Pretraga

Srednja škola

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR

Tijekom četverogodišnjeg školovanja učenici stječu znanja za rad u hotelima, turističkim agencijama i drugim poduzećima koji se bave turističkim ponudama. Učenje tri strana jezika i drugi zahtjevni predmeti omogućavaju nastavak školovanja na fakultetima.

TURISTIČKO HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST

Ovo je zanimanje neophodno našem turizmu u budućnosti. Učenici postaju vrsni kuhari, ali i konobari i slastičari s mnogo znanja o dobroj organizaciji posla i tehnologiji struke. Ovo zanimanje omogućava upis na više stručne škole i fakultete.

KONOBAR

Zanimanje konobar je zanimanje u kojem je potrebno dobro poznavanje stranih jezika kao i osnovna znanja iz opće kulture, psihologije i higijene. Kod učenika radimo na spretnosti, urednosti i poslovnosti.

KUHAR – SLASTIČAR

Kvalitetnom je kuharu i slastičaru svijet otvoren. To je zanimanje u kojem se učenici osposobljavaju za pripremanje raznih vrsta hladnih i toplih jela te slastica, uče naručivati namirnice, skladištiti robu i čuvati je od kvarenja. Najvažnija su znanja iz prehrane, biologije i ekologije. Posebno se njeguje urednost, spretnost i poslovnost.

Godine 1956. osnovana je Centralna ugostiteljska škola u Osijeku sa samo 16 učenika u prvome razredu, smještena u dijelu zgrade hotela Royal. Preuređivanjem skladišta Tvornice duhana Sarajevo u Šamačkoj 4, škola seli u nove prostore. Godine 1958. dobili smo prvog stalnog nastavnika u školi, a 1962. već imamo i dom učenika i sportsko društvo Mladi ugostitelj. Godina 1971. za nas je veoma važna, a protječe u obnavljanju zgrade u kojoj je škola smještena i danas, u Radićevoj 20. Zgrada naše škole jedan je od najljepših primjera secesije u Osijeku i ima veliku kulturno-povijesnu vrijednost. Godine 1972. dobivena je suglasnost za otvaranje Hotelijerske škole, a otvoren je i Gradski podrum, reprezentativni restoran koji sa svečanom dvoranom služi za obučavanje učenika i prijem gostiju. Godine 1990. škola prelazi na trogodišnji program za zanimanja kuhar, konobar i slastičar. Najteža školska godina u povijesti škole je 1991./92. dio učenika i profesora odlazi u prijateljsku Bašku na Krku. U novu školsku zgradu preselili smo 2009. godine i od tada radimo u profesionalnim uvjetima. Škola ima 14 učionica, 4 praktikuma kuharstva, 3 praktikuma posluživanja, praktikum slastičarstva, hotelijerstva, informatike, knjižnicu, sportsku dvoranu, kantinu i restoran u sklopu škole.

foto: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek | privatna arhiva

Adresa škole: Matije Gupca 61,Osijek

Broj telefona: 031211095

Mail škole: ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Oib škole: 67104212471

Link na web stranicu škole: http://ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr/

Link na Facebook stranicu škole: https://www.facebook.com/Ugostiteljsko-turisti%C4%8Dka-%C5%A1kola-Osijek-237266299755455

Link na Instagram stranicu škole: https://www.instagram.com/explore/locations/131238207597036/ugostiteljsko-turisticka-skola-osijek/

Link na stranicu školske knjižnice: https://ksenijakesegikrstin.wixsite.com/knjiznica

Učenici naše škole redovito sudjeluju na strukovnim natjecanjima i postižu zapažene rezultate. Ove smo školske godine bili domaćini izlučnog natjecanja WorldSkills Croatia 2020. Na natjecanju je sudjelovalo 15 škola iz sedam županija, a natjecalo se u pet disciplina – kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje, slastičarstvo, poslovanje recepcije hotela i poslovanje turističke agencije. Cilj ovog natjecanja je promocija i popularizacija strukovnih zanimanja a natjecatelji su imali prilike pokazati svoje vještine.

Učenicima je ponuđeno sudjelovanje u 29 slobodnih aktivnosti, projektima i kulturnoj i javnoj djelatnosti škole. Škola objavljuje školski list Coctail.(https://vdocuments.mx/coctail-ss-lidrano-2012.html)

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek Odlukom o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju imenovana je dana 20. srpnja 2018. Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Time je RCK definiran kao mjesto izvrsnosti SOO-a u kojemu će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja. Navedeno će biti platforma za učenje temeljeno na radu, za obavljanje stručne prakse, za provedbu različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja, za obrazovanje mentora i povezivanje sa sudionicima na tržištu. Svrha projekta je poboljšanje obrazovnog sustava i sustava osposobljavanja za tržište rada, olakšavanje prijelaza iz škole na posao, jačanje kvalitete strukovnog obrazovanja i unapređenje cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Centar kompetentnosti nastavlja s obrazovanjem odraslih i programom osposobljavanja za pripremu jednostavnih jela i slastica. Škola ima status Međunarodne organizacije Ekoškola, članica je AEHTe (European assocation of hotel and tourism schools). U sastavu škole je Učenički dom.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap