Pretraga

Srednja škola

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu

Kandlerova 48, 52100 Pula, Hrvatska

Tel: +385 (0)52 218 787, 218 778 Fax: +385 (0)52 218 796

tajnistvo@ss-tur-ugo-trg-pu.skole.hr

Ravnateljica: Orhideja Petković, dipl.soc.

OIB škole: 30822226445

Link na web stranicu škole: http://ss-tur-ugo-trg-pu.skole.hr/

Facebook stranica: https://www.facebook.com/lipapula/

Instagram profil: https://www.instagram.com/stutpula?r=nametag

Youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCqv8jYlV1E_alykxVrK4mkg

Informacije o obrazovnim programima i upisima, uspjesima učenika i njihovih mentora: https://youtu.be/d2Hzoa7jq4w

Djelatnost Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu je ostvarivanje odgojno-obrazovnog programa u području ugostiteljstva i turizma te ekonomije, trgovine i poslovne administracije u skladu s odobrenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Škola je u srpnju 2018., imenovana Regionalnim centrom kompetencija. Od školske godine 2019./2020. u četverogodišnjim razrednim odjeljenjima započela je provedba Škole za život kroz kurikulume hrvatskog jezika, matematike, engleskog i njemačkog jezika.

Promicanje učeničkih kompetencija provodi se u sve suvremenije opremljenim kabinetima na Stoji i u centru Pule. Učenici zajedno s nastavnicima u poticajnom i radnom ozračju kreiraju ideje te se pripremaju za brojna važna događanja – gradske i školske svečanosti, susrete, festivale, sajmove, natjecanja, smotre, suradničke projekte i slično.

Učenici se obrazuju za sljedeća četverogodišnja i trogodišnja zanimanja: Hotelijersko-turistički tehničar, Turističko-hotelijerski komercijalisti i Komercijalist, Kuhar, Konobar, Slastičar i Prodavač.
U školskoj godini 2019./2020. broji 27 razrednih odjela, uz učenike koji su upisali nastavak obrazovanja za višu razinu kvalifikacije.

Radi se u jutarnjoj smjeni, izuzev nekoliko grupa kuhara koji nastavu Kuharstva imaju u poslijepodnevnom terminu. Nastavni proces odvija se u petodnevnom radnom tjednu, osim za praktičnu nastavu.

Škola djeluje na dvije udaljene lokacije te se i nastavni proces odvija na dva mjesta u gradu (Kandlerova 48 i Ruže Petrović 17 i 17a – učionice i kabineti te dvorana tjelesne i zdravstvene kulture) koja su udaljena oko 3 km.

U školi djeluje stručna služba u sastavu: psihologinja, pedagoginja i knjižničarka.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu sljednik je Trgovinskoga školskog centra i Ugostiteljskoga školskog centra koji djeluje od školske godine 1953./1954. Ugostiteljska škola započela je s radom školske godine 1955./1956. kao područno odjeljenje Centra u Opatiji. Školski centar za robni promet nastaje 1963. u sklopu kojeg djeluju tri škole: Trgovinska, Ugostiteljska i Hotelijerska škola. Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja u trgovini, ugostiteljstvu, turizmu, prehrani, tekstilu i uslužnim djelatnostima Vitomir Širola Pajo djeluje od 1977. godine, a 1992. obavljena je podjela na dvije škole, Srednju škola Pula i Strukovnu škola Pula. Srednja škola Pula 1997. promijenila je naziv u Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, a locirana je u dvije zgrade (Kandlerova 48 i Ruže Petrović 17).

Škola je u proljeće 2003. primljena u članstvo AEHT-e, najveće europske asocijacije hotelijersko-turističkih i ugostiteljskih škola. U studenom 2008. škola postaje članicom prestižne svjetske mreže “Škole: partneri budućnosti” na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke.

Izbor učenika za upis obavljat će se na temelju sljedećih kriterija:

 • Prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja;
 • Zaključne ocjene iz točno određenih i propisanih predmeta iz 7. i 8. razreda koji su različiti po zanimanjima i upisna kvota:
  • KONOBAR: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik; 24 učenika;
  • KUHAR: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik; 42 učenika;
  • SLASTIČAR: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik; 6 učenika;
  • PRODAVAČ: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik; 24 učenika;
  • KOMERCIJALIST: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik, povijest, geografija, tehnička kultura; 24 učenika;
  • HOTELIJERSKO – TURISTIČKI TEHNIČAR: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik, povijest, geografija, likovna kultura, 48 učenika;
  • TURISTIČKO–HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik, povijest, geografija, likovna kultura; 24 učenika.

Uz sva navedena mjerila, za upis će se primjenjivati i dodatni elementi (uspjeh na natjecanjima iz znanja i sporta) te posebni elementi (kandidatima će se priznati ostvarivanje isključivo jednoga od sljedećih prava: kandidat sa zdravstvenim teškoćama, koji živi uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti, koji živi uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja, koji živi uz samohranoga roditelja korisnika socijalne skrbi, kojem je jedan roditelj preminuo koji je bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, koji je pripadnik romske nacionalne manjine, kandidat hrvatski državljanin čiji su roditelji državni službenici koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo) uz priložene odgovarajuće potvrde.

