Pretraga

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: Osmaš istukao drugog učenika jer mu se ‘opet smijao’

A- A+

Novi slučaj vršnjačkog nasilja potresao je Osnovnu školu Pakoštane. Napad se dogodio prošlog petka, a snimka prikazuje uznemirujući prizor u kojem napadač fizički zlostavlja nižeg učenika, tvrdeći da mu se žrtva ‘opet smijala’. Osim ovog najnovijeg slučaja, školu su već ranije potresli slični incidenti, uključujući pretučenog učenika osmog razreda koji je završio u bolnici nakon božićne priredbe prošle godine.

nasilje, šaka

Ilustracija: Unsplash

U Osnovnoj školi Pakoštane prošlog se petka dogodio šokantan događaj vršnjačkog nasilja. Naime, na snimci koju je Slobodnoj Dalmaciji poslao anonimni pošiljatelj, vidi se kako jedan učenik fizički napada drugog učenika. Na snimci se čuje kako ga optužuje da mu se ‘opet smijao’, a potom kreće napad. Iako napadnutni učenik pokušava uvjeriti napadača da ga nije omalovažavo, ovaj ga udara nogama i rukama, a onda ga uz zamah punom šakom udara u glavu, prenosi Slobodna Dalmacija.

U e-mailu koji je pratio snimku, anonimni pošiljatelj ističe zabrinutost zbog ponavljanja nasilnih incidenata u školi i nespremnosti škole da adekvatno reagira. Osim ovog najnovijeg slučaja, školu su već ranije potresli slični incidenti, uključujući pretučenog učenika osmog razreda koji je završio u bolnici nakon božićne priredbe prošle godine. Međutim, ovog puta ravnatelj Ivo Ćirak nije bio upoznat sa slučajem sve dok mu novinari Slobodne Dalmacije nisu poslali snimku, ali je kasnije potvrdio događaj.

Izdvojeni članak
rešetke zatvroske ćelije koje gledaju na hodnik zatvora

Smijenjena ravnateljica koja nije na vrijeme prijavila vršnjačko nasilje u školi: Mogla bi u zatvor

– Događaj iz navedene snimke se dogodio u OŠ Pakoštane u petak 27.10.2023. godine. Spomenuti događaj nije prijavljen od strane žrtve nasilja niti njegovih roditelja kao ni od ostalih djelatnika ni učenika. Mogu odgovoriti da se na snimci vidi da se radi o učenicima osmog razreda naše škole. Meni je kao ravnatelju iznimno žao što se ovakve stvari događaju i samo mogu reći da ćemo se još i više truditi da do ovakvih nasilnih ponašanja u našoj školi ne dolazi, stoji u izjavi ravnatelja Ive Ćiraka na upit Slobodne Dalmacije.

Ravnatelj Ćirak obećao je kako će škola poduzeti odgovarajuće korake sukladno protokolu o postupanju u slučaju nasilja. Nakon što je ravnatelj potvrdio autentičnost snimke, novinari Slobodne Dalmacije su je poslali Policijskoj upravi zadarskoj, koja je potvrdila primanje prijave te pokrenula izvid ovog slučaja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Pakoštane.