Pretraga

Kako će izgledati nacionalni ispit iz Povijesti? Učenici moraju znati ovih pet nastavnih područja

A- A+

Nacionalne ispite od 13. do 31. ožujka pisat će svi učenici osmog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj. Zadnji ispit koji će učenici pisati, u petak 31. ožujka, bit će onaj iz Povijesti. Učenici će trebati pokrivati znanje iz Povijesti u pet sadržajnih područja – Društvo, Ekonomija, Znanost i Tehnologija, Politika te Filozofsko-religijsko-kulturno područje.

povijest državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Jedan od noviteta u hrvatskom obrazovanju jest da će svi učenici osmog razreda osnovnih škola tijekom ožujka pisati nacionalne ispite iz osam predmeta. Ti ispiti neće se ocjenjivati niti će biti vrednovani za upis u srednje škole, a jedino će se sam rezultat učenicima pisati kao bilješka u e-Dnevniku. Zadnji ispit koji će se pisati 31. ožujka od 9 do 10:10 sati bit će nacionalni ispit iz Povijesti. Mi smo iz vodiča za nacionalne ispite izdvojili detalje o tome kako će izgledati, što će se sve ispitivati i kakvi će zadaci biti na ispitu.

Nacionalni ispit iz Povijesti ima pet područja ispitivanja

Znanje na ispitu provjeravat će se u pet ključnih područja. Prvo od njih je Društvo u kojem učenici trebaju znati dinamiku i promjene u pojedinim društvima u prapovijesti, starom, srednjem i ranom novom vijeku, ali i različite društvene skupine u 18., 19. i 20. stoljeću. Druga je cjelina Ekonomija u kojoj se ispituju gospodarske aktivnosti pojedinih zajednica i njihova važnost za razvoj društva u prapovijesti, starome, srednjem i ranom novom vijeku. Također, učenici moraju znati analizirati prosvijećeni apsolutizam i industrijalizam u smislu modernizacije i jačanja gospodarstva te znati analizirati gospodarsku aktivnost i gospodarske sustave pojedinih država tijekom 20. stoljeća.

Treća je cjelina Znanost i tehnologija u kojim će učenici trebati obrazlagati važnost širenja izuma i tehnologije kroz povijest te razvoj i upotrebu tehnologije koja je promijenila život čovjeka u 20. i 21. stoljeću. Nadalje, četvrta je cjelina Politika u kojoj učenici trebaju znati proces stvaranja i širenja države, državno uređenje i upravljanje državom kroz povijest. Važno je i sklapanje međudržavnih saveza od 18. do 21. stoljeća, kao i utjecaj revolucija te ratova na preobrazbu državnog uređenja. Zadnje je područje Filozofsko-religijsko-kulturno u kojem će učenici obrazlagati važnost povijesti, uspoređivati različite ideje, umjetnosti, predmete, ali i pojavu pismenosti te u konačnici, religiju.

Učenici mogu ostvariti 31 bod

Nacionalni ispit iz Povijesti sadržavat će 30 zadataka. Njih 19 su zadaci zatvorenog tipa, od kojih je 15 višestrukog izbora, a četiri je zadatka kronologije. Ostalih 11 zadataka je otvorenog tipa, od čega je jedan zadatak produženog odgovora, a deset zadaci kratkog odgovora. Sam ispit traje 70 minuta, a učenici mogu ostvariti najviše 31 bod. Podatke o udjelu svake cjeline ispita, broju zadataka i bodova koje možete ostvariti pogledajte u tablici ispod koju smo izvukli iz detaljnog vodiča NCVVO-a.

nacionalni ispit iz povijesti

Izvor: Vodič NCVVO-a

Iz vodiča za nacionalne ispite u 2023. izdvojili smo dio koji se odnosi na ispit iz Povijesti. Što na njemu možete očekivati i koji su sve ishodi koje trebate znati, detaljno provjerite u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

povijest državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap