Strojarska tehnička škola Osijek

Srednja škola: Strojarska tehnička škola Osijek

Smjerovi: 

Škola je podijeljena na dvije didaktičke jedinice:

Strojarska tehnička škola – strojarski tehničar, računalni tehničar u strojarstvu, tehničar za vozila i vozna sredstva.

Industrijsko – obrtnička škola – alatničar, automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, plinoinstalater, strojobravar, bravar, limar, autolimar, tokar, glodač, zlatar, urar.

Zašto upisati tu školu?

U tehničkoj školi učenici se obrazuju za obavljanje poslova u projektiranju, pripremi i vođenju proizvodnje te održavanja strojeva i cijelih pogona. Uz stjecanje općeg obrazovanja, matematičkog i informatičkog znanja, te temeljitog znanja prirodnih pojava i zakonitosti, učenicima je omogućen nastavak obrazovanja u području tehničke znanstvene oblasti, prije svega u strojarstvu, elektrotehnici i informatici. 

Dostignuća:

– diploma najboljoj strukovnoj školi Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo RH

– godišnja nagrada “Faust Vrančić” za doprinos razvoju tehničke kulture

Učionice:

S ciljem poboljšanja nastavnog procesa uvedena je suvremena nastavna tehnika u svim prostorima. Kabineti za općeobrazovne predmete opremljeni su, uz osnovna sredstva, računalima s projektorom i priključkom za internet. U kabinetima za stručne predmete ostvareni su svi uvjeti za održavanje suvremene nastave. U njima se nastoji osigurati jedno radno mjesto s računalom za svakog učenika pa se rasporedom omogućava nastava u skupinama u sljedećim kabinetima: kabinetu za tehničko crtanje, učionici za strojarske konstrukcije i elemente strojeva, kabinetima za AutoCad, Catiu i informatiku, kabinetu za hidrauliku i pneumatiku, kabinetu za instalacije, praktikumu za CNC strojeve i kabinetu za automehaniku.

Posebnosti:

Velika se važnost pridaje praktičnoj nastavi u obrazovanju obrtničkih, ali i tehničarskih zanimanja. Praktičnu nastavu i radioničke vježbe škola organizira i izvodi u svojoj školskoj radionici ili u tvrtkama izvan škole. 

Strojarska tehnička škola osnovala je Strojarsku tehničku radionicu d.o.o. čija je djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija, građevinske bravarije, alata, raznih metalnih proizvoda te usluga strojne obrade i popravaka strojeva i uređaja. U njoj se organizira i vodi praktična nastava za učenike gdje se svladavaju programske osnove tehnologije obrade materijala čime im je omogućeno temeljito izučavanje svog zanimanja. Usvajanjem jedinstvenog modela obrazovanja (JMO) u obrtništvu, školska radionica se kontinuirano oprema novom opremom za izvođenje praktične nastave.

Dio učenika obavlja praksu u tvrtkama izvan škole čime se na najbolji način povezuje teorija i praksa. Kroz praktičnu nastavu učenici se upoznaju s djelatnošću poduzeća, njegovom organizacijom rada, funkcijom i opremom pojedinih odjela. 

U središtu zgrade škole nalazi se knjižnica i čitaonica Strojarske tehničke škole.

Mnogo izvannastavnih aktivnosti poput sportskih aktivnosti, dramske i literarne skupine, robotike, astronomije, ekologije… 

Od 2006. godine škola sudjeluje u projektu “Liga kumpanija” gdje zainteresirani učenici srednjih škola iz Hrvatske i dijaspore razvijaju i pokazuju svoja znanja u području upravljanja mobilnom robotikom.

Športski školski klub Strojarske tehničke škole – STROTERS; tamburaško sastav “Strojarske strune”.

Škola provodi programe za obrazovanje odraslih: prekvalifikacije i osposobljavanja. 

Školske godine 2011./12. škola je proslavila 125. obljetnicu.


Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 1 Ocjena: 4
Kvaliteta nastave 5
Opremljenost učionica 5
Knjižnica 4
Izvannastavne aktivnosti 2
Dostupnost interneta 5
Prostori za druženje 3
Mogućnosti zapošljavanja 3
Preporuka upisa 5

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2012/2013 Glasova: 1 Ocjena: 3.25

One comment

  1. Sam izgled škole izvana i iznutra…kanitna.Uvesti nove zanimljivosti i pokušati se približiti učenicima na moderni način..a to se može ostvariti…mogućnošću učenika da sam bira i radi određene aktivnosti u predmetima koji su fleksibilni tj.koji imaju vježbe…Uglavnom pokušati modernizirati Strojarstvo u granicama koje su dozvoljene..

Odgovori