Pretraga

Izdvojili smo sedam novosti u sektoru obrazovanja koje biste trebali pratiti

A- A+

Sam početak tekuće nastavne godine donio je nekoliko važnih novosti. Obrazovni sustav mijenja se kako se mijenja i društvo unutar kojeg postoji, no jedno je sigurno – o promjenama se mora razgovarati. Naziv ovogodišnje konferencije portala srednja.hr je, stoga, Obrazovanje na prekretnici. U ovom tekstu smo saželi najvažnije promjene koje su se dogodile ili nas tek čekaju, a o nekima od njih ćemo i detaljno raspravljati na konferenciji.

Konferencija Obrazovanje na prekretnici održava se 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti | Foto: srednja.hr

Val promjena zahvatio je svijet, pa tako i našu zemlju. Neke od novosti u obrazovnom sustavu kojima svjedočimo su na svjetske trendove, a druge su već duže vrijeme u najavi i značit će odmak od dosadašnjeg načina rada. Upravo je to razlog zašto se druga konferencija u organizaciji portala srednja.hr održava pod nazivom Obrazovanje na prekretnici.

Konferencija Obrazovanje na prekretnici će se održati 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o drugoj konferenciji u organizaciji portala srednja.hr. Ulaznice za konferenciju prodaju se putem Entria po cijeni od 350 kn (46,45 €). Za učenike i studente cijena ulaznica je 175 kn (23,23 €). Pretplatnici portala srednja.hr će konferenciju moći pratiti posve besplatno, uživo online, a osiguran im je i popust od 50 % za kupnju ulaznica. Više o tome pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Donosimo program konferencije srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici

Konferencija će kroz sedam panela i četiri predavanja tematizirati aktualne izazove pred kojima se nalazi naš obrazovni sustav. Sve o čemu će biti riječi pronađite u programu konferencije dostupnom ovdje. U ovom smo tekstu saželi neke od važnih promjena koje su zahvatile obrazovanje, ali i koje će nas dočekati u bližoj budućnosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pregovori oko rasta osnovice plaće

Početak nove obrazovne godine obilježili su pregovori Vlade i sindikata oko povećanja osnovice. Nedavno je zadovoljen uvjet za potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru nakon što je u dva sindikata u prosvjeti, Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, prihvaćena ponuda Vlade za povećanjem osnovice plaće. Potpiše li se dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, osnovica plaće javnim službenicima, pa tako i zaposlenicima škola i fakulteta, bit će uvećana za šest posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja 2023., a povećat će se i božićnica, regres i dar za djecu.

Prosvjed nastavnika 25. 11. 2019.| foto: srednja.hr

Nacionalni ispiti ulaze u sve škole

Kad je riječ o školstvu, osim o pitanju porasta cijena energenata koji dodatno opterećuju naš školski sustav, pisalo se o još jednoj inflaciji – inflaciji superodlikaša. Kao odgovor na to pitanje, neke su srednje škole posegnule za uvođenjem prijemnih ispita. Također, ozbiljno se razmišljalo i o ocjenjivanju Nacionalnih ispita koje ove godine ulaze u sve škole, ali od toga se odustalo. Umjesto toga, rezultat će biti upisan u bilješku i služit će kao povratna informacija o uspjehu učenika.

Od idućeg polugodišta svim osnovcima besplatan obrok u školi

Od idućeg polugodišta svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih oko 311 tisuća, imat će pravo na jedan besplatan obrok u školi. Mjera je to za čiju će se provedbu iz proračuna izdvojiti 550 milijuna kuna. Riječ je o mjeri koja se uvodi nakon što je je inicijativa ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’, iza kojeg stoje četiri profesorice s Pravnog fakulteta u Zagrebu, duže vremena upozoravala na nejednakost među djecom u pristupu obrocima.

Velike promjene na maturi iz Hrvatskog jezika

Ove školske godine učenike čekaju i velike promjene u provedbi državne mature iz Hrvatskog jezika. Između ostalog, učenici će pisati jedinstvenu razinu ispita, umjesto dosadašnje niže i više. Ispit će sastojati od triju, umjesto dosadašnjih dviju cjelina, koje će se pisati kroz dva dana. Za ocjenjivanje eseja će se ponovno određivati minimalni prag prolaznosti, a na popisu lektira za esej za iduću godinu nalaze se samo četiri djela, umjesto dosadašnjih desetak.

hrvatski jezik esej državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Pilot-projekt cjelodnevne nastave starta 2023. godine

Od iduće godine nas očekuje i uvođenje cjelodnevne nastave za osnovnoškolce. Plan Ministarstva znanosti i obrazovanja jest da sve škole na nastavu u jednoj smjeni pređu do 2027. godine. Za potrebe izgradnje ili dogradnje škola i vrtića, kako bi ovaj plan zaživio, predviđena su i sredstva za ulaganje u iznosu od skoro 3 milijarde kuna.

Novi rektor zagrebačkog sveučilišta

Najveće sveučilište u zemlji nedavno je dobilo novog čelnog čovjeka. Stjepan Lakušić novi je rektor Sveučilišta u Zagrebu. Lakušić je 84. rektor, ali prvi koji dolazi s Građevinskog fakulteta. Uz njega, zagrebačko sveučilište je dobilo novih šest prorektora i dvije prorektorice koji će, kao rektorovi najbliži suradnici, krojiti politiku uprave Sveučilišta. Rektor Lakušić gostovat će na konferenciji Obrazovanje na prekretnici u sklopu panela ‘Što se, zapravo, mijenja u visokom obrazovanju’. Više informacija i cijeli program konferencije dostupan je ovdje.

Inauguracija novog retkora Stjepana Lakušića. Foto: Matej Markovinović | srednja.hr

Novi Zakon o visokom obrazovanju i znanosti stupio na snagu

Donesen je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kojim se, između ostalog, uvodi novi model financiranja sveučilišta, a pojačava se nadzor nad trošenjem javnog novca. Profesori koji imaju sedamdeset i više godina više ne mogu imati ugovore o radu na javnim fakultetima. Studenti stručnih studija nakon izjednačavanja kvalifikacijskih razina u Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, ovim će Zakonom dobiti i nove titule nakon završetka diplomskog studija – magistri i magistre struke. Sve ovo nisu jedine promjene koje predviđa novi zakon, a konferencija Obrazovanje na prekretnici će se ovom temom baviti u okviru panela ‘Što se, zapravo, mijenja u visokom obrazovanju?’


Povodom 11. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici čiji program pogledajte ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike Obrazovanje na prekretnici ili preko Facebook događaja ovdje.