Nitko ne zna zašto se radikalno desna ‘Bujica’ prikazuje na riječkoj sveučilišnoj televiziji

Televizijska emisija ‘Bujica’ koju vodi i uređuje radikalni desničar Velimir Bujanec tri puta tjedno prikazuje se na RiTV-u, lokalnoj televiziji u vlasništvu riječkog Sveučilišta. Rektor sveučilišta, v.d. direktora televizije i glavni urednik nisu u stanju objasniti kako je do toga došlo.

foto: YouTube/screenshot

[INTERVJU] Rektor Pero Lučin o Bolonji: Studentima dajemo premalo samostalnosti

Ekstremno desna televizijska emisija ‘Bujica’, koja često nemarno pleše na rubu govora mržnje i koja je zbog toga više puta više puta prijavljivana Agenciji i vijeću za elektroničke medije, tri puta tjedno prikazuje se RiTv-u, lokalnoj televiziji u vlasništvu Sveučilišta u Rijeci, piše Novi list.

Sveučilište je RiTV kupilo 2013. godine, za simboličnu cijenu od jedne kune.

Na emitiranje  emisije na televiziji u vlasništvu Sveučilišta reagirala je Udruga za razvoj visokog školstva Universitas. Iz Universitasa su izdali priopćenje u kojem se izražava neslaganje i zabrinutost« činjenicom da se u programu RiTV-a – Televizije Primorja i Gorskog kotara koja se posljednje tri godine nalazi u sastavu Sveučilišta u Rijeci, tri puta tjedno emitira emisija »Bujica« voditelja i urednika Velimira Bujanca.

– Izražavamo svoje neslaganje emitiranjem spomenute televizijske emisije, budući da svojim sadržajem nerijetko u javnost šalje prijeporne poruke, koje su često suprotne demokratskim načelima za koje se Sveučilište u Rijeci obvezalo zalagati i promicati Strategijom razvoja, stoji u priopćenju.

Bujica VS. NU2

Nitko ne zna otkud ‘Bujica’

Novinari Novog lista pokušali su otkriti kako to da se ova, u najmanju ruku kontroverzna, emisija emitira na sveučilišnoj televiziji, ali su naišli samo na prebacivanje loptice. 

Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin izjavio je kako emisiju ne prati, da mu se ne sviđa i da osuđuje bilo kakvo promicanje nasilja u medijima, ali i dodaje kako se Sveučilište nije puno miješalo u uređivačku politiku i rad uprave RiTV-a jer se televizija ne financira iz sveučilišnog proračuna.

Otkud ‘Bujica’ na sveučilišnoj televizije ne zna ni njen glavni urednik Damir Konestra, koji tu funkciju, kako kaže, obnaša samo na papiru.

– Odgovor na to pitanje trebala bi vam dati služba za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci koja mi je 12. studenog 2014. poslala dopis u kojem stoji da odluke vezane uz programsku shemu televizije donosi v.d. direktora uz konzultiranje sa službom za odnose s javnošću i protokol Sveučilišta u Rijeci. Na moje pitanje upućeno rektoru i službi za odnose s javnošću, kao i v.d. direktoru, koja je onda moja funkcija kao glavnog urednika, do dana današnjeg nisam dobio odgovor. Ostao sam glavnim urednikom televizije kao jedini novinar redakcije učlanjen u HND, kako bi televizija mogla funkcionirati, rekao je Konestra novinarima Novog lista, dodavši da se u potpunosti slaže s priopćenjem Universitasa.

Vršitelj dužnosti direktora televizije Dario Petrinić tvrdi da nije zadužen za uređivanje programa RiTV-a, već da to ipak radi Konestra, kojeg je retorički pitao zašto nije dao otkaz, ako je urednik samo na papiru. Nije htio otkriti što o ‘Bujici’ misli niti komentirati nepotvrđenu informaciju novinara Novog lista da je RiTV za emitiranje »Bujice« od uredništva te emisije dobila i neka sredstva. 

– Ja sam ovu programsku shemu preuzeo od bivše uprave televizije, a tko je o njoj prije 2014. donio odluku, ne bih znao, rekao je Petrinić za Novi list.

Odgovori