Pretraga

Oporba ima zamjerku oko izmjene Zakona za besplatne obroke u školama: ‘Na realizaciji ostaje jedna sjena’

A- A+

Već od idućeg polugodišta svi učenici u osnovnim školama imat će pravo na besplatan školski obrok. Vlada je za to u proračunu osigurala 544 milijuna kuna, a zbog nepostojanja mogućnosti da se uvedu besplatni školski obroci morao se mijenjati i Zakon o odgoju i obrazovanju. I tu su saborski zastupnici Možemo primijetili potencijalni problem, kako ističu, u izmjeni Zakona navedeno je da Vlada ‘može’ donositi odluku o financiranju obroka za svaku školsku godinu, ne i da je to obavezna činiti svake godine.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Saborski zastupnik Možemo, Damir Bakić u Saboru se osvrnuo na izmjenu Zakona o odgoju i obrazovanju koja će omogućiti da od idućeg polugodišta svi učenici osnovnih škola dobiju besplatan školski obrok. Uvođenje besplatnih školskih obroka ocijenio je pozitivnim, ne samo za zdravlje učenika, nego je to i, smatra, važan korak prema ‘istinski besplatnom obrazovanju’ i prema stvarnoj jednakosti i izjednačavanju prilika.

Damir Bakić: ‘Na realizaciji ostaje jedna sjena’

Čestitao je i inicijativi ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’ čije se pokretačice, četiri profesorice Pravnog fakulteta u Zagrebu već par godina bore za besplatnu prehranu i podsjetio da je Možemo podupirao tu inicijativu u Saboru. No, ističe, predložena zakonska formulacija koja će omogućiti uvođenje besplatnih školskih obroka ostavlja jednu nesigurnost.

– Na realizaciji, međutim, ostaje jedna sjena. U prvom i faktički jedinom članku ovog zakona izrijekom se kaže: ‘Vlada RH može, sukladno, raspoloživim sredstvima državnog proračuna za svaku školsku godinu donijeti odluku o financiranju, odnosno sufinanciranju prehrane za učenike osnovnih škola’. Potpuno je nejasno zašto je potrebna ovakva kolebljiva formulacija. Mi mislimo da bi ova odredba trebala biti napisana mnogo rezolutnije, a svakako bez ograde kojom se u svakoj narednoj godini propituje pravo na besplatne školske obroke za sve učenike i to s mogućnošću opoziva ili redukcije, u ovisnosti o raspoloživosti sredstava državnog proračuna. Smatramo da je ovo pravo potrebno visoko prioritizirati te da ono ne bi smjelo biti dovedeno u pitanje. Kada i ako bi bilo potrebno donositi proračun koji će iziskivati uštede, sasvim je sigurno da postoji mnoštvo projekata i aktivnosti na drugim stranama, na kojima prostor za uštede treba tražiti mnogo prije nego ovdje. U tom smislu podnijeli smo odgovarajući amandman, istaknuo je Bakić.

Izdvojeni članak

Pitali smo Ministarstvo što je s besplatnim obrocima u školama koje nemaju kuhinju, evo kako odgovaraju

Novac će se ‘spuštati’ lokalnim jedinicama koje dalje s ravnateljima dogovaraju detalje obroka

Ovih se dana na uvođenje besplatnih školskih obroka osvrnuo i ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs. Naglasio je da učenici ne smiju ostajati gladni u školama, ali i da će se novac za to ‘spuštati’ osnivačima škola, koji su dalje u dogovoru s ravnateljima odgovorni za organizaciju besplatnih obroka u školama.

– Vlada se rukovodila time da u Hrvatskoj nikako nije dobro da bilo koje dijete u školi ostane gladno iz ovih ili onih razloga. Zato što se srami reći da mu roditelji eventualno ne mogu participirati ili da osnivači škola nisu bili u mogućnosti osigurati nešto takvoga. Vlada je odlučila da, kao i školske udžbenike, financira u potpunosti jedan obrok svakom djetetu u školi, rekao je Fuchs, prenosi HRT.

Hoće li to biti topao ili hladan obrok, ovisit će o tome može li to škola realizirati, dodaje.

– Ono što je činjenica je da je organizacija školske prehrane koja je u nekom od oblika prisutna gotovo u svim školama u Republici Hrvatskoj negdje intenzivnije, negdje manje intenzivno, za to su sredstva osigurale lokalne uprave i samouprave, odnosno županije i gradovi. Oni to, naravno, mogu i, po meni, trebaju raditi i dalje. Međutim u ovom slučaju je država rekla mi ćemo osigurati jedan obrok u iznosu od 10 kuna po djetetu i spustit ćemo taj novac onima koji su to i do sada radili, dakle lokalnim jedinicama, a oni će onda dalje kao i do sada u suradnji s ravnateljima škola sredstva potrošiti na školske obroke, zaključio je Fuchs, prenosi HRT.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap