Pretraga

Ministarstvo donijelo odluku o STEM stipendijama: Dodjeljuje ih se drastično manje nego ranijih godina

A- A+

Jedna od državnih stipendija koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja je i STEM stipendija. Iznos za ovu godinu značajno je povećan, no Ministarstvo će u odnosu na ranije godine dodijeliti puno manji broj ovih stipendija – samo 1.144. Prethodnih godina ovu stipendiju moglo dobiti čak 3.400 studenata. No, osim za ovu stipendiju, studenti će konkurirati i za socio-ekonomske, kojih se pak dodjeljuje dvije tisuće više nego prošle godine.

Foto: Unsplash

Broj STEM stipendija koje studentima dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije fiksan, nego svake godine ministar donosi posebnu odluku o tome koliko ih će se dodijeliti. Prema odluci za ovu, 2022./2023. godinu dodjeljuje ih se 1.144.

– U akademskoj godini 2022./2023. dodijelit će se 1.144 državne stipendije redovitim studentima hrvatskim državljanima, redovitim studentima državljanima država članica Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije te redovitim studentima koji uživaju međunarodnu i privremenu zaštitu u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, koji su upisani na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj na preddiplomske sveučilišne studije, diplomske sveučilišne studije, integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije, preddiplomske stručne studije, kratke stručne studije i specijalističke diplomske stručne studije u STEM područjima znanosti, stoji u odluci koju potpisuje ministar Radovan Fuchs.

Javni poziv do 25. listopada

Podsjetimo, ranijih godina STEM stipendiju mogla su dobiti 3.400 studenta i dodjeljivala se u nekoliko krugova. No, iznos stipendije tih godina bio je manji – 1.200 kuna mjesečno i isplaćivala se za devet mjeseci akademske godine. Od ove godine iznos je daleko veći, 4.520,70 kuna odnosno 600 eura mjesečno, za STEM nastavničke studijske programe i 2.260,35 kuna odnosno 300 eura mjesečno, za ostale STEM studijske programe. Stipendija se također isplaćuje za devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja.

Sljedeći korak Ministarstva bit će raspisivanje javnog poziva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti u kojem se propisuje način dokazivanja uvjeta. Poziv će sadržavati i popis STEM nastavničkih studijskih programa. Taj poziv treba, prema Pravilniku, biti otvoren ovaj mjesec, najkasnije do 25. listopada, na mrežnoj stranici Ministarstva.

Izdvojeni članak
andrej plenković

Vlada predstavila mjere: Rastu stipendije studentima, potpora SC-ovima za prehranu, novosti i za škole

Prijave će se vršiti online

Same prijave studenti će obavljati  u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr, a rang-liste dobitnika bit će objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja javnog poziva. Bit će izrađene odvojene rang-liste za STEM nastavničke studijske programe i prema razini i godini studija svih studenata prijavljenih na javni poziv. Državne stipendije za STEM nastavničke studijske programe dodjeljuju se izravno prijavljenim studentima, a koji ostvaruju pravo na dodjelu u skladu s uvjetima iz Pravilnika.

Preostali broj državnih stipendija dodjeljuje se prema razini i godini studija u postotku:

  • prva godina preddiplomskog i integriranog preddiplomskog i diplomskog studija 30 %
  • više godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija 10 %
  • više godine preddiplomskog studija 40 %
  • prva godina diplomskog studija 10 %
  • druga godina diplomskog studija 10 %
Izdvojeni članak
fuchs stipendija

Velike novosti u dodjeli STEM stipendije: Jedna skupina studenata dobivat će 4.520 kn mjesečno

Više socio-ekonomskih stipendija

STEM stipendija, treba naglasiti, nije jedina stipendija koju dodjeljuje Ministarstvo. Za razliku od STEM stipendija, ove godine povećava će se broj socio-ekonomskih. Studentima u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju dodijelit će se 12.000 stipendija, umjesto dosadašnjih 10.000. Također, kako smo pisali, iznos  te stipendije povećava se na 1.506 kuna, umjesto dosadašnjih 1.200.

Odluku o broju STEM stipendija možete vidjeti ispod, a nakon nje i Pravilnik u kojemu su raspisani svi uvjeti za njeno dodjeljivanje. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Share via
Copy link
Powered by Social Snap