Pretraga

Nagrađena maturantica Dina: ‘Voljela bih nakon studija raditi kao programerka i ostati u Hrvatskoj’

I dok onima koji su upisali faks traje najdulje ljeto do početka akademske godine, mi nastavljamo s predstavljanjem najboljih maturanata. Nagradu Ministarstva za najbolji prosjek na maturi dobilo je 20 maturanata, a među njima je i Dina, bivša učenica zabočke Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok i buduća studentica FER-a. Smatra da su joj natjecanja pomogla u pripremi za maturu, a ljubav prema Informatici stekla je od svog profesora.

najmaturantica Dina Janđel

Najmaturantica Dina Janđel | foto: privatna arhiva

Dina Janđel na maturi je pisala Hrvatski, više razine Matematike i Engleskog te Fiziku, mnogima najteži izborni predmet koji je ove godine palo 46 posto pristupnika. Dina je iz svih tih predmeta dobila peticu i za to je nagrađena od Ministarstva znanosti i obrazovanja iznosom od 333 eura.

– Znala sam da sam dobro napisala maturu, ali nisam očekivala da sam u 20 najboljih u državi. Nisam očekivala ni nagradu od Ministarstva jer mi nagrade nikad nisu bile motivacija za učenje, a nisam ni znala da ta nagrada postoji. Ipak, lijepo je dobiti ju i puno znači kad netko odluči i na takve načine nagraditi tvoj trud, otkrila nam je Dina koja je bila učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok, prirodoslovno-matematičkog smjera.

Izdvojeni članak

Nagrađeno 29 najboljih maturanata u 2023 godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

‘Najteža Fizika, ali mi se za nju bilo najzanimljivije pripremati’

Za maturu se pripremala uz skripte sa zadacima, a Dina nam je kazala kako za Hrvatski i Engleski nije previše ponavljala. Radila je dosta, smatra, ali najveću ulogu u dobrim rezultatima imao joj je kontinuirani rad tijekom četiri godine srednje škole.

– Najteža mi je bila Fizika, ali mi se za nju bilo najzanimljivije pripremati i zadovoljna sam kako sam ju riješila zbog visokih centila. Gotovo svake godine sudjelovala sam na natjecanjima iz Hrvatskog i Fizike, a iz Hrvatskog redovito zauzimala neka od prva tri mjesta na županijskim natjecanjima. Ove sam godine stigla i do državnog, rekla je Dina.

Upravo ta natjecanja, objasnila nam je, najviše su joj pomogla da lakše riješi maturu. Osim toga, Dina je jedne godine osvojila treću nagradu ‘Barun’ za likovni rad i prvu nagradu ‘Antun Mihanović’ za domoljubnu pjesmu. Svoje školovanje Dina nastavlja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Izdvojeni članak
najmaturantica Laura

Laura je iz pet predmeta na maturi dobila peticu: ‘Pripremala sam se iz priručnika i provedenih ispita’

‘Sažetak na Hrvatskom dobra je priprema za buduće učenje na faksu’

– Voljela bih nakon studija ostati u Hrvatskoj i raditi kao programerka. Odabrala sam FER jer mi je profesor prenio veliku ljubav prema informatici i shvatila sam da si to mogu zamisliti kao svoj posao, naglasila je Dina.

Kada bi mogla nešto mijenjati na maturi i u našem obrazovnom sustavu, pojasnila nam je, ne bi se odlučila za spajanje razina na Hrvatskom. Naime, od ove godine Hrvatski na maturi piše se na jedinstvenoj razini, a uz esej maturanti polažu i sažetak.

– Mislim da to nije bilo potrebno jer je otežalo onima kojima Hrvatski nije toliko bitan za upis na fakultet i koje Hrvatski ne zanima. Sažetak je pak bio dobra priprema za buduće učenje na faksu. Smatram da se iz Engleskog ne bi trebala uvesti jedna razina, a nipošto iz Matematike jer je ona važan indikator za upis na brojne fakultete i smatram da jedna razina ne bi imala smisla, napomenula je Dina.

Izdvojeni članak
bruna bakota

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Od studentskog života očekuje puno rada, prijateljstva i nova iskustva

Hrvatski obrazovni sustav ne smatra lošim, ali mišljenja je da uspjesi učenika više ovise o profesorima koji predaju neki predmet i njihovom trudu i zanimanju nego o sustavu općenito. Njezinoj generaciji, dodala je, bilo se teže pripremati za maturu zbog štrajka i nastave na daljinu.

– Sad smo morali ‘nadoknaditi’ sve izgubljeno, čemu nismo bili krivi ni mi ni profesori, nego nastavu tada nije bilo moguće odrađivati jednako dobro kao u nekim normalnim uvjetima. To sam najviše osjetila u području Fizike te sam najviše morala ponoviti gradivo iz tog razdoblja, rekla nam je Dina i zaključila da od studentskog života očekuje puno rada, ali i puno novih prijateljstava te iskustava.

Više o najboljim maturantima:

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.