Pretraga

[UŽIVO] Donosimo sažeti pregled svega što se danas događalo u obrazovanju

A- A+

Na početku smo devetog tjedna online nastave, a ovog utorka preko 13.000 maturanata pristupit će probnom eseju iz Hrvatskog jezika. Sinoć je ministrica Blaženka Divjak kazala kako bi već sljedećeg tjedna strukovne škole mogle otvoriti vrata za dijelove praktične nastave i završne ispite. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Foto: Dids; Pexels

18:02h Potpisnici peticije za nastavak održavanja natjecanja učenika nezadovoljni pismom koje im je uputila ravnateljica AZOO-a

Nakon što je Agencija za odgoj i obrazovanje krajem travnja objavila da se otkazuju sva natjecanja učenika za ovu školsku godinu, pokrenuta je peticija kojom se traže konkretnija objašnjenja i promišljanje o alternativnom obliku natjecanja, a ne otkazivanje. O tome se oglasila i pravobraniteljica za djecu koja smatra da je ukidanje natjecanja štetno za učenike, a ravnateljica AZOO-a na naš upit odgovorila je podužim pismom u kojem pokušava objasniti odluku. Međutim, Inicijativa roditelja i učenika za povratak natjecanja nije zadovoljna te je odgovor na spomenuto pismo uputila nama, ali i premijeru, pravobraniteljici za djecu i ministrici Divjak. Traže da se natjecanja održe. Više pročitajte ovdje.

17:55h Sveučilište u Osijeku donijelo je odluku o produženju nastave, a ispiti na ljetnom roku pisat će se do kolovoza

Senat Sveučilišta u Osijeku na sjednici 8. svibnja donio je odluku kojom se nastava u ovom semestru na tom fakultetu produžuje do 26. lipnja, a pomaknuli su se i ljetni i jesenski ispitni rokovi. Ljetni ispitni rok održat će se od 1. lipnja do 1. kolovoza. Više pročitajte ovdje.

17:47h Suze pretvorili u smijeh: Maturanti izradili memeove koji najbolje dočaravaju u kakvoj se situaciji nalaze

‘Šaka suza, vrića smija’- tako se u jednoj domaćoj pjesmi opisuje život, a moglo bi se to primijeniti i na situaciju u kojoj su se trenutno našli maturanti. Jedan je razred iz Krapine, baš kao tijekom štrajka, suze odlučio pretvoriti u smijeh. Sve što im se događa odlučili pretočiti u zabavne memeove, a kroz njih su ‘obradili’ i pojedine poznate lektire. Više pročitajte ovdje.

17:42h Doznajte kako i do kada možete naknadno prijaviti ili odjaviti ispite mature

Još je sredinom veljače zaključana je mogućnost prijave i odjave ispita državne mature. Iako postoji naknadni rok za obavljanje te radnje koji je ovih dana produljen, mogućnost njegova korištenja ipak nemaju svi pristupnici. Kako izgleda postupak naknadne prijave, odjave ili promjene ispita, pročitajte na poveznici.

17:22h Novi Instagram profil za predstavljanje srednjih škola

Ako ste u potrazi za budućom srednjom školom, imamo nešto za vas! Na Instagram profilu predstavljanje_skola možete saznati informacije o školama u Hrvatskoj. Tamo ćemo svakodnevno dijeliti sadržaj povezan s upisima i školama u Hrvatskoj. Zapratite nas!

16:55h Prema brojci MZO-a, preko 1.500 maturanata nije predalo esej: Za tehničke poteškoće krive – loš kućni internet

Za pisanje probnog online eseja prijavilo se 13.180 maturanata, a brojni od njih i prije samog početka požalili su se kako sustavu i zadatku uopće ne mogu pristupiti. No iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pohvalili su se brojkom od 11.500 maturanata koji su esej predali i tvrde da je tek manji broj imao tehničke poteškoće – zbog lošeg kućnog interneta. Više čitajte na linku.

