Pretraga

Stručnjaci ovog studija su u svijetu rijetkost, a privlači sve koje zanima povijest

A- A+

Studenti ovog fakulteta bez problema pronalaze posao u srednjim školama, a oni bolji i na fakultetima, a mogu raditi u državnim arhivima, izdavačkim kućama, muzejima i knjižnicama. Osim toga, njihovo se zanimanje sve češće pojavljuje na popisu deficitarnih zanimanja u Hrvatskoj. Stručnjaka iz ovog područja malo je u cijelom svijetu, zato su iznimno cijenjeni i često pronalaze posao van granica. Pogađaš o kojoj struci je riječ?

Odjel za klasičnu filologiju Zadar

Stručnjaka iz ovog područja malo je u cijelom svijetu, zato su iznimno cijenjeni i često pronalaze posao van granica | Foto: Sveučilište u Zadru

Znaš malo o antičkoj kulturi i civilizaciji, a htio/htjela bi znati više? Ili si već zaljubljenik u klasične jezike i želiš čitati najveće svjetske klasike poput Homera ili Vergilija u izvorniku? Za tebe je onda Studij grčkog jezika i književnosti i/ili Studij latinskog jezika i rimske književnosti. Istražili smo zašto ga upisati na Odjelu za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru.

A zašto je klasična filologija važna?

Poznavanje latinskog i grčkog jezika nije nešto čime se u današnje doba može pohvaliti velik broj ljudi, čak ni među visokoobrazovanima. No, klasična Grčka i Rim predstavljaju temelj na kojem je sazdana čitava zapadna civilizacija kojoj i sami pripadamo. Iako se i danas svi dive atenskoj Akropoli ili rimskom Koloseju smatrajući ih neprolaznim vrijednostima (“klasicima”), oni su nastali kao proizvod antičkog društva i ljudi koji ga čine. A postoji li išta što o nekom društvu govori više od njegova jezika?

Valentina, studentica 1. godine diplomskog studija grčkog i latinskog u Zadru, objasnila nam je zašto je još uvijek važno učiti latinski.

– Latinski i grčki su bili svjetski jezici i dugo nakon antike. Kod nas je latinski jezik bio službeni sve do sredine 19. stoljeća. Zato u našoj baštini imamo bogatstvo dokumenata na latinskom, poručila je.

Poznavanje grčkog i latinskog jezika je, dakle, jedna od osnovnih pretpostavki za kvalitetno poznavanje antičkog društva i njegove kulture, a poznavanje antičke kulture preduvjet je za poznavanje čitave zapadne kulture, a time i nas samih.

Odjel za klasičnu filologiju Zadar

Studenti Odjela za klasičnu filologiju Zadar | Foto: Sveučilište u zadru

O Odjelu za klasičnu filologiju u Zadru

Na Odjelu se mogu upisati dva studija, Grčki jezik i književnost te Latinski jezik i rimska književnost. Studijski su programi dvopredmetni, što znači da je moguće kombinirati jedan od dva predmeta s bilo kojim drugim dvopredmetnim studijem na Sveučilištu.

Međutim, preporučuje se upravo kombinacija grčkog i latinskog jezika budući da se nadopunjuju na više razina (jezičnoj, kulturnoj, povijesnoj). Iako je predznanje na bilo kojoj razini poželjno, ono nije nužno, budući da se oba jezika počinju učiti otpočetka.

Što o ovom odjelu ima za reći Lovro, student 1. godine diplomskog studija grčkog i latinskog?

– Sam odjel jest star, nedavno je proslavio 60. rođendan. Ali svi djelatnici su relativno mladi i pristupačni. S njima možete razgovarati, osim o grčkom i latinskom, i o drugim temama: o pub kvizovima, heavy metalu, pilatesu, planinarenju, koncertima…, istaknuo je Lovro čari studija latinskog i grčkog u Zadru.

Odjel organizira stručne ekskurzije u Grčku i Italiju, a potiče i razne druge mobilnosti

Kako bi studenti što intenzivnije doživjeli vrijednost i ljepotu antičkih spomenika, te kako bi što više naučili o antičkim civilizacijama upravo na sačuvanim lokalitetima, tijekom studija imaju priliku otputovati s profesorima u Grčku i Italiju i vidjeti važne antičke lokalitete.

Osim toga, studenti se mogu prijaviti na Erasmus i CEEPUS programe kako bi uz financijsku potporu neko vrijeme proveli na jednom od inozemnih sveučilištâ, a od nedavno se mobilnost može ostvariti i unutar konzorcija EU-CONEXUS, kojem pripada Sveučilište u Zadru.

Odjel za klasičnu filologiju Zadar

Studenti na izletu u Grčkoj | Foto: Sveučilište u Zadru

Uronite u antički svijet

Studij latinskog i grčkog u Zadru nudi i nešto drugačije: izborne predmete na kojima ćeš slušati o rimskim kulinarskim običajima, doznati o intimnom životu starih Grka i Rimljana i upoznati se s antičkom nasljeđem posjećujući antičke lokalitete i muzeje grada Zadra.

Osim učenja jezika i književnosti, koje čini glavni dio u početnim semestrima studija, na Odjelu se nude i drugi zanimljivi izborni predmeti. Ti su kolegiji osmišljeni kao svojevrsni vremeplov, tijekom kojega će studenti „uroniti“ u zanimljivosti iz antičkog svijeta, moći će proučavati kulinarske recepte koje su nam rimski pisci ostavili u nasljeđe, upoznati se s antičkim umjetničkim djelima, na kojima su oslikani detalji iz intimnih života antičkih Grka i Rimljana te u sklopu terenske nastave posjetiti bogate zadarske muzeje i istražiti ostatke antike in situ.

Zašto odabrati baš ovaj studij?

Za klasičnog filologa antičko doba postaje vrlo rječito razdoblje iz kojega se jako puno može naučiti, ne samo o prošlosti, nego i o kritičkom promatranju sadašnjih i budućih zbivanja. Uostalom, upravo su nas Rimljani naučili da je povijest učiteljica života.

Mnogobrojne su slavne osobe cijenile ta dva jezika i sve što oni podrazumijevaju. Jedan od njih je i Winston Churchill, koji je jednom prilikom rekao: “Sve bih đake natjerao da nauče engleski, zatim bih pametnima kao posebnu čast dopuštao da nauče i latinski, a grčki bi im bio poslastica.”

Više o studiju pogledaj na YouTube kanalu Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru i na njihovoj službenoj stranici.

Stručnjaci ovog studija su u svijetu rijetkost, a privlači sve koje zanima povijest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap