Pretraga

[UŽIVO] Prvi dan nastave na daljinu: Evo što se sve danas dogodilo u obrazovanju zbog koronavirusa

A- A+

Zbog epidemije koronavirusa, kojim je u Hrvatskoj trenutno zaraženo 56 osoba, od danas se na dva tjedna prekida redovita nastava u školama. Virtualne učionice od ovog se ponedjeljka otvaraju u Istarskoj županiji, a od srijede u ostatku Hrvatske. Učenici razredne nastave od 8 sati nastavu prate putem HRT3 dok bi ju učenici viših razreda osnovne trebali pratiti putem Sportske televizije. Pratite s nama uživo današnji tijek događanja.

foto: pixabay

Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

17:30 h Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

17:25 h Dora i Dino, studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta početkom  veljače otišli su na Erasmus u Porto, ne znajući da će se za nešto više od mjesec dana naći – u izolaciji. U gradu je, naime, zbog prevencije širenja koronavirusa, ograničeno kretanje, a Dora i Dino ipak su odlučili ostati ondje, a ne vratiti se u Zagreb. Iako se nalaze u državi u kojoj je dosad potvrđeno preko 330 slučajeva zaraze, željeli su zaobići aerodrome. Kako provode dane u izolaciji Erasmusa kakvog nisu zamišljali, ispričali su za srednja.hr. Njihovu priču prenosimo u cijelosti na ovom linku.

17:24 h Osobe koje su bez zaštite bile u bliskom kontaktu s osobom za koju se saznalo da je oboljela od COVID-19 i druge osobe kojima je to odredio epidemiolog, moraju u samoizolaciju – uputa je to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Takva osoba vodi se kao privremeno nesposobna za rad. Nekoliko studenata obratilo nam se s pitanjem imaju li pravo na naknadu HZZO-a tijekom samoizolacije. Što kažu iz HZZO-a, pročitajte ovdje.

17:20 h Objavljen je raspored online nastave za sutra, utorak, 17. ožujka 2020. Koje vas gradivo sutra očekuje, saznajte ovdje.

17:00 h Profesor FPZG-a studentima proučio da će imati priliku živjeti u vrsti društvenog eksperimenta

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti, svojim studentima na predavanju prije prekida nastave na fakultetima rekao je da će imati priliku živjeti u jednoj vrsti društvenog laboratorija. Vidjet će kako će ljudi reagirati u situacijama u kojima su im ograničeni resursi, jesu li spremni žrtvovati slobodu, kakva je ustvari moć države i što je ustvari domovinska sigurnost. Kako kaže, protivnik nam je zajednički i globalan te ga jedino globalno i možemo pobijediti. Više čitajte ovdje.

16:45 h Učenici strukovnih škola na online nastavi

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je u svrhu organiziranja i provođenja virtualne nastave pokrenula mrežni portal nastava.asoo.hr. Na njemu se objavljuju digitalni sadržaji za svih 13 obrazovnih sektora, a namijenjeni su učenicima i nastavnicima. Više čitajte ovdje.

16:00 h Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula izazov pranja ruku

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je izazov #SafeHands. U videu kojeg su objavili u 11 koraka detaljno je objašnjeno kako se peru ruke. Više možete pročitati ovdje.

 

15:19 h HRT otvorio YouTube kanal Škola na trećem

Od osam sati na HRT-u se emitira nastava za učenike od 1. do 4. razreda. Za one koji su je propustili ili pak žele utvrditi gradivo, HRT je otvorio poseban YouTube kanal na kojemu se ponovno mogu pregledati svi sadržaji. Kanalu možete pristupiti ovdje.

15:06 h SHU: U 627 škola na nastvau došlo 109 učenika razredne nastave

Iako se situacija s brojem zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj pogoršava iz dana u dan i sada smo na 56 zaraženih, u Hrvatskoj još nije proglašena karantena, a ne postoji ni zabrana odlaska na radno mjesto. Ipak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje izbjegavanje odlaska na mjesta na kojima se okuplja veći broj osoba. Među djelatnicima koji moraju dolaziti na radna mjesta su nastavnici, iako učenika u školama nema. Sindikat hrvatskih učitelja danas je priopćio kako je samo 109 učenika razredne nastave danas došlo u školu te su te su pozvali ravnatelje da organiziraju rad na način da nastavnici ne dolaze u škole. Pismom se pak ministru unutarnjih poslova obratio Sindikat Preporod, koji traži da se preispita dio odluke kojim su nastavnici obvezni dolaziti na radno mjesto. Više čitajte na poveznici.

14:20 h Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras donio je Preporuke za rad stručnih službi Sveučilišta u Zagrebu i svih njegovih sastavnica u vezi sa situacijom pojave koronavirusa. Podsjećamo, djelatnici stručnih službi dolaze na posao.

POGLEDAJTE DOKUMENT:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [101.97 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

13:43 h Iz Sveučilišnog računskog centra javljaju da postoje poteškoće s AAI@EduHr

Osim učenika, nastavu online putem od danas slušaju i studenti visokih učilišta. Vezano uz informacije o povećanim opterećenjima sustava AAI@EduHr Sveučilišni računski centar objavio je sljedeće priopćenje:

Središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno su visokim opterećenjem od petka prelaskom, na online održavanje nastave. Uz topredviđeno pojačano opterećenje, sustav AAI@EduHr je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS), kakav je bio i jutros. U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija je bilo desetak samo u proteklih 48 sati.

Zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno je na razini CARNETove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu. Suradnja timova Srca i CARNETA je, vezano uz ovu problematiku, maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne/sekundarne mjere zaštite sustava.

U nedjelju je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentikacija je cca 106.000 dnevno. Dodatno naglašavamo da relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava, priopćili su iz SRCE-a.

12:46 h Učiteljica iz Rijeke bila u kontaktu sa zaraženim, zatvorena škola

Kako piše Novi list, baš kao i u ostatku Hrvatske u Primorsko-goranskoj županiji učenici se u škole mogu dovoditi samo u izvanrednim slučajevima na zbrinjavanje, kada nema tko biti s djetetom doma.

To vrijedi za sve škole osim Osnovne škole Dr. Andrija Mohorovičić Matulji, koja će u potpunosti biti zatvorena, a zbog činjenice kako je jedna učiteljica te škole bila u kontaktu sa zaraženom osobom iz Italije, iako ona za sada nema simptome zaraze, prenosi Novi list.

12:38 h Za opuštanje od ‘teških’ vijesti zapratite nas na Instagramu @srednja_hr

11:55 h Policija pokrenula kriminalističko istraživanje temeljem prijave DDoS napada

Povodom prijave CARNET-a policija je poslala priopćenje medijima u kojemu navode da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Policija može potvrditi da je Carnet prijavio počinjenje kaznenog djela Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona, za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibernetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama.

U tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela, poručuju iz policije.

11:48 h U Zagrebu obustavljen upis učenika u prvi razred

– Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba obavještava da se od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine, a zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom, do daljnjega obustavljaju sve aktivnosti vezane uz upis djece u I. razred osnovne škole u osnovnim školama i zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba u kojima se provodi postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta/učenika radi upisa u I. razred osnovne škole, priopćeno je iz Grada.

11:42 h Microsoft 365 putem Twittera je objavio kako na globalnoj razini postoje poteškoće s Microsoft Temsom, kojeg mnoge naše škole koriste u izvođenju online nastave. Konkretno se prijave odnose na funkcionalnosti vezane uz slanje poruka unutar sustava.

11:38 h [VIDEO] Ministrica Divjak rješavala online test o znanju geografije, pogledajte kako je prošla!