PRIJAVE ZA UPIS

 • Učenici se za upis u obrazovne programe prijavljuju i upisuju putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), a temeljem natječaja za upis koji objavljuju srednje škole.
 • Učenici se nakon prijave rangiraju prema broju bodova. Ne postoji minimalni broj bodova odnosno bodovni prag za upis.
 • Učenici koji se upisuju u zanimanja kuhar i slastičar dužni su dostaviti školi liječničku svjedodžbu medicine rada, a za ostala zanimanja potvrdu školskog liječnika.
 • Sve informacije bit će objavljene na oglasnoj ploči i na mrežnoj stranici škole.

foto: Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula

https://images.app.goo.gl/9sFx7xpJqbyCm5227

Svakodnevne školske aktivnosti redovno objavljujemo na našim školskim Facebook i Instagram profilima, web stranici i YouTube kanalu.

Škola je u proljeće 2003. primljena u članstvo AEHT-e, najveće europske asocijacije hotelijersko-turističkih i ugostiteljskih škola. Od tada redovno sudjelujemo na godišnjim konferencijama i natjecanjima

U studenom 2008. škola postaje članicom prestižne svjetske mreže “Škole: partneri budućnosti” na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke.

U srpnju 2018. godine u Hrvatskoj je izabrano 25 regionalnih centara kompetencija u strukovnom obrazovanju, a Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule imenovana je Centrom kompetencija u turizmu kao jedina škola iz Istarske županije.

Kao jedan od rezultata njegovanja posebnosti hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta je i primljena povelja „Škola – prijatelj baštine i turizma“.

U obrazovanju učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula intenzivno se povezuje teorija i praksa te razvijaju vještine o važnim društvenim pitanjima te se priprema učenike za tržište rada. U Školi se potiče sudjelovanje učenika u raznim projektima strukovnih područja i stranih jezika kako na državnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Zapažene rezultate učenici postižu zahvaljujući svojem znanju i trudu, ali i mentorima koji osluškuju njihove interese i ambicije. Učenici putuju diljem svijeta, donose mnoge medalje i priznanja iz područja slastičarstva, kuharstva, ugostiteljskog posluživanja, hotelijerstva, stranih jezika, poduzetništva.

Brojna su natjecanja: World Skills, Turistička tržnica, AEHT, natjecanja iz stranih jezika i geografije te ona sportska u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, međunarodna natjecanja iz poznavanja engleskog, njemačkog i francuskog jezika, Giulianova, Junior Barmen Cup, Tuševa zvezdica, Natjecanje mladih GDCK.

Od izvannastavnih aktivnosti tu su: Mladež Crvenog križa i osnova prve pomoći, Školsko sportsko društvo Lipa, planinarska sekcija te ostale aktivnosti kao što su Vijeće učenika, aktivnosti oko promocije škole i zanimanja, aktivnosti u preventivnom programu i u sklopu građanskog odgoja,

U izvanučioničkoj nastavi brojni su posjeti kulturnim i drugim ustanovama, izleti, terenska nastava, školske ekskurzije, državni i međunarodni projekti te ekološke, humanitarne i volonterske akcije.

Osim redovne nastave, u školi se održava dodatna nastava iz Hrvatskog, Njemačkog, Talijanskog i Engleskog jezika, Poslovnih komunikacija, Matematike, Tjelesne i zdravstvene kulture, Kuharstva sa slastičarstvom te dopunsku nastavu iz Matematike, Statistike, Engleskog jezika.

Projekti: sudjelovanje u međunarodnim Erasmus+ i Leonardo da Vinci projektima, suradnju i mobilnosti sa školom Salpaus-Lahti (Finska), Zavičajna nastava, „Walk the global walk“, Zelena knjižnica i mnogi drugi.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Pula je 2008. postala članicom prestižne svjetske mreže “Škole: partneri budućnosti” na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke pod posebnom skrbi Goethe-Instituta. Tada je svečano otvoren i prvi hrvatski Treffpunkt.de, a riječ je o multimedijalnom kutku Savezne Republike Njemačke. Od 2016. s učenicima i nastavnicama njemačkog jezika surađuju i volonteri programa „kulturweit“ kojeg zajedno ostvaruju njemačka UNESCO komisija i njemačko Savezno ministarstvo vanjskih poslova.

Svi učenici koji uče njemački jezik mogu u školi besplatno polagati jezične ispite Goethe-Instituta i dobiti međunarodno priznate certifikate u poznavanju njemačkog jezika. Goethe certifikati učenicima donose velike prednosti na tržištu rada.

Učenici turističkih i ugostiteljskih zanimanja koji uče njemački jezik svoju obveznu ljetnu stručnu praksu od 2015. godine mogu obavljati u odabranim hotelima južne Bavarske u suradnji s njemačkim Saveznim zavodom za zapošljavanje i Goethe-Institutom Kroatien. Tijekom dvomjesečne prakse usvajaju ne samo stručna znanja već i unapređuju svoje jezične vještine u njemačkom jeziku. Taj je projekt ovjenčan i Europskom oznakom jezika kao inovativna metoda u poučavanju stranog jezika. Praksa u Bavarskoj za karijeru u Hrvatskoj!