16:18h Riješite naš današnji zadatak temeljen na ulomku iz probnog eseja B razine

15:02h ‘Pružaju njegu i utjehu i to – bez recepta’: Učenici snimili video o medicinskim sestrama

Danas, 12. svibnja, obilježava se Dan sestrinstva, a učenici 4.-2 razreda Medicinske škole u Rijeci (smjer medicinska sestra/tehničar opće njege), potporu i zahvalu svojim  sadašnjim, ali i budućim, kolegama i kolegicama, odlučili su dati videom. Poručuju kako je biti medicinska sestra poziv te se nadaju da će video pomoći svima koji se dvoume trebaju li upisati to zanimanje ili ne. Video pogledajte ovdje.

13:47h Novi krug pregovora sindikata i Vlade sljedećeg tjedna

Kako piše Tportal.hr, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović danas je rekao da se idućeg tjedna nastavljaju pregovori sa sindikatima javnih i državnih službi o Vladinu prijedlogu suspenzije rasta osnovice plaća u ovoj godini. U tu skupinu ulaze i zaposlenici škola, a Sindikat Preporod proteklog je ponedjeljka i utorak proveo izjašnjavanje članstva o ponudi Vlade.

Podsjetimo, Vlada od sindikata traži da odustanu od božićnica, regresa i jubilarnih nagrada te odustanu od rasta osnovice, po kojoj su plaće u javnim i državnim službama u 2020. trebale rasti za 2% od lipnja i još 2% od listopada.

– Dogovoreno je da nastavljamo pregovore sljedeći ponedjeljak ili utorak. Vlada tu ima vrlo jasnu poziciju – kako bi se ekonomija oporavila i kako bismo imali prostora u javnim financijama za pomoć nezaštićenijem dijelu ekonomije, svi moramo biti solidarni i odreći se određenih prava, kazao je danas Aladrović, prenosi Tportal.hr.

Dodaje kako će se prihvaćanjem prijedloga dugoročno osloboditi fiskalni kapacitet za daljnja povećanja, koja će se dogoditi nakon izlaska iz krize jer se Hrvatskoj, kaže, predviđa ekonomski izlazak iz krize već sljedeće godine. S druge strane, time bi se pokazala empatija prema djelatnicima u privatnom sektoru, čija su radna mjesta u ovom trenutku nesigurnija i ugroženija nego u javnom sektoru, ističe Aladrović, prenosi Tportal.hr.

13:12h Fijasko probnog eseja, brojni maturanti nisu mogli otvoriti zadatak: Evo i dojmova onih koji su ga uspjeli napisati

Čak 13.180 maturanata ovoga utorka prijavilo se za pisanje probnog eseja koji se održao na virtualnoj platformi Loomen. No, najveća i najčešća zamjerka koju su mnogi od njih imali ta je da zbog tehničkih poteškoća pisanju uopće nisu mogli pristupiti. Oni koji su se pak uspjeli prijaviti na obje razine morali su napisati usporedni esej. Više čitajte na linku.

10:49h Maturanti koji ne mogu pristupiti probnom eseju upućeni da šalju mailove CARNET-u

Maturanti koji ne mogu pristupiti pisanju probnog online eseja ili oni koji imaju tehničkih poteškoća tijekom pisanja, upućeni su na slanje mailova tehničkoj podršci CARNET-a na: [email protected].

10:07h Započeo je probni online esej za 13.000 maturanata

Danas u 10 sati započelo je pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog kojeg je prijavilo 13.180 učenika završnih razreda srednjih škola.

Kako doznajemo od maturanata koji su prijavili probni esej, neki od njih imaju velikih poteškoća s prijavom u sustav.

Podsjetimo, maturanti na dan pisanja probnog eseja nisu obvezni sudjelovati u radu u virtualnim učionicama, izostanak će biti opravdan onim maturantima koji uistinu i napišu esej i predaju ga na ocjenjivanje.