11:29 h Nova pravila zbog COVID-19 uvela je i Sveučilišna knjižnica u Rijeci

Dragi korisnici, od danas, 16. ožujka, uvodimo nova pravila s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za COVID-19 i obustavu nastave na Sveučilištu u Rijeci

– Svi studenti i zaposlenici Sveučilišta mogu putem e-maila: [email protected] naručiti građu do 11.00 sati radnim danom i podići isti dan u vremenu od 12.00 do 14.00 sati u prostoru Knjižnice
– Posudba je omogućena isključivo za studente i zaposlenike Sveučilišta u Rijeci
– knjige se naručuju isključivo putem online narudžbenica ili putem e-maila: [email protected]
– knjige se vraćaju isključivo u knjigomat (s desne strane ulaza u zgradu, dostupan je 24 sata!)
– moguće je posuditi 5 primjeraka građe
– U periodu trajanja obustave nastave zakasnina na posuđenu građu se neće naplaćivati studentima
– za sve informacije obratite nam se putem e-maila: [email protected]

11:09 h Većina nastavnika i učenici nikada se prije nisu našli u situaciji u kojoj nastavu slušaju na daljinu pa je i logično da se mnogima namežu brojna pitanja o načinu funkcioniranja sustava. Odgovore na većinu njih možete pronaći na ovoj poveznici.

10:12 h Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak, 16. ožujka s početkom u 10 sati obilazi Osnovnu školu Jabukovac gdje će kratko razgovarati s nastavnicima te vidjeti kako se odvija proces u sklopu ove krizne situacije.

S Microsoftom smo dogovorili da povećaju kapacitet servera, a sve ostale probleme rješavamo u hodu, rekla je u ponedjeljak Blaženka Divjak.

Ministrica je posjetila OŠ Jabukovac kako bi provjerila kako izgleda prvi dan nastave na daljinu.

– Prioritet nam je državna matura, a svi dani u online nastavi se vode kao radni dani. Sve će biti spremno kako bi se državnoj maturi moglo pristupiti na vrijeme, rekla je ministrica.

U nekoliko su dana, kaže, pripremili sustav koji je bez presedana.

– Izgleda da nam je nasljeđe Domovinskog rata omogućilo da prebrodimo ovakve situacije, rekla je Divjak.

Pohvalila je i nastavnike koji su danima radili na omogućavanju ovakve nastave. Ministrica je objasnila i zašto nastavnici danas moraju biti u školi.

– Preporuka je Stožera da zaposlenici i dalje budu na radnim mjestima. Radi se o velikom tehnološkom iskoraku. Radimo na tome da i oni budu u mogućnosti raditi od doma, istaknula je Divjak.

Ravnateljica OŠ Jabukovac naglasila je kako danas i sutra još traju pripreme, a kako od srijede kreće online nastava po redovitom planu.

Ministrica je s nastavnicima zaigrala i badminton, a sudjelovala je i u online nastavi. Pokazala je svoje znanje geografije u kvizu.

9:59 h Iz CARNET-a su priopćili kako je sustav AAI@EduHr pod napadom hakera

Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspješno, no sustav AAI@EduHr je trenutačno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama.

Naši stručnjaci poduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odjelu u Ministarstvu unutarnjih poslova te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu.

Ispričavamo se korisnicima te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama, priopćeno je iz CARNET-a

9:27 h Iz CARNET-a je priopćeno kako su uklonjene poteškoće u sustavu Office365

– Uklonjene su sve poteškoće s aktiviranjem Office365 računa putem stranice office365.skole.hr i s kreiranjem timova u aplikaciji Microsoft Teams. Sustav sada radi stabilno a za sva pitanja molimo vas da kontaktirate našu Službu za podršku korisnicima na adresu [email protected] ili na broj telefona 01 666 1 555, poručili su iz CARNET-a.

Ipak, u komentarima se javljaju korisnici koji tvrde da im sustav i dalje ne funkcionira ispravno, te da dolazi do greške prilikom prijave.

9:02 h Live stream Sportske televizije ne radi

Od 8 do 14 sati nastava se za učenike viših razreda i maturante održava na Sportskoj televiziji. No, live stream televzije trenutno nije dostupan. Učenici video materijale mogu pronaći na YouTubeu Škola za život.

Screenshot: SPTV

8:30 h NSK ograničava broj korisnika u Knjižnici te uvodi dodatne mjere opreza

S obzirom na situaciju izazvanu širenjem bolesti COVID-19 molimo da kontinuirano pratite objave na mrežnim stranicama Knjižnice putem kojih ćemo vas obavještavati o otvorenosti Knjižnice, radnom vremenu i mogućim promjenama.

