

Izdvojeni članak

Jedan od najboljih hrvatskih učenika u zadnjih deset godina, diplomirao matematiku na Cambridgeu

Još 2012. intervjuirali smo Domagoja Ćevida, lumena iz zagrebačke V. gimnazije koji nam je tada rekao, kako nema namjeru ostati u Hrvatskoj, nego da bi volio studirati na Cambridgeu.

Višestruki osvajač matematičkih i informatičkih  međunarodnih medalja, taj je plan 2013. i ostvario.

I više nas je nego obradovala nedavna vijest kako je četiri akademske godine poslije, Ćevid je stekao zvanje diplomiranog matematičara na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta.

Tim povodom sa svježe diplomiranim matematičarem ponovno smo porazgovarali, a što nam je imao za reći, možete pročitati na ovom linku.

SC Split pomogao unesrećenima tijekom velikog požara

Veliki požari zadesili su Split, a za mnoge stanovnike prigradskih splitskih naselja i gasitelje nije bilo odmora. Lijepa i pozitivna vijest u ovoj ružnoj nesreći je da je nesebičnu pomoć u tim trenucima pružio Studentski centar Split, u obliku hrane i smještaja.

Izdvojeni članak

Upravitelj SC-a Split: Za sve koji su ugroženi ili su im izgorjeli objekti imamo smještaj i hranu

– Povukli smo ljude, koji su završili svoj rad u menzama,  koje prestaju s radom 15. srpnja. Organizirali smo se na način da smo pokupili svu moguću hranu koja nam je preostala u restoranima, nazvali smo par pekara koje su u tom trenutku imale kruha i već oko 10 i 30 smo počeli raditi sendviče. Vodu smo uzeli iz svih osam restorana koje imamo te smo skupili negdje oko 2.000 boca. Sve smo to posložili u naša dostavna vozila i odvezli na požarište, gdje smo dijelili vodu zajedno sa sendvičima do negdje jedan i po iza ponoći, iscrpno nam sinoćnje događaje opisuje ravnatelj splitskog SC-a Stenko Dell’orco.

Osim toga, na raspolaganje je SC stavio i prenoćište za 500 osoba, što su koristili uglavnom vatrogasci i ostali gasitelji.

Hrvatska znanstvenica kreće u razotkrivanje velike meteorološke misterije

Izdvojeni članak

Hrvatska znanstvenica kreće u razotkrivanje velike meteorološke misterije: Letjet će i u tropske oluje

Zajedno s kolegom David J. Raymondom Hrvatska znanstvenica Željka Fuchs  kreće s provođenjem velikog istraživačkog projekta čiji je cilj razotkrivanje velike meteorološke misterije nastanka razornih oluja i ekstremnih padalina. Konkretno, riječ je o istraživanju konvekcije, fizikalnog procesa koji je odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja koje on sa sobom nosi.

U sklopu aktivnosti projekta OTREC, Fuchs i Raymond letjet će u srce tropske konvekcije,koja je osnovni fizikalni proces odgovoran za većinu vremenskih prilika, pa tako i za stvaranje tropskih ciklona i uragana. Za lokaciju istraživanja odabrano je područje Tihog oceana i jugozapadnih Kariba, pošto je konvencija najčešća pojava u tropskoj atmosferi, što to područje čini prirodnim laboratorijem za istraživanje tog procesa.

___________________________________________________________________________________________________

Šeraj pozitivu, blokiraj negativu!

Više o inicijativi Šeraj pozitivu, blokiraj negativu! saznajte na linku ovdje.