– Svi maturanti mogli su se prijaviti za sudjelovanje u pisanju online eseja, dakle i učenici gimnazija i strukovnih škola. Ukupno se prijavilo 13.180 učenika. Maturanti su mogli odabrati koju razinu žele pisati – A ili B. Kao i na pravoj maturi, učenici će po razinama dobiti jedan esejski zadatak i njega rješavati, a za to će imati 160 minuta. Prilikom kreiranja probnog online eseja, vodilo se računa i o učenicima s teškoćama kojima je omogućeno dulje pisanje, odnosno kasnija predaja eseja, prilagodba oblika, veličine slova, kao i mogućnost korištenja čitača ekrana za učenike s oštećenjem vida. Pisanje esejskog zadatka odvijat će se na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će započeti s čitanjem uputa o online pisanju eseja. Čitanju i rješavanju esejskog zadatka moći će započeti točno u 10 sati. Rezultate će učenici dobiti u tjednu koji započinje 25. svibnja. Svim učenicima želimo puno uspjeha u pisanju probnog online eseja. Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te tako nastavnici ostvaruju dodatne bodove za napredovanje, priopćeno je jutros iz Ministarstva obrazovanja.

9:20h Divjak: HZJZ izrađuje uputu kako bi strukovne škole sljedeći tjedan otvorile vrata za praksu i završne

U sinoćnjem Dnevniku HRT-a gostovala je ministrica Blaženka Divjak, koja je komentirala povratak dijela učenika u škole, ponovno otvaranje strukovnih škola za završne ispite te provedbu prijemnih ispita na fakultetima.

– Istina je da u 3. fazi otvaramo različite sektore, očekujemo liječnički pregled, poslugu u dućanima i kafićima, da rade tvornice, ali i očekujemo i da učenici budu u školama. Na žalost, svi su ovo vidjeli kao priliku za različite istupe, jako puno političara neodgovorno koristi ovu platformu i govori o nečemu nad čime nema ingerenciju. Zato pozivam roditelje i nastavnike da redovito prate internetske stranice Ministarstva, jer pravodobno i točno informiramo, poručila je Divjak, prenosi HRT.

Nakon što su donesene odluke o točnim datumima i sadržajima državne mature poziva maturante da sve informacije prate isključivo putem službenih kanala i Viber grupe Maturanti2020. Rekla je i da od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ministarstvo obrazovanja očekuje da provedbu mature uspješno obavi.

Očekuje se da će se već sljedećeg tjedna u jednom segmentu otvoriti i strukovne škole.

– U stalnom smo kontaktu s HZJZ-om vezano uz propisivanje uvjeta pod kojim će se praktična nastava u jednom segmentu koja se ne može provesti online, provesti u školi, ali jednako tako i obrane završnih ispita. Očekujemo da ćemo ovaj tjedan zgotoviti u suradnji s HZJZ-om te uvjete, kako bi već idućeg tjedna u jednom tom segmentu koji je važan za završnost i strukovne škole mogle otvoriti svoja vrata za dijelove praktične nastave i organiziranje završnih ispita, rekla je Divjak za HRT.

Za online esej koji se piše ovog utorka prijavilo se više  od 13.000 maturanata, a Divjak je istaknula kako je ovo prilika da maturanti provjere svoje kompetencije za esej te da se vidi koje su mogućnosti da se takvi ispiti provode online.

Ministrica predviđa se da će se i sljedeće godine dio nastave provoditi online.

– Možda se pokaže prilika da se i natjecanje učenika ili možda čak dijelovi mature izvode tako, rekla je.

Mnogi su postavljali pitanje i zašto se nastavna godina ne privede kraju što su neke zemlje i učinile, na što Divjak odgovara da se prvo moraju postići ishodi učenja koji su predviđeni kurikulumima. Smatra da se nastava na daljinu u najvećem dijelu izvodi dobro i zato je dobro da se nastavni proces završi u regularnom trajanju školske godine. Dodala je i da većina učitelja zaslužuje nagradu, i da će nagrađivanja biti i ove godine, što je planirano i u rebalansu proračuna.

Na pitanje kako će se provoditi prijemni ispiti koje će određeni fakulteti morati provesti, ministrica objašnjava da je takvih vrlo malo.

– Vrlo malo fakulteta ima izgovor za provođenje još nekih dodatnih provjera. Razumijem u umjetničkom području da se provjeravaju dodatne kompetencije, za to ima potrebe. Dobro je da se držimo da je ova situacija ipak posebna i da treba iskoristiti sve ono što nam je na raspolaganju, ionako su nam kvote daleko veće nego što imamo potencijalnih studenata, poručila je Divjak, prenosi HRT.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.