Djelatnici Knjižnice redovito prate upute i odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog kriznog stožera i nadležnih ministarstava – Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Radi što učinkovitije zaštite od širenja koronavirusa, od ponedjeljka 16. ožujka 2020. ograničava se broj korisnika koji istodobno borave u prostoru Knjižnice, posebice u čitaonicama.  Cilj je ove mjere izbjeći situacije mogućih bliskih kontakata. Knjižničari će vas uputiti na slobodna mjesta za rad u čitaonicama. Stoga se može očekivati da će ulazak u Knjižnicu povremeno biti ograničen dok se ne smanji broj ljudi koji u njoj može boraviti  istodobno.

O postupcima vezanim za prekoračenje roka za vraćanje knjiga onih korisnika koji zbog mjere samoizolacije ne mogu vratiti knjige u predviđenom roku, obavijestit ćemo vas naknadno.

Molimo korisnike pojedinačnih soba za studijski rad da se obrate odjelu Korisničke službe kako bi dogovorili postupke u slučaju zatvaranja Knjižnice za korisnike.

Molimo korisnike da se pridržavaju uputa koje za sve građane objavljuju nadležna nacionalna tijela, a kada borave u Knjižnici da se pridržavaju uputa o  kretanju u prostoru i dezinfekciji ruku  te da izbjegavaju korištenje liftova ako u njima boravi više od dvije do tri osobe.

 

8:00 h Započela je nastava na HRT3

Učenici prvog razreda osnovnih škola nastavu će slušati od 8 sati. Učili su tako redne brojeve, slovo P i slovo F, a HRT je emitirao i popularnu edukativnu emisiju ‘Čarobna ploča’ na istu temu.

7:59 h Raspored sati za 16. ožujka

HRT3

1. razred OŠ počinje u 8.00 sati
2. razred OŠ počinje u 10.00 sati
3. razred OŠ počinje u 13.00 sati
4. razred OŠ počinje u 15.00 sati

Sportska televizija

5. razred OŠ 8 – 9.30 h MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM
6. razred OŠ 9.30. – 10.45. h POV, MAT, PRI, ENG, NJEM
7. razred OŠ 10.45 – 11.50 h MAT, HRV, BIO, GEO
8. razred OŠ 11.50 – 12.45 h HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM

Maturanti 12.45.-14 h MAT, HRV, GEO, ENG, NJEM

Videi se nalaze na YouTubeu Škole za život na ovoj poveznici

1. razred srednje škole, početak nastave u vašem virtualnom razredu je u 13.15 sati

1. Engleski jezik St Patrick’s Day 06,19 min
2. Biologija Kruženje tvari i protok energije 14,52 min
3. Informatika Uvod u programiranje u Pythonu 14,02 min
4. Povijest Narodi Apeninskog poluotoka 13,09 min

2. razred srednje škole, početak nastave u vašem virtualnom razredu je u 13.30 sati

1. Likovna umjetnost Arhitektura 19,15 min
2. Povijest Velika geografska otkrića, 1. dio 15,01 min
3. Matematika Graf eksponencijalne funkcije 07,53 min
4. Matematika Eksponencijalna funkcija 04,55 min

3. razred srednje škole, početak nastave u vašem virtualnom razredu je u 13.45 sati

1. Engleski jezik Plastic pollution 06,19 min
2. Njemački jezik Umweltschutz, 1.dio 17,01 min
3. Povijest Druga industrijska revolucija, 1. dio 14,20 min
4. Matematika Implicitni oblik jednadžbe pravca 14,18 min

4. razred srednje škole, početak nastave u vašem virtualnom razredu je u 13.00 sati

1. Matematika Svojstva funkcija 21,09 min
2. Hrvatski jezik Antigona, prvi dio 9,22 min
3. Geografija Obilježja naselja u Hrvatskoj 9,08 min
4. Engleski jezik Create your Europass – CV 10,52 min
5. Njemački jezik Eine neue Krankheit 15,19 min


Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu