Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

Opis zanimanja Povijest škole Uvjeti upisa u školsku godinu 2020./2021. Fotografija Video Kontakt podaci Aktivnosti u školi Posebnosti škole

HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR

Tijekom četverogodišnjeg školovanja učenici stječu znanja za rad u hotelima, turističkim agencijama i drugim poduzećima koji se bave turističkim ponudama. Učenje tri strana jezika i drugi zahtjevni predmeti omogućavaju nastavak školovanja na fakultetima.

TURISTIČKO HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST

Ovo je zanimanje neophodno našem turizmu u budućnosti. Učenici postaju vrsni kuhari, ali i konobari i slastičari s mnogo znanja o dobroj organizaciji posla i tehnologiji struke. Ovo zanimanje omogućava upis na više stručne škole i fakultete.

KONOBAR

Zanimanje konobar je zanimanje u kojem je potrebno dobro poznavanje stranih jezika kao i osnovna znanja iz opće kulture, psihologije i higijene. Kod učenika radimo na spretnosti, urednosti i poslovnosti.

KUHAR – SLASTIČAR

Kvalitetnom je kuharu i slastičaru svijet otvoren. To je zanimanje u kojem se učenici osposobljavaju za pripremanje raznih vrsta hladnih i toplih jela te slastica, uče naručivati namirnice, skladištiti robu i čuvati je od kvarenja. Najvažnija su znanja iz prehrane, biologije i ekologije. Posebno se njeguje urednost, spretnost i poslovnost.

Godine 1956. osnovana je Centralna ugostiteljska škola u Osijeku sa samo 16 učenika u prvome razredu, smještena u dijelu zgrade hotela Royal. Preuređivanjem skladišta Tvornice duhana Sarajevo u Šamačkoj 4, škola seli u nove prostore. Godine 1958. dobili smo prvog stalnog nastavnika u školi, a 1962. već imamo i dom učenika i sportsko društvo Mladi ugostitelj. Godina 1971. za nas je veoma važna, a protječe u obnavljanju zgrade u kojoj je škola smještena i danas, u Radićevoj 20. Zgrada naše škole jedan je od najljepših primjera secesije u Osijeku i ima veliku kulturno-povijesnu vrijednost. Godine 1972. dobivena je suglasnost za otvaranje Hotelijerske škole, a otvoren je i Gradski podrum, reprezentativni restoran koji sa svečanom dvoranom služi za obučavanje učenika i prijem gostiju. Godine 1990. škola prelazi na trogodišnji program za zanimanja kuhar, konobar i slastičar. Najteža školska godina u povijesti škole je 1991./92. dio učenika i profesora odlazi u prijateljsku Bašku na Krku. U novu školsku zgradu preselili smo 2009. godine i od tada radimo u profesionalnim uvjetima. Škola ima 14 učionica, 4 praktikuma kuharstva, 3 praktikuma posluživanja, praktikum slastičarstva, hotelijerstva, informatike, knjižnicu, sportsku dvoranu, kantinu i restoran u sklopu škole.

foto: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek | privatna arhiva

Adresa škole: Matije Gupca 61,Osijek

Broj telefona: 031211095

Mail škole: ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Oib škole: 67104212471

Link na web stranicu škole: http://ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr/

Link na Facebook stranicu škole: https://www.facebook.com/Ugostiteljsko-turisti%C4%8Dka-%C5%A1kola-Osijek-237266299755455

Link na Instagram stranicu škole: https://www.instagram.com/explore/locations/131238207597036/ugostiteljsko-turisticka-skola-osijek/

Link na stranicu školske knjižnice: https://ksenijakesegikrstin.wixsite.com/knjiznica

Učenici naše škole redovito sudjeluju na strukovnim natjecanjima i postižu zapažene rezultate. Ove smo školske godine bili domaćini izlučnog natjecanja WorldSkills Croatia 2020. Na natjecanju je sudjelovalo 15 škola iz sedam županija, a natjecalo se u pet disciplina – kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje, slastičarstvo, poslovanje recepcije hotela i poslovanje turističke agencije. Cilj ovog natjecanja je promocija i popularizacija strukovnih zanimanja a natjecatelji su imali prilike pokazati svoje vještine.

Učenicima je ponuđeno sudjelovanje u 29 slobodnih aktivnosti, projektima i kulturnoj i javnoj djelatnosti škole. Škola objavljuje školski list Coctail.(https://vdocuments.mx/coctail-ss-lidrano-2012.html)

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek Odlukom o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju imenovana je dana 20. srpnja 2018. Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Time je RCK definiran kao mjesto izvrsnosti SOO-a u kojemu će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja. Navedeno će biti platforma za učenje temeljeno na radu, za obavljanje stručne prakse, za provedbu različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja, za obrazovanje mentora i povezivanje sa sudionicima na tržištu. Svrha projekta je poboljšanje obrazovnog sustava i sustava osposobljavanja za tržište rada, olakšavanje prijelaza iz škole na posao, jačanje kvalitete strukovnog obrazovanja i unapređenje cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Centar kompetentnosti nastavlja s obrazovanjem odraslih i programom osposobljavanja za pripremu jednostavnih jela i slastica. Škola ima status Međunarodne organizacije Ekoškola, članica je AEHTe (European assocation of hotel and tourism schools). U sastavu škole je Učenički dom.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 17 Ocjena: 4.43
Kvaliteta nastave 4.18
Opremljenost učionica 4.65
Knjižnica 4.35
Izvannastavne aktivnosti 4.41
Dostupnost interneta 4.29
Prostori za druženje 4.41
Mogućnosti zapošljavanja 4.53
Preporuka upisa 4.65

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2018/2019 Glasova: 6 Ocjena: 3.98
2017/2018 Glasova: 4 Ocjena: 4
2013/2014 Glasova: 2 Ocjena: 4.25
2012/2013 Glasova: 3 Ocjena: 3.29

One comment

  1. Ne sviđa mi se što nema klimatskih uređaja.Tako da zna biti grozno kada je vruće.Toliko grozno da se učenici/ce ne mogu koncentrirati na nastavu(koliko bi željeli).To bi svakako trebalo promijeniti.

Odgovori