Pretraga

VIDEO: Ovog tjedna imamo posebnu epizodu Newsflasha iz Splita, otkrijte zanimljivosti o školstvu ovdje

U novoj epizodi Newsflasha iz Splita donosimo zanimljivosti o školstvu ovdje. U splitskim osnovnim školama mobiteli su zabranjeni, a splitski maturanti lani su najbolje riješili maturu iz Hrvatskoga u državi. U Splitsko-dalmatinskoj županiji još je jedina srednja škola u Hrvatskoj za klesara, a u Split 2028. dolaze Europske sveučilišne igre. Do tada bi svakako studenti trebali dobiti i novi studentski dom.

Split

Split | foto: Pixabay

Nakon što smo specijalne epizode Newsflasha pripremili iz Osijeka, Dubrovnika i Istre, na red je stigao i Split. Naša redakcija ovaj će tjedan u Splitu raditi niz lokalnih priča, a za početak donosimo zanimljivosti o splitskom školstvu.

Lani su splitski maturanti briljirali na maturi

U splitskim osnovnim školama kojima je Grad Split osnivač mobiteli za učenike su zabranjeni. Tako učenici u školu ulaze s ugašenim mobitelom u torbi i mogu ga upaliti tek kada napuste školu, osim ako im treba za potrebe nastave tijekom dana. U Splitsko-dalmatinskoj županiji još se jedino u Hrvatskoj može školovati za klesara i to u trećoj najmanjoj srednjoj školi u Hrvatskoj. To je Klesarska škola Pučišća na Braču s 46 učenika.

Lani su splitski maturanti briljirali na maturi. Učenici III. gimnazije Split riješili su maturu Matematike drugi najbolje u državi, maturu Hrvatskog četvrti, a maturu Engleskoga deveti najbolje u državi. Učenici V. gimnazije Vladimira Nazora Split maturu Hrvatskog jezika riješili su najbolje u državi, a Matematiku sedmi najbolje u državi. Lani je najviše splitskih maturanata odlučilo upisati Ekonomiju u Splitu, njih 307, a slijedi Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Izdvojeni članak
dubrovnik

VIDEO: Stigli smo u Dubrovnik, imamo posebnu epizodu Newsflasha – ovo su zanimljivosti o školstvu ovdje

Split će biti domaćin velikih Europskih sveučilišnih igara 2028.

Već tri godine studenti u Splitu mogu putovati besplatnom autobusnom linijom i to od Spinuta gdje su studenti koji žive u studentskim domovima pa do Kampusa gdje se nalazi većina fakulteta. Split će biti domaćin velikih Europskih sveučilišnih igara 2028. godine. Doći će preko 5.000 studenata s 400 europskih sveučilišta.

Sveučilište u Splitu želi i skratiti akademsku godinu kako bi, tvrde, olakšali studentima koji stanodavci izbacuju iz stanova početkom lipnja kada dolaze turisti. Do kraja 2025. pak bi trebao biti izgrađen novi studentski dom na Kampusu od 700 ležaja. U našem Newsflashu ispod možete pogledati i splitski rječnik koji smo pripremili, a u kojem su riječi poput čikare i fjake. Pretplatom na srednja.hr možete redovito dobivati najvažniji pregled vijesti iz obrazovanja i znanosti.