Pogledajte kratak film o praksi naših učenika u Bavarskoj – reklamni spot njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova na https://youtu.be/bZN7-Ynav28

Ostale informacije na:

https://www.pasch-net.de/de/par/spo/eur/kro/3325963.html

https://www.instagram.com/treffpunkt_treffi_pula/

https://www.facebook.com/treffpunkt.pula

U školi djeluje Školsko sportsko društvo Lipa. Učenici sudjeluju na raznim školskim, gradskim, županijskim i državnim natjecanjima te onim međunarodnim. Učenici nogometaši, s mentorom Sinišom Ivankovićem su na Svjetskom školskom prvenstvu u futsalu 2018. u Izraelu osvojili drugo mjesto i srebrnu medalju.

https://www.srednja.hr/svastara/video-srednjoskolci-iz-pule-usli-finale-svjetskog-futsal-prvenstva-nakon-dramaticnog-duela-s-francuzima/

U školi učenici, ovisno o zanimanju, uče engleski, njemački, talijanski i francuski jezik. Osim na školskim, županijskim i državnim natjecanjima, učenici zajedno s mentorima sudjeluju na mnogim domaćim i međunarodnim ugostiteljsko-turističkim natjecanjima gdje se, osim poznavanja struke traži i poznavanje stranog jezika. Izvrsni rezultati državne mature iz stranih jezika svake godine.

Neki od uspjeha: AEHT natjecanja (brončana medalja 2007., srebro 2008., 2012., 2013. i 2016., te zlatna medalja 2016. i 2018. godine), Državno natjecanje iz talijanskog jezika 2019. – zlatna medalja.

U sklopu nastave i rada ekonomske grupe predmeta imamo brojne aktivnosti učenika i nastavnika: Europski kviz o novcu, sudjelovanje na Smotri turističke kulture Hvar, My Town – međunarodni eTwining projekt (sudjeluju i turističke škole iz Italije, Turske, Poljske, Rumunjske i Slovačke), Promocija zanimanja – jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam, Škola pametnih financija – projekt društveno odgovornog poslovanja, Katalog poduzetničkih ideja, Turistička tržnica – međunarodno natjecanje učenika turističko ugostiteljskih škola, Cedefop photo award, Ideja godine 2020., Poduzetnici budućnosti, Festival znanosti – Kako „plesati pisanje“?.

Program “ŠTUT humanitarni kut” – aktivnosti posvećene razvijanju navika koje mogu povećati kreativnost, poboljšati odnose, umanjiti predrasude i sukobe (u sklopu Školskog preventivnog programa).

Program “Studio Štut” – okupljanje učenika i suradnika umjetničke radionice za rad na multimedijskim, intersdisciplinarnim projektima s ciljem otvaranja slobodnog umjetničkog prostora za učenike te stvaranja pozitivnije zajednice u kojoj živimo.

Program “Soba s pogledom” – rubrika s literarnim i kreativnim radovima učenika na mrežnim stranicama škole i knjižnice.

Programi u kutku za čitanje “Četiri godišnja doba” u školskoj knjižnici – poticanje čitanja, razvoj čitalačke pismenosti, suradničko učenje, pomoć korisnicima pri korištenju knjižničnom građom i informacijskom tehnologijom.

Program promocije strukovnih zanimanja “#lipausrcu“- popularizacija turističkih i strukovnih zanimanja, promicanje učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja.

 

Programi obilježavanja obljetnica i organizacija prigodnih događanja u suradnji s kulturnim i obrazovnim ustanovama.

Ekološki programi i aktivnosti – osvještavanje o važnosti brige za okoliš i održivog razvoja.

E-knjižnica na morskoj obali: https://sites.google.com/view/knjiznica-stut/home

U školi djeluje Učenički servis, smješten u zgradi na adresi Kandlerova 48 (3. kat). Usluge Učeničkog servisa mogu koristiti redovni učenici srednjih škola s područja ISTARSKE ŽUPANIJE s kojima je potpisan Sporazum za poslove posredovanja, isključivo tijekom zimskog, proljetnog i ljetnog odmora, trajanje kojeg je u tekućoj školskoj godini propisano odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Učenički servis je posrednik između redovnih učenika i poslodavca. Funkcionira na način da poslodavci na web stranicama servisa objavljuju oglase kojim traže učenike za rad, dok učenici pronalaskom posla dolaze u Učenički servis zaključiti Ugovor o povremenom radu, na temelju kojeg im poslodavac, nakon obavljenog posla, isplaćuje zaradu po dogovorenoj cijeni satnice.

Rad sa učenicima je svakog radnog dana od pon – pet od 8 – 13 h.

Sve informacije možete dobiti na 218-787 i na Fax: 218-796 i na email: ucenicki.servis.lipa@gmail.com te na stranici škole http://ss-tur-ugo-trg-pu.skole.hr/ucenicki_servis

 

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap